duminică, 4 martie 2018

Paine cu maia, varianta simpla



In continuare, o sa va povestesc despre cea mai simpla varianta de paine cu maia. Mentionez ca informatiile le-am strans de pe mai multe site-uri(Va recomand French Guy pentru Video)
Maiaua se foloseste cand e crescuta(nu in scadere) si plina de bule. Maiaua este 100% alba, dar eu folosesc maia cu 50 % faina alba si 50% integrala.
Se foloseste formula 1:2:3, adica o parte maia, 2 parti apa si 3 parti faina.
O sa va dau un exeplu cu 100 g maia , 200 g apa si 300g faina(Nu uitati ca trebuie folosit cantarul !).
In apa(la temperatura camerei, plata sau filtrata !) se pune maiaua(care trebuie sa pluteasca, adica este perfecta penru a creste painea !), se amesteca( nu framantam !) si apoi se pune faina, minimum 150 g alba(50%din faina totala), in rest dupa imaginatie, sau toata alba.
Lasam 30 minute pentru autoliza.

Punem sarea 2% (cu un pic de apa pentru dizolvare) din cantitatea de faina, in cazul nostru 7 g(avem 300 g faina pusa +50 g din maia) si incepem sa framantam. Va sugerez varianta in castron, datorita aluatului umed. Sa aveti un castron cu apa la indemana, cu care sa va umeziti mana cu care lucrati. Luati dintr-o margine si duceti spre centru, apoi rotiti castronul si repetati cam 5 minute.
Acum timp de aproximativ 2 ore, la 30 minute avem de efectuat 4 strech and fold-uri (impletire pentru a da rezistenta aluatului- revedeti filmuletul de mai sus). Aceasta operatiune se poate face pe blat cu faina sau intr-o tava cu ulei ! O tinem acoperita intre timp cu un prosop!
Apoi facem preshaping(tot aici!) o lasam 20 minute, facem shaping si o punem in banetone infainat sau intr-un castron cu o carpa inauntru, bine infainata, cu baza aluatului in sus, se pune si pe baza faina.
Acum avem 2 variante de dospire la cald: in bucatatarie cam 2,5 ore sau la frigider peste noapte 8-10 ore.
Aluatul se testeaza apasand pe el usor si daca revine la normal, e pregatit !
Se incinge intre timp cuptorul la 260 de grade, cu o oala de fonta cu capac(Dutch Oven) inauntru, cam 20-25 de minute. Se punea aluatul in oala, se scade temperatura la 220 si se cresteaza(la unghi mic cu lama!), se uda cu apa si se lasa cu capac 20 de minute, apoi se scoate capacul si se mai lasa cam 30 de minute, coaja trebuie sa fie maro spre inchis. Se lasa la racit si se savureaza prima felie cu unt !

Stefan, Dr Bread :))

2 comentarii: