duminică, 6 februarie 2022

Cum invata ceasul, un copil dislexic

 Sa vorbim despre ceas...despre marea problema in a aprecia corect ora de la 13 in sus.

Stim foarte bine ca un copil cu discalculie, pe langa problemele de orientare in spatiu, de recunoastere rapida stanga/dreapta sau de simpla numarare, are si dificultati in a spune cu precizie ora exacta.
Va voi povesti cum am reusit noi dar retineti ca procesul e unul de durata si implica toata familia.
In primul rand, copilul are nevoie de un ceas de mana electronic care sa indice doar ora in format 0-12. Deci fara 13-23.
Dar, toate celelalte ceasuri electronice din casa, vor fi in format de 24 de ore.
In acest fel, de exemplu, cand e ora 17, copilul vede la mana ora 5 iar pe ceasurile din casa, va vedea ora 17.
Automat, mintea va prelua informatia si desi nu credeti, cu timpul, va corela perfect orele. Bineinteles ca dvs trebuie sa faceti completari, sa dati explicatii, sa il incurajati, sa ii puneti intrebari si sa il felicitati.
Cand la mana lui va vedea ora 1, trimiteti-l la ceasul din casa, sa va spuna cat arata...si tot asa, cat de des puteti. Nu excludeti si celelalte diviziuni ale orei dar concentrati-va initial pe acest aspect.
Nu se va intampla peste noapte, e chestiune de luni sau ani...ideea e sa aiba permanent ceasul la mana. Se gasesc ceasuri rezistente la apa si nu sunt nici scumpe.
Copilul meu dislexic are ceas electronic la mana de 1 an si jumatate si dupa un an, a inceput sa faca legatura...acum stie perfect toate orele AM si PM...stie ca 22 e 10 sau 18 e 6 si tot asa...
Repet, in casa avem toate ceasurile electronice in format de 24 de ore. Stiind ca memoria vizuala trebuie stimulata la copilul dislexic, acest aspect e foarte important!
Spor!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu