duminică, 22 ianuarie 2017

Despre apendicita

Apendicita acuta este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala. Aceasta afectiune apare frecvent la varste cuprinse intre 10 si 30 de ani, dar aparitia acesteia este posibila la orice varsta,
            Apendicita acuta este afectiunea in care apare o inflamatie a apendicelui. Odata pornit procesul inflamator acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind chirurgical. Cu cat se intervine chirurgical mai rapid, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor realizabila cu complicatii cat mai reduse ca frecventa si gravitate.
            Acestea sunt variate insa prezinta anumite caracteristici: 
- durerea - are initial sediul in epigastru (capul pieptului) si periombilical, pentru ca ulterior sa-si modifice sediul in fosa iliaca dreapta,
- inapetenta (lipsa poftei de mancare), 
greata si varsaturileconstipatia sau diareea sunt alte simptome care pot aparea 
- subfebrilitatea este posibila 
            Examenul clinic si analizele de laborator ne ajuta foarte mult in punerea diagnosticului de apendicita,  dar cu ajutorul metodelor imagistice putem creste acuratetea lui.
            Cea mai simpla, non-invaziva, rapida si ieftina metoda imagistica este ecografia abdominala, care daca este executata de un medic cu experinta poate pune diagnostcul in marea majoritate a cazurilor.
            Cu ajutorul noilor generatii de ecografe, vizualizare apendicului a devenit mult mai facila si astfel, diagnosticul mai rapid si mai usor .


Dr.Stefan Marinescu
Specialist medicina interna
Comp.ecografie generala si vasculara


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu