joi, 18 octombrie 2012

Clatite fara ou

Ieri am avut pofta de clatite, adica toata familia a votat pentru....si problema... nu aveam nici macar un ou in casa. Am cautat imediat o reteta de clatite fara ou pe google si va spun sincer ca nu am gasit. Adica, am cautat clatite fara ou, am gasit automat doar clatite de post, dar eu nu vroiam de post, pentru ca intentionam sa falosesc mult lapte. Si am cautat, si am cautat si degeaba. Asa ca a trebuit sa improvizez, nu ca ar fi foarte greu, dar iata reteta aici, reteta care s-a dovedit a fi excelenta:




500 ml lapte
15 linguri faina
un varf de sare
o lingura zahar rasa
esenta rom
razatura de lamaie/esenta de lamaie
scortisoara
ulei pentru uns tigaia

Mai intai punem jumatate din cantitatea de lapte intr-un castron si adaugam 10 linguri de faina. Adaugam zaharul, sarea, esentele si scortisoara dupa gust. Amestecam bine cu mixerul. Dupa ce am amestecat bine, adaugam si restul de faina si laptele si continuam sa amestecam pana ce aluatul are consistenta de frisca lichida.
 Acum trebuie sa adaug  ceva, si anume ca depinde de voi cum vreti sa fie clatitele, adica mai groase sau mai subtiri, deci cantitatea de lapte poate varia. La fel, faina poate da consistenta diferita clatitelor, pentru ca exista faina mai umeda sau mai uscata, depinde de firma producatoare si de tipul ei. Eu am folosit faina tip 650.
Intre timp, incingem o tigaie, de preferat una de care nu se lipeste nimic. Uleiul, ca sa nu fie in exces, il folosim astfel: intr-un pahar punem 3 linguri de ulei si cu un servetel inmuiem in ulei si apoi ungem tigaia. E de ajuns atat.
Cu polonicul turnam aluatul si manuim tigaia astfel incat sa se intinda pe toata suprafata, apoi intoarcem foaia cand e gata. Daca tigaia e incinsa bine, nu va va lua mult timp, iar focul trebuie sa fie potrivit, nici prea mare, nici prea mic. Depinde si de flacara de la aragaz.
Cand foaia e gata, o ungeti cu ce vreti voi. La aceasta cantitate va vor iesi cam 9 clatite marisoare.
Noi am facut ieri dar si in aceasta dimineata, la cerere. Ca oricum, ieri eu si Stefan n-am prins nici macar una intreaga.
Pofta buna!


17 comentarii:

  1. Cine m-a pus sa intru azi aici...
    Sunt moarta dupa ele, cred ca as manca un tir fara sa ma satur.
    O sa incerc si eu zilele astea, sa vad cum sunt fara ou :)

    RăspundeţiȘtergere
  2. Sunt foarte bune, iar scortisoara le da o aroma...parca simt ca se apropie sarbatorile :))

    RăspundeţiȘtergere
  3. sunt foarte gustoase,le-am facut azi dimineata.

    RăspundeţiȘtergere
  4. Am avut exact acceasi problema si m-ai salvat! Venisem cu o pofta de clatite de nedescris si am descoperit duminica seara ca nu am ou. Nici nu credeam ca se poate, si au iesit delicioase!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-am fost de ajutor...noi suntem mari fani clatite si de cand mi-a reusit reteta asta fara ou, nu am mai facut niciodata altfel...

      Ștergere
    2. incerca si fara lapte!!!!

      Ștergere
  5. incearca si fara faina si eventual fara tigaie...frateee ce clatite mai sunt alea si fara din aia si fara din ailalta...fara ou ok dar si fara lapte mi se pare prea mult deja...ma rog..or fi si din cei care utilizeaza apa..dar asa mai bine se numesc lipii super subtiri si cu asta basta in nici un caz clatite :D

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu te mai supara, era doar o sugestie faza cu laptele lipsa...poate ca cine a comentat tinea post si cauta solutii :))

      Ștergere
  6. Am sa incerc chiar acum dar am mai auzit de aceasta retetea...

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca ai mai auzit, inseamna ca e buna :)) Eu am facut din nou aseara si ai mei au fost din nou super-incantati. Am incercat odata si cu ou si nu mi-a placut la fel de mult.

      Ștergere
  7. se pot face clatite fara lapte ?? imi dati si mie o reteta va rog :)

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar clatitele fara lapte au ou.
      1 ou
      10 linguri faina
      600 ml apa minerala
      3 linguri ulei
      1 praf de sare
      Se sparge oul intr-un vas adanc, se pun deasupra 2 linguri de faina, apoi se subtiaza aluatul cu apa minerala, adaugata putin cate putin.
      Se mai adauga faina, se subtiaza din nou cu apa minerala si se continua pana cand se termina apa minerala si faina. Se adauga un praf de sare, apoi se lasa aluatul la rece, minim 15 minute. Dupa aceasta perioada, se unge tigaia cu ulei si se fac clatitele exact ca cele normale.
      Pofta buna !

      Ștergere
    2. Se mai poate folosi si lapte de soia in loc de lapte de vaca, pentru cei care au intoleranta la lactoza

      Ștergere