Pentru ca atunci cand vine vacanta copiii sunt ocupati mai mult cu joaca decat cu invatatul, partea de relationare cu ceilalti copii este pe primul plan.
Stim deja ca pentru copiii cu probleme de invatare, sa citeasca, sa inteleaga ce citesc,sa faca calcule rapide sau sa inteleaga cifrele, pot fi adevarate provocari. Pe langa acestea, foarte importanta este relationarea, as zice eu ca la fel de importanta ca toate cele enumerate mai sus.
Va prezint aici, cateva dintre cele mai frecvente si comune probleme cu care se confrunta copiii cu dislexie, atunci cand vorbim de relationare cu ceilalti copii:
1. Neintelegerea glumelor:
In primul rand, pentru ca are dislexie, copilul cu probleme de citire, nu a putut citi atat de mult ca ceilalti copii. Rezultatul este ca nu a fost expus atat de mult la intelesurile pe care le pot avea anumite cuvinte sau expresii, deci anumite glume nu le va intelege.
2. Negasirea cuvintelor potrivite:
Copilului cu dislexie ii este greu sa isi gaseasca cuvintele potrivite pentru un anumit subiect, chiar daca el il cunoaste bine si nu poate da repede un raspuns, daca i se cere.
3. Dificultati in a trimite mesaje scrise:
Pentru ca telefonul este parte din viata noastra, copiii isi trimit mesaje la fel ca noi, cei mari. Copilul cu dislexie va avea o teama de aceste mesaje, pentru ca stie ca nu poate scrie corect sau repede si mai ales, are o problema reala cu diacriticele. Copilul meu prefera sa trimita mesaje vocale pana cand l-am incurajat si ajutat sa scrie corect. Chiar si asa, mesajele sunt scurte si scrise cu litere mari, pentru ca asta il ajuta. Se stie deja ca dislexicul prefera literele mari, pana la urma asa a invatat sa citeasca initial.
4. Isi aminteste incorect intamplarile:
Copilul nu tine minte anumite detalii si atunci ii va fi greu sa povesteasca exact ce s-a intamplat intr-o zi. Nici cuvintele potrivite nu vor fi gasite si atunci povestea va fi distorsionata, incorecta sau incompleta. Asa ca daca va exista un conflict cu un alt copil, s-ar putea sa nu poata povesti corect care a fost problema. La fel se va intampla si daca va avea o zi cu adevarat buna. Va povesti putin, scurt, fara detalii multe. Cel mai bine va veti da seama dupa starea lui sufleteasca, daca ceva l-a marcat pozitiv sau negativ. Macar veti avea un punct de plecare.
5. Glumele celorlalti pe seama sa:
Poate cea mai dureroasa dintre problemele de socializare este aceasta, chiar daca nu tine neaparat de copilul dislexic, cat de neintelegerea celorlalti copii.
Evident ca la un moment dat, ceilalti copii vor observa ca citirea este greoaie sau ca niste calcule simple pentru ei, sunt foarte problematice pentru copilul dislexic, sau ca simpla numarare se face incet si chinuit. De aici vor incepe glumele lor. Copiii sunt rautaciosi si asta e realitatea. Trebuie sa ne pregatim pentru aceste situatii.
Pe scurt, aici interveniti dvs. Parintii acelor copii care fac glume, ar trebui atentionati pentru a putea explica mai departe situatia. Chiar si asa, sa nu aveti mari asteptari.
Cu toate ca exista aceste provocari in viata copiilor dislexici si in viata parintilor lor, este foarte important pentru toti copiii sa aiba prieteni, sa simta ca apartin unui grup si sa le fie satisfacuta nevoia de conectare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu