vineri, 21 decembrie 2012

Legenda Bradului de Craciun

 Despre aparitia bradului de Craciun, exista multe legende, multe variante, unele parca dezlipite din Biblie, altele ceva mai apropiate de vremurile noastre. Dar eu vreau sa va prezint una dintre cele mai frumoase variante, cea romaneasca:

Aceasta legenda populara romaneasca povesteste ca "demult, tare demult, cand picioarele sfinte ale Domnului Iisus mai paseau pe acest pamant, s-a iscat din senin o furtuna, cum nu se mai pomenise. Grindina era cat oul de porumbel, vantul smulgea pietrele din loc, iar cerul se intunecase ca la venirea noptii, macar ca era miez de zi.

 

Iisus Hristos si Sfantul Petru tocmai se aflau atunci pe drum, la marginea unei paduri si au cerut adapost copacilor, care insa se ascundeau, care mai de care mai zgribuliti si mai infricosati. Mandrii stejari si fagi nu au vrut sa-i primeasca la adapostul lor, pentru ca abia isi puteau pazi frunzisul bogat de urgia cerurilor - unde sa-i mai adaposteasca si pe cei doi calatori? Merii si perii au spus ca trebuie sa-si apere fructele, salciile si plopii s-au facut ca nu-i baga in seama si au tacut.

 

luni, 17 decembrie 2012

Lasagna de casa

O sa va prezint reteta noastra favorita de Lasagna, preluata dintr-o carte de retete italienesti, destul de simplu de facut si foarte gustoasa.
O sa va dau cantitatile pentru 8-10 portii, depinde cat de mari le taiati. Noua, care suntem 4 oameni, 2 mari si 2 mici, ne ajunge 3-4 zile.
Tava pe care o folosesc este destul de mare, dreptunghiulara, avand latimea de 20 cm si lungimea de 33.









Ingrediente:
1 kg carne tocata porc. Daca preferati, amestecati vita cu porc.
2 cepe maricele
2 morcovi potriviti
1/2 telina radacina
foi lasagna din acelea care nu se fierb inainte
1 catel usturoi
1/2 pahar vin rosu
2 cutii rosii cuburi
2 foi dafin
2 cuisoare
busuioc
scortisoara
sare
piper 
parmezan ras
putin cascaval
unt
ulei
Sos bechamel adica: 50 gr unt, 50 gr faina, 500 ml lapte, nucsoara

Nu va speriati de lista lunga de ingrediente. Nu e cazul.

duminică, 9 decembrie 2012

La Vot


- Ana, tu cu cine votezi?
- Cu voi, parintii mei!


joi, 6 decembrie 2012

Gasca lui Scooby Doo

Pentru ca am avut parte de o minivacanta de 1 Decembrie, am fost la Bran si bineinteles ca am fost si in centru, in bazar. Acolo, Ana a avut voie sa-si aleaga o singura jucarie, ca de obicei.
A pus imediat ochii pe setul cu figurine Scooby Doo, si asta a fost. Am facut o alegere foarte buna, pentru ca in ziua respectiva nici nu am mai stiut ca avem 2 copii. Ana a fost atat de cuminte si s-a jucat atat de frumos cu gasca lui Scooby Doo, incat uitam ca e in casa. Asa a fost si urmatoarea zi. La capitolul "cum sa impart jucariile cu fratele meu" a fost ceva mai dificil. Rares abia daca a atins jucariile ei, a fost un razboi total.
Despre calitate, nu am sa va zic decat atat : chinezarie pura, destul de rezistenta, oricum nu e pentru cei foarte pretentiosi, pentru ca are ceva defecte de vopsea, dar pe copii nu pare sa-i deranjeze.

Va recomand gasca lui Scooby Doo, sau mai corect zis, Ana v-o recomanda in totalitate.




miercuri, 5 decembrie 2012

Planse de colorat cu Mos Craciun

Se apropie, asa ca nu mai e nevoie de explicatii. Pentru copilasii care iubesc desenul pe hartie si nu pe pereti....iata ce v-am pregatit:

 


sâmbătă, 1 decembrie 2012

Singurul fotograf al Unirii

Samoila Marza, asa se numea si era un fost militar, revenit acasa din razboi cu doar 4 zile inaintea Unirii. El a mers pe bicicleta 11 km din satul lui natal Galtiu, judetul Alba, pana in Alba Iulia. Si-a carat echipamentul pe bicicleta atatia kilometri, dar ajuns in cladirea Unirii, nu a avut acces in Sala Unirii deoarece nu avea permis de acces pentru presa. Din pacate, nici altcineva nu avea, pentru ca fotograful oficial angajat nu a ajuns la eveniment. Din Sala Unirii nu exista poze, singurele instantanee sunt cele facute de Samoila Marza multimii adunate, 3 la numar si inca 2 poze cu tribunele oficiale.
 Samoilă Mârza a reuşit, de-a lungul timpului, să mai imortalizeze evenimente istorice importante, precum vizita Regelui Ferdinand I din anul 1919 de la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni, încoronarea Regelui Ferdinand I cu Regina Maria, în 22 octombrie 1922, la Alba Iulia, sau în 1928 - manifestările organizate la Alba Iulia pentru a marca împlinirea a zece ani de la Marea Unire.


luni, 26 noiembrie 2012

Entorsa la copiii mici

Da, am patit-o ieri. Am fost invitati la fini sa papam si sa socializam. Eu si copiii, pentru ca sotul a fost de garda. Deci am mers la fini, am mancat, a fost ok, pana cand.....fi'miu a cazut in 4 labe, adica in genunchi si palme. A inceput sa planga cum nu a facut-o niciodata, l-am luat, l-am dragalit pana s-a linistit si a adormit in bratele mele. Cand s-a trezit, am hotarat ca e timpul sa mergem acasa, el marait, fi'mea mofturoasa, am plecat intr-un final cu Rares in brate. Ajunsa acasa, l-am asezat pe canapea, l-am dezbracat si l-am lasat acolo ca sa coboare cand vrea el, dar....copilul meu nu cobora. Semn rau zic. Si asa a fost. Vazand ca e marait, l-am luat la pipait. Si de aici, incepe drama. La orice atingere pe picioruse, plangea in hohote, isi tragea efectiv picioarele si urla pana ramanea fara aer.

sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Viata dupa Black Friday

Azi e o zi noua...cu soare, caldura, pasarile ciripesc voios, suntem fericiti si toti copii din lume sunt cuminti...vrajeala, exact ca vinerea neagra.
Ieri v-am prezentat viata intr-o zi atat de speciala din fata laptopului. Probabil ca cei care s-au inghesuit prin magazine si au prins cate un aparat de tocat carne sau vreun televizor, acum ma injura si zic ca habar n-am ce vorbesc. Nu-mi pasa.
Tot ieri va ziceam ca eu imi fac cumparaturile de pe alte site-uri decat cele prezentate atat de frumos in postarea trecuta. Acum 2 ani ne-am luat o combina frigorifica...la Domo, Altex sau alte firme spalate, pretul normal era cam 2500 ron. Noi l-am luat cu 1700 cu tot cu transport, tot de pe internet.
Acum 3 saptamani mi-am achizitionat o perie rotativa. Pretul de pe site-uri cunoscute este 219, 209, chiar si 300 ron. Eu am gasit-o cu 172. Ha? Epilator am gasit cu 81 ron, la restul abia a ajuns pretul la 104 ron.
Deci, de ce sa-mi cumpar acelasi produs, cu aceeasi garantie, de la astia cunoscuti? O sa ziceti ca ceilalti nu prezinta incredere, ca nu sunt de notorietate. Eu nu am avut probleme cu nici macar un produs comandat de la ei. Si nu, nu o sa va zic care sunt aceste site-uri cu preturi ceva mai aproape de adevar, pentru ca intentia mea nu e sa le fac reclama, ci sa va atentionez ca exista viata dupa Black Friday si ca daca v-ati dorit ceva si nu ati reusit sa va cumparati ieri, cu siguranta veti gasi in alte parti si cu preturi care va vor uimi, fara reduceri trambitate si artificii colorate.
Speranta moare ultima, mai ales daca ai bani de cheltuit.

vineri, 23 noiembrie 2012

Black Friday

Uite cum toata lumea a asteptat aceasta zi...23 noiembrie. Cica azi poti sa-ti cumperi tot ce ai visat si nu-ti permiteai. Hai sa va spun cum stau lucrurile azi, ora 6:48...da, m-am trezit devreme, la 5, nu ca sa intru repede sa cumpar pana cad lata, ci pentru ca printul Rares nu a mai avut somn.
Deci sa vedem cum stam:
E-magul imi da sa beau cafea, pana se trezesc toti doritorii...eu ii stiu pe unii care se trezesc pe la ora 14, sper sa nu dureze atat.
Altexul, la fel, nu se stie, poate azi se deschide.
Domo a inceput de ieri reducerile, dar sub forma de voucher...azi avem si reduceri direct in procente.
Flanco imi da sa citesc un pliant cu reduceri, si zice ca ma asteapta direct in magazin. Reducerile ar trebui sa fie semnificative fata de ceilalti, ca sa ma faca sa ma ridic din fotoliu si sa ard benzina pana la ei. Ma indoiesc totusi ca e asa.

marți, 20 noiembrie 2012

Pizza de casa

Astazi am facut pizza in casa. La cererea Anei. Am combinat mai multe retete, mai multe idei, si iata ce a iesit:

Blat pizza:
100 gr smantana
3 oua
350 grame faina
sare

Sos pizza:
2 linguri pasta de tomate
4 linguri ulei de masline sau ulei normal
busuioc dupa preferinta

Ingrediente:
Fiecare pune in pizza ce doreste, ideea e ca la noi conteaza cel mai mult baza, adica blatul, sosul, parmezanul. Eu am pus la pizza azi: salam, porumb, ciuperci proaspete, rosii, cascaval, parmezan, ceapa. Daca aveam, puneam neaparat si ardei gras. Dupa preferinte, mai puteti pune masline, carnaciori, carne de pui, ce aveti chef sau ce aveti in frigider.

luni, 12 noiembrie 2012

Traditii romanesti de Sfantul Andrei

               Pentru ca se apropie, sa ne amintim de cateva obiceiuri vechi.
               In ziua de Santandrei se sarbatorea o mare divinitate geto-daca peste care crestinii au suprapus pe Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, ocrotitorul Romaniei, primul propovaduitor al crestinatatii pe teritoriul Daciei. Se pare ca dacii l-au respectat foarte mult pe Apostolul Andrei daca ziua lui de celebrare, 30 noiembrie, a inlocuit o divinitate precrestina, personificare a lupului. Numele divinitatii s-a pierdut, dar noaptea de 29 spre 30 noiembrie pastreaza pana in zilele noastre numeroase ritualuri precrestine. 

Pana la inceputul secolului al XX-lea se organizau in noaptea de Santandrei, petreceri ale tinerilor, asemanatoare cu Revelionul. Pentru a fi feriti de actiunea malefica a moroilor si strigoilor, tinerii ungeau cu mujdei de usturoi ferestrele si usile casei unde se desfasura petrecerea inainte de lasatul serii. Petrecerea se numea Noaptea Strigoilor,  cand strigoii vii isi parasesc trupurile fara stirea lor, iar strigoii morti ies din sicrie, morminte si cimitire pentru a provoca suferinte oamenilor, pocesc si sug sangele celor vii, leaga sau iau puterea barbatilor, strica taurii, fura sporul vitelor, etc.

marți, 6 noiembrie 2012

Reportaj HotNews

 Am citit aici acest articol, cu sufletul la gura. Si mi-a demonstrat ca inca mai exista Oameni. Aveti rabdare si cititi tot...poate ca undeva, acolo, cineva are nevoie sa citeasca asta. Va invit de asemenea sa copiati acest articol si sa-l imprastiati mai departe pe net. Poate vor citi si cei care stau cu fundurile comod in scaunele lor de conducere. Si poate ca se va schimba ceva, ca doar speranta moare ultima.

Cum am devenit membru in reteaua citostaticelor. Vrei sa intri si tu?

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 5 noiembrie 2012, 0:09 

Am sa va spun o poveste care pare prea buna ca sa fie si adevarata. O poveste care m-a facut din nou sa sper si sa cred. Dar desi incredibila, povestea este adevarata. Am intrat si eu in ea. Ar trebui sa intram cat mai multi. Caci uratenia zilnica a “Romaniei lor” ne-a tocit si ne-a facut sa uitam ca exista si o Romanie a noastra, formata din oameni care au in piept nu un buzunar, ci o inima.


De la fereastra biroului vienez in care lucreaza Alin Alexandru se vede interiorul luminat a giorno al unuia dintre cele mai populare magazine de haine din lume. Oamenii misuna printre rafturi, pipaie puloverele moi de casmir (240 Euro), se fandosesc in rochii bogate (188 Euro).

“Ca sa n-ai probleme cand treci prin vama, sa te imbraci bine, sobru” ma invata Alin, in timp ce eu privesc cand stralucirea magazinului de peste drum, cand ambalajul argintiu a unei pungi pe care scrie in germana Pentru a te insanatosi si a ramane sanatos.

“Si la control sa pui medicamentele ostentativ pe banda”, spune Alin. Prin punga lucioasa simt forma dreptunghiulara a unei cutii: Bleomicin, zece fiole (569 Euro).

Putea fi altfel

Acum 2 zile am vazut o stire care m-a cutremurat, prezentata ca avand un puternic impact emotional. Chiar asa a fost. Am vazut un tata ingenuncheat langa corpul neinsufletit al fetitei lui de doar 5 ani. Am vazut o mama disperata urland neputincioasa. Si am vazut o masina facuta praf. Si stirea suna ceva in genul asta: accident grav din cauza nepurtarii centurii de siguranta.

vineri, 2 noiembrie 2012

27

Toamna ne-a adus ceva melancolie in suflete dar si muzica buna in casa. Si cand zic muzica buna, ma refer la muzica pe care o ascultam noi in general: rock. Ieri am dat peste niste videoclipuri cu The Doors si Nirvana si...si asa a iesit aceasta postare. Clubul 27, fie ca este considerat o teorie a conspiratiei sau nu, exista. Despre unii protagonisti poate ca nu ati auzit niciodata, dar ei au existat si au avut mari influente asupra muzicii pe care o ascultam noi astazi. Numele de Club 27 a aparut odata cu moartea lui Kurt Cobain, dar a reintrat in atentia tuturor dupa moartea lui Amy Winehouse. Iata o lista cu o parte din personalitatile care au murit la 27 de ani, muzicieni dar nu numai:


 Kurt Cobain s-a impuscat in casa sa in 1994, dupa o lupta continua cu drogurile. Solist la Nirvana, el a creat un nou val in muzica anilor 90 - Grunge Rock, revolutionand astfel istoria muzicii. Drogurile, presiunea presei si relatia tumultuoasa cu sotia sa l-au dus spre acest sfarsit tragic. Cantecele sale "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are" sau "Lithium'' sunt difuzate si astazi pe radio in mod frecvent.





Jimi Hendrix se asfixiaza cu propria voma dupa o supradoza si moare in 1970, bineinteles la 27 de ani. Solistul, considerat a fi cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor, figura expresiva a festivalului Woodstock, a fost primul care si-a distrus chitara pe scena, introducand astfel pe scenele rock o noua moda.


marți, 23 octombrie 2012

Planse de colorat cu Sportacus

Ne uitam la desene...cu Sportacus. si fi'mea a venit cu ideea sa coloram si noi ceva, ca poate n-am mai colorat de mult. Am cautat si iata ce am gasit:




luni, 22 octombrie 2012

Vaccinurile de la GlaxoSmithKlein, in cabinetele medicilor de familie

Astazi i-am facut lui Rares vaccinul impotriva rubeolei, rujeolei si oreionului, ROR-ul. Adica Priorix de la GlaxoSmithKlein. Toate vaccinurile copiilor mei au fost facute cu doze de la GSK. Si n-au fost ieftine deloc.
De fiecare data cand am cautat aceste vaccinuri prin farmacii, n-am intampinat probleme foarte mari, le gaseam de obicei la Sensi Blu. Azi am cautat Priorixul in toate farmaciile posibile si nimic....gol total, nu mai este pe nicaieri. Singurul gasit cu greu a  fost Priorix Tetra, dar nu ma ajuta cu nimic.

Planse de colorat de Halloween

Se apropie 31 octombrie, deci marea sarbatoare americaneasca Halloween...Cum noi nu ne dam in vant dupa sarbatorile imprumutate, singurul lucru interesant pe care il putem face impreuna cu copiii,  este sa desenam ceva cu tematica. Oricum fi'mea se bucura de orice desen, mai ales de cele cu vrajitoare...cat despre vampiri...hmmm, abia ne-am intors de la Bran :))

 

vineri, 19 octombrie 2012

joi, 18 octombrie 2012

Clatite fara ou

Ieri am avut pofta de clatite, adica toata familia a votat pentru....si problema... nu aveam nici macar un ou in casa. Am cautat imediat o reteta de clatite fara ou pe google si va spun sincer ca nu am gasit. Adica, am cautat clatite fara ou, am gasit automat doar clatite de post, dar eu nu voiam de post, pentru ca intentionam sa folosesc mult lapte. Si am cautat, si am cautat si degeaba. Asa ca a trebuit sa improvizez, nu ca ar fi foarte greu, dar iata reteta aici, reteta care s-a dovedit a fi excelenta:

luni, 15 octombrie 2012

Dependenta de iubire

De cand ne nastem pana plecam din aceasta lume, suntem dependenti de iubire...de iubirea cuiva, oricum. Si mai mereu de a altcuiva.
Dupa ce ne nastem si chiar dinainte, ne iubesc parintii, pentru ca asa e normal, natural, pentru ca ei ne-au facut. Suntem dependenti de iubirea mamei, ca doar ea ne hraneste la san, ea ne schimba scutecul si are grija sa ne fie mereu bine. Pe tata il iubim pentu ca ne ocroteste si are grija sa nu ne lipseasca prea multe, plus ca atunci cand mama e prea obosita sau are alta treaba, el ne ingrijeste, se joaca cu noi si ne face toate poftele. Cand crestem mari, ne iubesc, dar cu imaginea copilariei. Cu deosebirea ca nu mai e nevoie sa ne stearga mereu la fund.

Melancolie de toamna

A venit toamna si au inceput melancoliile. Cand eram mai tanara, asociam toamna cu perioada despartirilor...intr-un fel avea sens. Dar asta a fost acum mult timp. Astazi nu mai are aceeasi insemnatate, dar sentimentul acela mi-a ramas in suflet.  Intr-adevar a ramas anotimpul despartirilor altfel, de noi cei vechi, de soare, de vara, de trecut, de acest an.
Ma uit acum la copiii mei si-mi dau seama ca toamna e un anotimp frumos pentru ca suntem impreuna, suntem sanatosi, suntem o familie. Cu bune, cu rele, cu trecut, prezent si viitor, suntem noi. Si ne facem planuri deja pentru sarbatori...si scrisori pentru Mos Craciun...Ce repede a trecut anul acesta, ce mult au crescut copiii.
Offf melancolie!

joi, 27 septembrie 2012

Intarcatul copilului - experienta pentru mame

                     Gata, Rares a trecut de 1 an si 2 luni si ne-am hotarat sa incetez alaptarea, e adevarat ca mai puteam sa-i dau fara probleme, dar din anumite motive, saptamana asta a fost momentul potrivit.
                     Am dat o cautare pe prietenul google ca de fiecare data, ca sa vad care sunt sfaturile pentru mame, ce sa faca cu laptele, cum sa-l faca sa se retraga, si...am gasit multe pareri avizate sau mai putin despre cum sa-i faci copilului despartirea de san mai usoara. Pentru mame, am gasit ceva sfaturi doar pe forumuri, cateva povesti din experientele altor mamici.
                    Exista o singura modalitate prin care laptele se retrage fara batai de cap, si anume daca ramane mama insarcinata. Asa am patit eu cand am intarcat-o pe Ana. Eram insarcinata din nou si mi-a fost foarte usor, adica azi nu i-am mai dat san, vreo 2 zile m-am muls cate putin si asa a disparut laptele fara dureri sau batai de cap. Acum insa e mult mai complicat. Am mai zis-o, cu ambii copii am avut lapte cat sa hranesc inca 3 pe langa ai mei, pot sa zic ca am fost norocoasa. Nu mi-a lipsit laptele si a fost un adevarat ajutor din toate punctele de vedere. Dar vine un moment cand si lucrurile bune ajung la final. Ei bine, finalul acesta este ceva mai dificil decat cel de acum 2 ani, de la fi'mea.

miercuri, 19 septembrie 2012

Planse de colorat cu Mickey Mouse

Toti cei care aveti copii stiti cam ce se intampla atunci cand incepe Clubul lui Mickey Mouse...ai mei incep sa cante si sa danseze, sa tipe si inevitabil in casa se aude doar Miska, Muska, Mickey Mouse...
Dupa ce se termina la televizor, fi'mea vrea sa-l vada pe Mickey pe laptop, asa ca am gasit o modalitate buna sa scap putin de ea...i-l dau pe Mickey sa-l deseneze cum vrea ea. Asa ne-am mai linistit cu totii pentru ceva timp, nu prea mult, dar e bine si asa:



duminică, 16 septembrie 2012

Zacusca ieftina facuta in casa

Ieri am facut zacusca. Prima pentru familia noastra, premiera, ce sa mai...Ne-a iesit exact asa cum trebuia... multumim Mari pentru reteta.



vineri, 31 august 2012

RHCP




Diseara mergem la concert...abia astept sa vad cum o sa fie...in sfarsit pe Arena Nationala. Am asteptam ceva timp pana sa avem un loc pentru concerte de genul asta, sa speram ca vor fi mai multe de acum.
Oricum, impresii in zilele viitoare, dupa ce ne revenim :)) previzionez ca vor fi de bine, ca doar RHCP sunt cum se zice,  "tata lor"

sâmbătă, 18 august 2012

Prajitura cu vin


 Va prezint vedeta familiei noastre...pentru ca e foarte usor de facut dar si pentru ca e super gustoasa, prajitura cu vin aduce foarte mult cu gustul de negresa...depinde cat de mult variem cantitatea de cacao. E foarte usor de facut, asa ca v-o recomand, mai ales daca aveti putin timp la dispozitie si vreti ceva deosebit si rapid.
Din cantitatile de mai jos va vor iesi 12 briose sau un chec maricel:

luni, 6 august 2012

Briose

               De ceva timp am descoperit ca dulciurile facute in casa nu sunt chiar un lucru atat de greu de realizat. Si nu ma refer la un chec sau o placinta cu branza, ci la cele despre care se crede ca sunt mai pretentioase...Acum o luna am facut pentru prima data briose. Intai mi-am achizitionat tot ce-mi trebuia, adica tava speciala pentru 12 briose si hartie speciala si m-am apucat de treaba. Am facut de vreo 4 ori deja si nu le-am facut degeaba, ci pentru ca sunt foarte gustoase si pufoase. Sunt mult mai bune decat cele cumparate si copiii sunt super-incantati. Reteta e simpla simpla:

marți, 31 iulie 2012

Micuta gradina

Acum un an si ceva, am hotarat ca n-avem ce face si ca ne-ar trebui o gradina... nu s-a prins mai nimic, dar anul asta am avut ceva recolta.
Vara trecuta Stefan si Ana au mancat pepene in mijlocul curtii. O vad si acum pe fi'mea cum nu se mai oprea din mancat si striga intr-una "pepene, pepene". Eu n-am apucat nicio bucata, dar ei s-au saturat...si pentru ca asa e la noi, au aruncat samburii in gradinita...ca n-are nimic. Ei bine a avut, caci anul asta, pe cand curatam gradina de ierburi, adica prin primavara, am dat de o plantuta cu un sambure de pepene in varf...am fost inspirata si am mutat planta in partea de legume, sa aiba loc mai mult. Iata rezultatul, care m-a uimit si pe mine astazi:



miercuri, 25 iulie 2012

Reclame dietetice

Stiu sigur ca ati vazut reclamele alea lungi si plictisitoare la tot felul de tigai minune in care nu puneti ulei, sunt dietetice, sanatoase, etc. Le-am vazut si eu, de la tigai electrice, ceramice, neceramice, la tigai si tigaite minune. Nu am nimic impotriva lor pentru ca am in mana telecomanda si pot sa schimb oricand, dar cateodata mi-e lene. Si cand mi-e lene, ce-mi vad ochii? Pai vad niste dudui mari cat tot ecranul care vorbesc despre mancarea dietetica pe care o gatesc in aceste tigai minunate, care spun ele reduc colesterolul si care le aduc multa sanatate. Credeti-ma ca m-am uitat la mai multe reclame  din curiozitate si ce sa vezi? la fel, televizorul e prea mic sa le cuprinda... si atunci ma intreb ce e in capul celor care regizeaza aceste reclame? sunteti voi idioti sau noi chiar suntem o natie de obezi? cum poti pune sa vorbeasca despre cat de mult au slabit mancand din acele tigai, niste femei grase? Sa ma scuze cititorii, dar si eu cand eram grasa, chiar daca eram insarcinata, tot grasa ma numeam. Deci, cum sa am eu incredere in aceste produse, cand exemplul este cel mai prost ales cu putinta?
In fine, iarasi sa ma scuzati, dar cu doamna Mirabela Dauer in frunte, care oricum este printre cele mai silfide de pe acolo, toate lasa de dorit...Daca gatind fara ulei aratam asa, cu ulei cum o fi?

marți, 24 iulie 2012

Bran, casa lui Dracula

Nu e un secret ca mergem des la Bran... As vrea sa va vorbesc despre frumusetile locurilor, despre cat de multi turisti sunt tot timpul anului pe acolo sau despre cat de frumos e Branul...ei bine despre turisti numai de bine, despre peisaj nu am ce sa va spun, stiti si voi ca e superb, iar despre frumusetea Branului ca localitate, am de zis, dar nu de bine.

vineri, 20 iulie 2012

Daca - Joseph Rudyard Kipling

 In dimineata asta m-am trezit cu aceasta poezie in minte, si nu a fost intamplator. De curand ne-a fost dat sa ne aflam in preajma unor persoane care, sa zicem ca ne-au pus pe ganduri. Adica genul cu foarte multi bani, care timp de 2 ore sau mai mult vorbesc doar despre telefoanele lor de ultima generatie si despre masini...credeti-ma ca e obositor sa ii asculti...bine, oricum pe noi astia, mierenii, nici nu ne bagau in seama. Vorbeam cu Stefan ca daca scoteam noi telefoanele pe masa, se ridicau si plecau, sau vomitau instant :)) Poate cunoasteti si voi genul, acei oameni care se simt jenati ca esti prin preajma, pentru ca nu te considera egalul lor, cu toate ca ai mai multa scoala si mai mult bun simt, aceia care daca nu esti la masa lor, cu toate ca te cunosc, se prefac ca nu te stiu,

joi, 12 iulie 2012

Corespondentele marimilor la incaltaminte

De multe ori am avut aceasta problema, si anume identificarea marimii potrivite a incaltarilor venite din tari care folosesc repere diferite.
Am gasit acest tabel pe care vreau sa vi-l impartasesc, mai ales ca au inceput sa intre puternic si pe piata noastra, incaltari cu asemenea cifre pe care nu le intelegem intotdeauna...si cum nici vanzatoarele nu sunt foarte informate, cel mai bine e sa ne informam singuri...


joi, 5 iulie 2012

Planse de colorat cu printese Disney

 
Am mai zis ca ne place sa desenam, ei bine, fi'mea e innebunita dupa printesele Disney, asa ca va impartasim si voua ultimele achizitii pentru colorat:



miercuri, 4 iulie 2012

2 Mai/sfaturi pentru concediul cu copiii la mare

Am fost la mare...pentru prima data cu copiii. Ne-am gandit mult unde sa mergem, am cautat oferte, cazare cat mai buna, adica spatioasa ca suntem 4 si aveam nevoie neaparat de bucatarie. Am gasit ceva, apoi s-a stricat laptopul si nu am mai avut acces la mega importantul net, asa ca am zis sa mergem pur si simplu sa cautam la fata locului. Faceam si asta pana la urma, pentru ca trebuia sa mergem la mare neaparat, alta data nu mai aveam timp. Dar exact cand discutam, m-a sunat o prietena si uite asa am aflat de cazare la 2 Mai, cu pranz si cina incluse, loc de joaca pentru copii, foisor daca vrei sa stai mai retras, camere spatioase cu pat suplimentar inclus, plaja la 20-30 de metri...adica tot ce ne trebuia noua.

sâmbătă, 30 iunie 2012

Concert Iris 35 de ani


A fost concertul Iris...nu va voi povesti cum a fost anul acesta la concert din propria experienta, ci a altora, si va voi povesti cum a fost la concertul aniversar de 30 de ani...care s-a tinut pe aeroportul Baneasa...acolo am fost personal.
Deci vara lui 2007...cu masina pe centura spre Baneasa...am facut vreo 2 ore, aproape plangeam de ciuda ca n-am luat-o prin oras...am ajuns, ne-am intalnit cu niste prieteni si am mers spre concert. Stefan a baut o bere inainte, asa de preludiu. Ajungem la intrare, intram efectiv ca vitele fix pe unde intrau si masinile, era o zapaceala totala, concertul incepuse deja, ca deh noi intarziasem...ne gasim un loc intr-o parte a scenei destul de indepartata, inghesuiala mare, ca asa le place rockerilor sa stea, nu? In fine, concertul ok, au avut invitati alesi, Iris s-a ridicat la asteptarile noastre, a fost super, mai putin sonorizarea. La un moment dat insa,

vineri, 29 iunie 2012

Hard stricat

Asta e motivul lipsei totale de pe aici...s-a stricat hardul laptopului, probabil n-a rezistat la caldura dragastoasa de afara dar si din casa de acum vreo 2 saptamani...plus ca l-a lasat subsemnata pe canapea sa stea pe moale...dupa ce s-a stricat, l-am lasat asa si am plecat la multe...ne-am intors, a mers Stefan cu el la reparat dar a durat vreo 2 zile pentru ca aveam de salvat ceva poze din el, ca altfel il dadeam cat colo...si ca veni vorba, cei care cititi acum, puneti mana de va salvati pozele din calculator pe un cd, dvd sau ce mai aveti prin birou, ca sa nu patiti ca noi...vorbesc serios, eu nu mi-am ascultat instinctul care imi spusese cu 2 zile inainte sa le salvez ca erau deja stranse de un an. Asa ca nu faceti ca mine, salvati pozele. Noi am reusit sa recuperam cam 70-80% din ele si imi pare rau de celelalte ca erau cu copiii. In fine, am reparat cat de cat hardul, dar nu aveam internet, pentru ca sotul meu l-a parolat si a notat parolele pe mail...L-am lasat din nou asa si am fost la mare 4 zile. Acum ne-am intors si s-a rezolvat partial cu hardul si partial cu netul...
Intre timp, s-au intamplat multe...a fost concert Iris aniversar, discutam mai tarziu, am fost la mare la 2 Mai, vom discuta si despre asta...Pana atunci, urmeaza caldura mare mon cher, si nu uitati : salvati-va pozele pentru ca e belea mare cu hardul asta...

marți, 12 iunie 2012

Masinuta pentru copii

Astazi mi-am dat seama ca a devenit un fel de obisnuinta sa va impartasesc experientele pe care le-am avut sau le avem inca cu jucariile pentru copii sau alte articole pentru copii. Astazi as vrea sa va prezint o masinuta foarte frumos colorata, dragutica, usoara si foarte proasta. Ea se numeste masinuta fara pedale Polo, si nu v-o recomand nici daca cineva vrea sa v-o dea pe gratis. Daca tineti la nervii vostri si nu vreti sa fiti iritati de fiecare data cand copilul o cere sa se plimbe cu ea, nu o cumparati in veci.
Am foarte multe de povestit despre ea:

miercuri, 6 iunie 2012

Cura de slabire - evolutie

Acum vreo 2 luni va ziceam ca ma apuc de slabit...ma laudam ca o sa fac sport si ca o sa tin regim. M-am tinut partial de cuvant, adica sport am facut in prima luna cu entuziasm dar la prima durere de spate am lasat-o mai moale, acum fac 50 de abdomene de vreo 2 ori pe saptamana.
Deci cu sportul mai rarut ca-i mai dragut...dar sa revenim. In primul rand, nu am mai mancat nimic dupa ora 18. Daca luam pranzul la ora 14 si sa zicem ca din motive diferite, nu mai apucam sa mananc pana la 18, pai nici ca mai mancam, cu riscul sa fac ulcer. Si am avut parte de ceva provocari mai ales in serile cand ma uitam la Masterchef...imi venea sa mananc televizorul cu tot cu masa. Pe langa asta, in fiecare zi am consumat sucul de la 1 grapefruit cu tot cu pulpa, si am baut in fiecare seara 2 cani de ceai antiadipos. Pentru cei care sunt reticenti la acest ceai, asa cum eram si eu mai ales ca ambalajul parca e "made in Dragonul Rosu", va spun ca e foarte bun. Mama mea il consuma in fiecare zi si am zis sa incerc si eu. In primele zile nu am vazut niciun rezultat, asta pana cand s-a obisnuit putin organismul cu el...dupa o saptamana aveam minus aproape 2 kilograme. Are efect antiadipos, celulita dispare treptat, e un laxativ usor, ceea ce pe mine m-a ajutat enorm, fiind o problema mai veche, nu afecteaza somnul, eu l-am baut doar seara inainte de culcare si nu afecteaza lactatia si nici pe copil.

luni, 4 iunie 2012

Planse de colorat


Stiu ca a trecut 1 iunie, dar m-am gandit ca pentru colorat nu avem nevoie de ocazii speciale, asa ca i-am pregatit Anei cateva surprize pentru cand va intra in casa...Va propun sa faceti la fel, sa va asezati comod langa copilasii vostri si sa redescoperiti prin culori, lumea desenelor, a printeselor si a animalutelor. Pe mine, recunosc ca ma relaxeaza foarte mult coloratul cu fi'mea si e adevarat ca intr-un final ajung sa desenez mai mult eu decat ea, dar bucuria e la fel de mare de ambele parti. Oricum ar fi, e un mod frumos si placut de a ne petrece timpul cu copiii atunci cand afara nu avem pic de umbra...
Spor la colorat...


joi, 31 mai 2012

Scarile de la metrou

                   Nu, nu e vorba dspre scarile rulante de la metrou care sunt mereu defecte spre enervarea si iritarea majoritatii populatiei iubitoare de transport subteran. E vorba despre celelalte scari...da, ati citit bine, celelalte scari, pentru ca exista si alte scari la metrou inafara de cele rulante. Cum? nu stiati? exista cele fixe pe care trebuie sa le urcati cu piciorusele voastre mereu obosite si pentru care se cere ceva efort.
   
         Cand circulam cu metroul, adica zilnic, urcam scarile fixe, oricat de multe ar fi fost, nu ma inghesuiam pe cele rulante ca toti obositii orasului, care culmea, se mai si uitau la mine de parca eram cazuta de undeva, de parca ei erau destepti si eu
eram vreo taranca care vazusem pentru prima data niste scari miscatoare. Nu vorbesc aici despre oamenii in varsta sau cei bolnavi
....vorbesc despre tineri, copii de liceu sau oameni maturi dar in putere, toti ca turma la inghesuiala pe rulante...nu mai zic in metrou cum alearga la propriu sa ocupe un loc pe scaun, cu toate ca langa se afla vreun batran mai incet la pas sau vreo femeie insarcinata. Cum am ajuns in halul asta?

marți, 29 mai 2012

Conjugarea corecta a verbului "a crea"

M-am saturat sa citesc presa sau bloguri agramate. Oameni buni, vreau sa va ajut sa invatati sa scrieti. Daca in vorbirea libera, astfel de greseli nu au cum sa fie depistate, atunci cand scriem avem totusi o obligatie. Obligatia de a respecta limba romana.
Nu-mi mai aduc aminte exact cand am invatat conjugarea verbelor, probabil undeva prin clasa a 5-a , dar imi amintesc perfect cum doamna profesoara de limba romana ne-a explicat foarte usor cum se conjuga verbul controversat "a crea"....deci a crea nu a creea sau a creia. Am avut o profesoara extraordinara pe care am iubit-o si la care ma gandesc si acum cu placere si respect. Dar sa ne intoarcem la crearea de explicatii. Dragilor, daca sunteti in impas si nu stiti exact cum sa folositi acest verb, va dau un indiciu: verbul a crea se conjuga la fel cu verbul a lucra. Adica se face o analogie, radacina verbului a lucra esta lucr iar a lui a crea este cre. Daca retineti asta, totul e mai usor, pentru ca tot ce se adauga radacinii lucr la diferite timpuri si persoane, se adauga si radacinii cre. Exemplu:

luni, 28 mai 2012

Despre isteria nationala

                           Nu stiu de unde sa incep...In ultimii ani, in aceasta tara, s-a creat asa o moda din a scoate periodic cate o stire care aduce dupa sine isterie nationala. Sa ne amintim de gripa aviara, porcina, isteria vaccinarilor in masa si acum nebunia cu capusele si boala Lyme. Nu stiu cum se face, dar cand cineva moare sau se imbolnaveste, si mai este si persoana publica neaparat, toata turma fuga-fuga ia atitudine si masuri ca sa nu pateasca la fel.
                          Cand a aparut gripa aviara, nu stiu cum se face dar vanzarile la carnea de porc erau in scadere de ceva vreme, dupa aviara, toata lumea l-a papat pe porc cu mai multa pofta, ca doar era carne din categoria sanatoasa tun.

marți, 22 mai 2012

Crema de protectie solara

Sezonul expunerilor dese la soare tocmai a inceput. Fie ca mergem la mare, munte sau pur si simplu stam in curte sau facem o plimbare, crema de protectie solara nu trebuie sa ne lipseasca. Si mai ales nu trebuie sa lipseasca protectia pentru copiii nostri, pentru ca vrem sa procedam cum e mai bine pentru ei si sa-i protejam corect. Eu una m-am gandit mereu ca aceste creme de protectie solara pentru copii, in afara de gradul diferit de protectie SPF, ar trebui sa fie cam la fel...Se pare ca americanii au facut un studiu despre siguranta cremelor solare si raportul acestui studiu este alarmant chiar si in cazul cremelor asa-zise "naturale". Iata cateva concluzii preluate de la ei, dupa aparitia raportului SKIN DEEP pentru 2012, cateva lucruri la care vom fi mai atenti atunci cand cumparam creme solare, mai ales pentru copii:

sâmbătă, 19 mai 2012

Despre bere si shaorma

                        Am auzit de curand despre noul proiect inaintat de Ministerul Sanatatii, si anume taxa pe bere si fast-food, zice-se din marea grija a alesilor pentru sanatatea si supletea poporului roman. Parerea mea, daca intereseaza pe cineva, este ca ai nostri nu mai stiu pe ce sa ne ia banii, ca sa nu mai zic ca o noua taxa propusa in campanie electorala este o mutare gresita total...bautorii de bere si shaormarii au fost pierduti din start.
                        Si apoi, sincer, daca tot intereseaza atat de tare starea de sanatate a romanilor, Ministerul Sanatatii ar trebui sa aloce bani spitalelor, nu sa le bage in faliment, ca sa spuna mai apoi ca proasta manageriere a dus la desfiintare. O parte din spitalele din Bucuresti sunt finantate de primarie - si o duc bine, cealalta parte, finantate de Ministerul Sanatatii - sunt pe duca, pana si spirtul sau vata sunt un lux.
                       Dar sa revenim la subiect:

joi, 10 mai 2012

Lucruri pe care am jurat ca nu le vom face ca parinti

Atunci cand nu aveam copii, eram cei mai mari cunoscatori. Ne uitam la alti parinti sau copii, vedeam situatii diferite si spuneam ca nu...noi nu vom face niciodata asta, sau copilul nostru niciodata nu va ajunge in halul asta. Dar iata cum lucrurile se schimba, anii trec si sa zicem ca devenim mai intelepti. Adica recunoastem ca am gresit, ca lucrurile stau cu totul altfel atunci cand ai proprii copii si ca sunt momente cand tu, marele critic al altor parinti, esti coplesit si depasit de anumite situatii. Pe scurt, treci peste tot ce ai gandit sau ti-ai jurat ca nu vei face ca parinte, ca doar esti un simplu om, si e normal sa mai si gresesti.
Iata ce ne juram ca nu vom face ca parinti...inainte de a sti cu ce se mananca aceasta meserie:

miercuri, 9 mai 2012

Masuta educativa

Prima data cand copiii mei s-au ridicat singuri in picioare, au facut-o sprijiniti  de aceasta masuta de joaca. Pe langa ea a facut Ana primii pasi. Astazi, Rares s-a ridicat singurel in picioare, tot jucandu-se la masuta. Am cumparat-o de mult, cand fi'mea avea vreo 9-10 luni, si cred ca am facut una dintre cele mai bune achizitii pentru copiii nostri. Nu a costat tocmai putin, dar pentru ca au folosit-o ambii copii, s-a amortizat investitia pe deplin. Masuta este o jucarie educationala, canta, spune alfabetul, culorile, imita instrumente muzicale, are luminite si un design placut si foarte colorat.  Picioarele se pot scoate foarte usor, asta daca aveti un copil mai nazdravan care vrea sa se urce cat mai sus. In curand fi'miu o sa se invarta in jurul ei, si mai tarziu se va desprinde si va face primii pasi singurel...ca doar asa a facut si sora lui mai mare. O recomand in totalitate.



Trecem vreodata peste pierderea unei sarcini?

                      
                              Ne-am dorit intotdeauna 2 copii. Eu pentru ca mai am o sora, Stefan pentru ca e singur la parinti. Si avem 2 copii sanatosi si frumosi. Dar am avut 3 sarcini.
                            Cand am aflat ca sunt insarcinata prima data, cu Ana, am plans, am fost uimiti, fericiti si putin bulversati. Stateam pe canapea si ne uitam unul la altul si nu ne venea sa credem, era exact ce ne-am dorit. Cand am aflat ca sunt insarcinata cu Rares, am fost speriati, am simtit o frica pe care putini o pot intelege. Ne-am bucurat, dar am intrat si in panica. De ce asa o diferenta? Pentru ca pierdusem o sarcina in urma cu nici o luna jumatate. Din nou nu ne venea sa credem, dar din alte motive.

sâmbătă, 5 mai 2012

Ceaiul de soc si sucul de grapefruit

                   Pe la sfarsitul lunii martie, va spuneam ca incep o cura de slabire. Atunci aveam 70 de kilograme. Acum am 67. Dar nu e de ajuns, eu nu vad o diferenta semnificativa.
                  Acum 2 zile, m-am intalnit cu o vecina, mama a unui baietel superb de 2 anisori si 3 luni, pe care nu o mai vazusem de asta toamna. Si uimire, era mult, mult mai slaba, adica vizibil schimbata. Nici inainte nu era grasa dar acum era slaba, ce sa zic, arata altfel. Bineinteles ca am intrebat-o cum a reusit si mi-a zis ca a fost la nutritionist care i-a dat niste sfaturi.

vineri, 4 mai 2012

Ziua de curatenie 12 mai 2012

               Desi ultimele 2 editii s-au organizat in luna septembrie, iata ca anul acesta iesim la curatenia nationala in mai, ca doar de aia i se zice curatenie de primavara, nu?
              Pentru cine nu stie, ziua de curatenie nationala eate organizata la nivel profesionist de echipa Let's Do It, Romania!
              Pana acum nu am participat activ la campania lor, adica nu am facut-o inscrisi pe listele lor de voluntari, dar am facut-o individual, pe langa casa noastra. Poate ca unii vor spune ca noi vorbim aici de reciclare, conservarea resurselor si implicare in acestea, dar nu ne-am implicat mai intens intr-o simpla curatenie. Ei bine, pentru toate, exista o explicatie. In primul an cand au organizat aceasta campanie, Ana avea o luna, deci nu se punea problema sa mergem organizat cam pe nicaieri. Dar am facut curatenie in jurul blocului, atat cat am putut. Anul trecut, la a 2-a editie, tot in septembrie, fi'mea avea 1 an si 1 luna, si eu eram din nou insarcinata, e adevarat, nu cu Rares, dar asta e o alta poveste. Imi aduc aminte ca a fost o zi senina, noi am iesit si am facut luna in jurul curtii. Si am ajuns anul acesta, la a 3-a editie, cand Ana stie ce inseamna aceasta zi, dar Rares e micut, asa ca vom iesi din nou in jurul casei si ne vom ocupa de infrumusetarea imprejurimilor.
                 Anul viitor insa, copiii vor fi destul de mari pentru a putea merge cu amandoi, si cred ca le va prinde bine. Va fi un bun mod de a le face educatie, nu doar prin vorbe. Oricum, eu cred ca ar trebui organizate mai multe campanii de genul acesta pe parcursul unui singur an. Poate afla mai multa lume despre acest proiect, si poate se trezeste ceva mai mult interes pentru lucrurile astea, care aduc satisfactie la sfarsitul zilei.
                Cei care vor mai multe detalii despre aceasta campanie, pot intra pe siteul Let's Do It, Romania!. Aici vor afla povestea campaniei, idei, proiecte si modul de organizare.

miercuri, 2 mai 2012

Basme minunate pentru copii ?!

                        Copiii mei au multe carti cu povesti. Asa ca pot spune ca am citit carti frumos ilustrate si foarte inspirate, educative, povesti care raman peste ani si care aduc bucurie copilariei. Dar am dat si peste o carte, probabil doar una din multele existente, care m-a infiorat pe mine, omul adult.
                       A primit Ana o carte de povesti numita foarte frumos "Basme minunate pentru copii, inainte de culcare".  Ce intelege un parinte cand vede o asemenea denumire pe o coperta de carte pentru copil? Ca a gasit cadoul perfect. Aaaa, cartea este scrisa de Charles Perrault. Dar la autor revin imediat.
                       Sa va dau un exemplu de poveste minunata de adormit copiii din aceasta carticica. Nu stiu daca ati auzit de Barba Albastra. Ei bine eu nu, pana acum...dar de cand am citit in cartea asta, m-am gandit si noaptea la el.

sâmbătă, 28 aprilie 2012

Carti pentru copii

                    De Craciun, Ana a primit o carte care a facut-o foarte fericita. Bineinteles ca m-a pus in fiecare zi sa-i citesc din ea, si acum stie primele strofe din fiecare poezioara. De Paste, i-am cumparat a doua carte de acelasi autor. Este vorba despre Animalele si Ferma, ambele de Tony Wolf.
                   Cartile au poze frumoase si redau sunetele facute de animalele prezentate. Poeziile si numele pe care traducatorii cartilor au gandit sa le dea animalelor, sunt de cele mai multe ori neinspirate, dar copiilor nu pare sa le pese. De exemplu, exista o gaina pe care o cheama Amorima...voi ati mai auzit asa ceva? Melcul e Mardare, balena Olimpiana, lupul si magarusul se numesc Calistrat, pentru ca au uitat ce nume au dat in prima carte si l-au repetat...nu mai zic de poze, in cartea cu animalele poza lupului coincide cu poza cainelui din cartea cu ferma...Ana a fost putin bulversata si nu mai stiam ce sa-i explic.             
                        Unele strofe din aceste carti au o exprimare greoaie, cuvintele folosite sunt de multe ori arhaice. Englezii la un moment dat l-au tradus pe Eminescu in asa fel incat metaforele de geniu sa fie cat de cat intelese. Aici nu era vorba de asa ceva...nu trebuia sa traduca nimeni vreun autor scortos si plin de figuri de stil. E vorba totusi despre niste poezioare pentru copii. Se putea mai bine.
                      Oricum, Ana e super incantata de aceste carti, o distreaza, a invatat poezioare si nume mai putin intalnite. Per ansamblu, aceste carti au din partea noastra o nota maricica. Le recomandam.
                     Si ca sa va exemplific putin, preferatele Anei sunt:

                     "Puisorul Natafleata
                      S-a nascut de dimineata
                      Din out si-a scos capsorul
                      Si apoi, incet, piciorul."

                      sau

                     "Zebra Ana are salbe
                      De dungi negre si dungi albe
                      Pe tot corpul ei frumos
                      Si pe chipu-i aratos."

                     Da, am uitat, copiii vostri s-ar putea sa-si regaseasca numele prin poezioarele cartilor de mai sus. Fi'mea e zebra, si pot sa spun ca am avut noroc.

Update: daca aveti copii agitati si mai mult decat curiosi, cartile acestea, desi cu coperti tari si pagini rezistente, se vor face praf la prima agresare mai puternica....lipiturile nu sunt la fel de rezistente si ai mei copii le-au facut praf pe amandoua.

miercuri, 25 aprilie 2012

Obiceiurile proaste ale copilului

                  
                       In meseria asta de parinte, cateodata e greu sa fii mereu pe pozitii. Ne jucam cu copiii, ii distram, ii ascultam, le suntem aproape, dar uneori mai si cedam. Nu de putine ori am preferat sa las de la mine in anumite situatii, ca sa nu ma mai cert cu Ana, sau eram prea obosita sau grabita ca sa ripostez. Chiar daca are doar 2 ani si 8 luni, este foarte incapatanata, are o personalitate foarte puternica si stie cand vrea ceva. Lasand-o sa faca anumite lucruri, sau sa se obisnuiasca cu ele, nu mi-am dat seama ca imi va fi mai greu sa o dezvat de acestea si ca trebuia sa fiu mai radicala atunci cand copilul meu imi intindea nervii la maxim sau cand avea mofturi. Si pentru ca si Rares creste, nu as vrea sa vada la sora lui mai mare anumite obiceiuri si sa le considere normale sau cuvenite.
                        Iata o lista care sper sa va fie utila, cu obiceiurile pe care regret ca am lasat-o pe fetita mea sa le deprinda:

luni, 23 aprilie 2012

Modalitati de a petrece timpul cu copiii nostri

                          Se apropie vara...asa ca puii nostri au cum sa-si ocupe timpul mai mult decat in zilele de iarna. Si ce e mai frumos pentru copii decat petrecerea timpului in aer liber? Si de ce nu, putem sa ne destindem impreuna cu ei, fara sa fim nevoiti sa cheltuim o avere sau sa facem ceva extravagant. Exista multe posibilitati de a va distra cu copiii aproape gratis.
                         Iata la ce m-am gandit eu, mai mult pentru Ana care are acum 2 ani si 8 luni si este foarte curioasa si receptiva. Rares e micut inca, dar o sa ne asiste si poate chiar o sa se distreze si el putin. O parte dintre aceste idei le-am pus in practica inca de anul trecut, si au fost foarte eficiente:

Pozati fluturii, gandaceii, albinutele, sau orice vietate care va iese in cale. Va puteti uita apoi la poze, examinati-le si  raspundeti la intrebarile si mirarile copiilor vostri.

Mergeti cu copiii la toate locurile de joaca din cartier. In felul acesta poate gasiti si alte locuri interesante sau noi pe care copilul le poate prefera. De parculetul lui obisnuit, poate ca s-a plictisit.

duminică, 22 aprilie 2012

Ziua Pamantului 2012

Astazi este Ziua Pamantului. La Multi Ani sanatosi! Deviza de anul asta este "Un Pamant curat, o Viata sanatoasa!". Am mai scris despre ce inseamna reciclare, despre conservarea si protejarea resurselor naturale, dar m-as simti ciudat sa nu va repet sfaturile, tocmai astazi. Asa ca iata un post mai vechi scris in 2008, dar intotdeauna de actualitate:

Recicleaza...poti sa o faci daca vrei, recicleaza hartie, sticla, plastic...in felul asta salvezi padurea si te salvezi si pe tine, in felul asta copiii tai vor sti ce inseamna o padure. Daca nu ai unde sa reciclezi hartia, macar refoloseste-o, poti scrie si pe partea cealalta, nu o arunca dupa ce ai mazgalit ceva in graba intr-un colt.

Schimba-ti becurile cu unele economice...vei avea lumina mai multa, vei economisi bani si vei salva energie.

Dupa o sesiune de cumparaturi, nu arunca pungile de plastic, refoloseste-le, sigur o sa mai ai ce sa cari cu ele.

Economiseste apa, cand te speli pe dinti chiar nu e nevoie ca robinetul sa fie deschis, la fel si cand te barbieresti sau cand faci dus, te poti sapuni si fara sa irosesti apa.

Stinge lumina, stiu ca e greu de tinut minte dar e totusi cel mai usor lucru de facut si salvezi si bani in felul asta. La fel, inchide usa de la frigider, gandeste-te ce ai de luat din el, deschide, ia ce-ti trebuie, inchide repede. Scoate calculatorul din priza...nu e de ajuns sa-l inchizi, el trebuie deconectat de la sursa de energie, altfel va consuma in continuare energie. La fel si televizorul, cand nu te uiti la el.

Nu arunca bateriile, ele sunt confectionate din materiale periculoase si aruncate aiurea se pot scurge in pamant, degradand solul si chiar afectand apa potabila. Foloseste baterii reincarcabile si renunta la cele de unica folosinta.

Natura are nevoie de ajutorul nostru mai mult decat vrem noi sa credem, ne place cand vedem o padure curata, ne plac pajistile cu flori si inaltimile muntilor dar de multe ori ne impiedicam de urmele lasate de trecerea semenilor nostri pe acolo. Nu fi nepasator, chiar daca nu tu esti vinovat, nu trece nepasator pe langa gunoiul din drumul tau. Strange-l si arunca-l imediat ce gasesti un loc special pentru asta. Asa poti da un exemplu celor din jur, care poate se vor gandi de 2 ori inainte sa mai arunce ceva in natura.

Cand ai drumuri scurte de facut, lasa-ti masina acasa, mergi pe jos, cu rolele, bicicleta sau transportul in comun...te vei simti mult mai bine, iti garantez, nu vei polua deloc si vei face si miscare.

Nu ocoli centrele de reciclare, fii atent unde sunt containerele de reciclat in cartierul tau, ca sa stii atunci cand vei avea nevoie, exact unde sa mergi.

Planteaza un copac. O vorba din batrani spune ca esti om abia dupa ce ai facut o casa, un copil si ai plantat un copac. Un copac absoarbe mai mult de 1 tona de dioxid de carbon pe toata durata vietii sale si sincer, e si cel mai usor de facut.

 Vorbeste cu cei apropiati tie despre toate lucrurile astea, fa-i responsabili, educa-i, explica-le ca natura are nevoie de ajutor.

vineri, 20 aprilie 2012

Ce lucruri sa nu le spui copiilor tai

Trebuie sa recunosc ca atunci cand decid sa abordez un subiect, dau o cautare pe google ca sa vad unde si cine a mai scris despre subiect. Asta pentru ca nu vreau sa fiu penibila si sa ma prefac a fi o buna manuitoare a scriiturii. Normal ca asa am facut si acum si mirare - sau nu prea - toate articolele sunt copiate unul de la altul...probabil ca s-a gasit cineva la un moment dat sa traduca un articol, si restul au copiat ca la scoala. Macar daca schimbau ordinea sau o virgula. Asta asa, ca o paranteza...

                         De aproape 3 ani, de cand suntem parinti, incercam sa facem o treaba cat mai buna. Nu ne iese mereu, pentru ca nu ne-am nascut invatati, pregatiti sau scoliti pe undeva. Am facut greseli, am spus lucruri care nu erau tocmai potrivite sau am avut impresia ca e mic copilul si uita repede sau nu-l afecteaza. Gresit.

joi, 19 aprilie 2012

De ce ne dorim al doilea copil?

               Imi aduc aminte, ca fiind insarcinata cu Rares in ultimul trimestru, am mers la cumparaturi cu Ana. La iesirea din magazin, mi s-a facut pofta de gogosi si m-am dus sa iau...vanzatoarea de la chiosc imi spune zambind: cred ca e foarte cuminte fetita de aveti curaj sa il faceti si pe al doilea. Nu puteam sa stau si sa ii explic ca nu are nicio legatura cumintenia Anei sau mai bine zis lipsa ei, in decizia de a mai face un copilas. Dar care sunt oare motivele adevarate pentru care decidem sa o luam de la capat? M-am gandit putin inainte de a scrie acest post la motivele noastre, ce ne-a facut pe noi sa ne marim atat de repede familia, am mai intrebat, m-am documentat si acum va prezint o micuta lista:

miercuri, 11 aprilie 2012

Cum alegem numele copiilor nostri

                               
    In momentul in care luati decizia sa dati viata unui copil, pe langa grija pe care mama trebuie sa si-o acorde pe toata perioada sarcinii, controale, ecografii si analize, ca viitori parinti aveti de luat si o alta decizie la fel de importanta, decizie care va avea un mare impact pentru copilasul din burtica: numele sau. Tineti cont ca ceea ce voi veti hotari va avea o mare importanta pentru viitorul om, fie ca e baiat sau fata, numele il va purta pentru toata viata - in certificatul de nastere, in cartea de identitate, in catalogul de la scoala - si de aceea sunt convinsa ca unii parinti se simt usor stresati si au temerea ca nu vor alege numele perfect.
                                   Trebuie sa recunosc ca si noi am avut mari probleme in alegerea numelui pentru copiii nostri, mai ales la Ana , pentru ca eram bulversati, nedecisi si vroiam neaparat un nume romanesc traditional. Am avut totusi o baza, ne-am decis ca pe fata sa o cheme orice ar fi si Elena, si exact cu 2 zile inainte sa nasc ne-am decis la Ana-Elena. La baiat numele de baza a fost Andrei pentru ca ne-a placut, iar Rares a venit pur si simplu ca o idee si a ramas asa, decizia a fost luata.
                               
                                   Am tinut insa cont de anumite lucruri atunci cand am hotarat numele copiilor si va dau si voua cateva idei care poate va vor fi folositoare:

duminică, 8 aprilie 2012

Cateva lucruri pe care nu le apreciam inainte de a avea copii

Copiii mei sunt viata mea, ii iubesc asa cum nu credeam ca se poate iubi, si ma topesc cu totul atunci cand Ana imi spune "te iubesc, mami" sau cand Rares se uita fix in ochii mei cand e la san. Dar sunt si momente in care ma apuca disperarea, cand sunt coplesita, obosita si cand mi-as dori sa merg macar la pipi fara sa ma grabesc, sau fara fi'mea care ma urmareste tot timpul.
Ma gandesc apoi ca toate astea se vor termina, ca toate trec si ca-mi va fi dor de zilele aglomerate si poate chiar ma voi plictisi fara ele. Intre timp insa, haideti sa ne amintim de cateva lucruri carora le ducem lipsa dupa ce am devenit parinti, lucruri care s-au schimbat enorm si pe care nu le-am apreciat cum se cuvine la momentul cand le aveam:

miercuri, 28 martie 2012

Mie nu mi se poate intampla

                                  Doar altora li se poate intampla, nu si mie. De cate ori nu ati avut senzatia asta? De cate ori nu ati auzit povesti despre nenorociri  in care au murit oameni, despre vieti distruse? Si de fiecare data ati spus "saracul de el/ea", "pacat de tineretea lui/ei" sau "Doamne fereste".
                                 Am permis de conducere de 10 ani. Nu conduc in fiecare zi, dar pot sa spun ca niciodata, nici macar cand aveam burta cat casa de la sarcini, nu am renuntat la centura de siguranta. Si nu o port pentru ca mi-e frica de nenea politistul sau de amenda... o port pentru ca sunt constienta si responsabila. Si nu doar eu, si Stefan la fel, si de cand suntem parinti, si copiii nostri stau in centura. Ei bine, aici voiam sa ajung.
                                 In desele noastre plimbari cu masina, am dat de tot felul de soferi...grabiti, aiuriti, indrazneti, adormiti (vedeti ca sunt draguta si ma cenzurez) vitezomani, ingamfati si inconstienti. Si nu vorbim de inconstienta data neaparat de increderea in masina jmechera cu care s-au cadorisit. Asta e alt subiect.

marți, 27 martie 2012

Earth Hour 2012

Ma uit la postarile trecute  mai jos in pagina si vad ca acum 3 ani stingeam lumina pe 28 martie. Pe atunci eram insarcinata cu Ana si-mi aduc aminte perfect ce am facut in acea zi. Ei bine, dupa 3 ani si 2 copii, putem sa spunem ca vom stinge din nou lumina, anul acesta, pe 31 martie.
Si nu vom sta toata ziua pe intuneric, e vorba doar de o ora, intre 20:30-21:30.
Daca acum 3 ani va spuneam cum sa profitati de aceasta ora in stil romantic, anul asta va zic sa va indreptati atentia catre copiii vostri, explicati-le despre aceasta campanie, despre ce inseamna conservarea resurselor naturale si despre faptul ca noi putem sa ajutam...nu le spuneti ca doar o singura persoana nu poate schimba lucrurile. E un inceput. Poate inceputul unui alt stil de viata. Si satisfactia interioara este pe masura. Va garantez.

Cu o floare nu se face primavara, e adevarat, dar cu o floricica din gradina mea, cu cea de la tine si de la prietenii nostri, sigur rasare si soarele.



joi, 22 martie 2012

Cura de slabire nu, dar....

Am nascut, de 2 ori. Punct.
Asa cum am mai zis, in sarcina cu Ana am luat 14 kg si cu Rares 18 kg. Deci nu pot sa ma laud si sa zic vai, da' eu mi-am revenit imediat dupa sarcina, am un metabolism de vis, mananc orice si sunt silfida. Daca faceti parte din categoria mai sus mentionata, va urasc. Punct.
Pentru ca sarcinile mele au fost apropiate, si pentru ca am alaptat si alaptez in continuare, cura de slabire a iesit din discutie. Si totusi ceva trebuie facut, pentru ca asa, fara efort nu cred ca o sa ma micsorez.
Deci cura de slabire nu pot sa tin, cu toate ca disociata mi se potriveste cel mai bine, asa ca mi-a ramas sportul. Abdomenele in principal, pentru ca intotdeauna am fost de parere ca o femeie poate avea fundul mare sau mic, sau oricum, dar burta nu trebuie sa existe. Iubesc rochiile. Asa ca am luat o decizie, pentru ca din fericire sunt omul abdomenelor, m-am apucat de treaba. Mi-am achizitionat si un aparat care sa ma ajute sa am o pozitie corecta a corpului si care sa-mi permita foarte multe genuri de exercitii, asa ca pornesc.
Nu-mi plac oamenii care au prea multe lipsuri, dar de mine o sa-mi placa muuult cand o sa am lipsa macar 5 kg in prima faza. Sper sa nu ma fac de ras, si sper sa am ambitie sa ma tin de treaba si sa dau jos tot ce mi-a ramas dupa cele 2 sarcini.
De ce v-am zis toate astea? Ca sa nu mai pot renunta.

luni, 19 martie 2012

Superstitiile, sarcina si copiii

Majoritatea oamenilor ne ghidam in viata dupa niste reguli, respectam- e adevarat- de obicei doar ce ne convine, atata timp cat nu urmeaza o penalizare imediata. Fiecare avem limitele noastre, intelegem sa ne traim viata intr-un anumit fel, si nu prea ne place sa dam explicatii pentru asta.
Nu sunt o persoana superstitioasa, iubesc pisicile negre si ziua de 13 imi aduce noroc. Insa cand am ramas insarcinata prima data, ceva s-a schimbat. Poate ca ideea maternitatii m-a bulversat putin si am inceput sa fiu mai receptiva la toate superstitiile legate de copil si sarcina. Imi dadeam seama ca sunt niste prostii, chestii babesti, dar in acelasi timp realizam ca superstitiile nu s-au nascut odata cu sarcina si cu copilul meu, ci ele exista de mii de ani. Deci ce e de facut?

duminică, 18 martie 2012

Carrie Fisher


Majoritatea nu stiti cine e...nici eu nu stiam pana azi...ei bine e Printesa Leia din Razboiului Stelelor, cine n-a vazut Razboiul Stelelor? ei bine eu...si nici nu o sa-l vad, nu e genul meu de film...Dar, tipa e super tare, n-am cuvinte. Ma uit acum la ea, intr-un show de exceptie, un stand-up comedy despre viata ei...interpretata de ea si imi place la maxim. Va recomand sa-l vedeti, o sa va amuzati teribil. Se numeste Wishful Drinking' si este One-Women Show...il puteti vedea si pe HBO, unde e tradus ca Adevarata poveste a Printesei Leia.