miercuri, 25 septembrie 2013

Operatie polipi si amigdale la copii

Se zice ca e bine sa lasi copilul in pace, sa nu-l operezi daca sufera de amigdalita sau polipi pentru ca se va reface singur sau si mai bine, il vindeci prin metode naturiste. Nu contest aceste lucruri. Sunt sigura ca multi s-au vindecat fara interventie chirurgicala si ca acum sunt sanatosi.
Eu sunt exemplul clar ca am reusit sa trec de aceasta afectiune care mi-a umbrit copilaria. Cat timp am fost copil, periodic mi se umflau amigdalele si ma durea ingrozitor gatul. Faceam febra, starea mea era clar deteriorata si nu ma prea puteam juca. Mama ma doftoricea sa zicem naturist: imi punea cartofi rasi cu otet la gat si imi punea o caciula gen scafandru pe cap. Ma ajuta asta? Nu prea. Toata copilaria am suferit si mereu mama ma lua in brate si ma alinta "bolnavioara lu' mama"...
Cand am crescut si am ajuns la scoala, nu mi-a trecut...pana intr-o zi. La un moment dat, fiind deja maricica, era neplacut sa stau acasa in loc sa merg la scoala, asa ca mama a apelat la o metoda contestata acum, dar eficienta atunci. In plina durere si cu amigdalele inflamate, m-a pus sa fac gargara cu gaz. Mai mult am inghitit decat am scuipat, dar minune....nu am mai stiut din acea zi ce inseamna durerea de gat.
Am sperat ca puii mei nu vor avea aceasta problema....si totusi.

De aproape un an, Ana sforaia noaptea foarte tare. Nu e normal pentru un copil mic. Si cand facea puroi in gat era jale...febra 40, stat in casa, dat mai departe boala fratiorului. Noptile nu se odihnea deloc bine, avea momente cand se ineca si nu putea respira, a avut si cateva momente scurte de apnee.
Cand sforaitul s-a intensificat, am mers la orl la consult. Am fost trimisi la spitalul Marie Curie, cu directie clara spre operatie. Asa a fost. In gatul fetitei mele era jale. Amigdale marite, cu niste formatiuni crescute pe ele sub forma de ciorchine, si cu o infectie cronica care secreta continuu. Medicul ne-a spus clar ca este cazul sa o operam.
Peste 2 zile am fost la spital. A fost operata de amigdale si polipi.
Pentru cei interesati, iata ce se intampla, punctat in ziua operatiei:
Acte necesare:
-trimitere de la medicul de familie, foaia aceea roz, ca sa beneficieze de gratuitate
-copie dupa certificatul de nastere al copilului
-cartea de identitate a unui parinte
Bagajul:
-pijamale subtiri
-papuci
-nurofen
-servetele umede si uscate
-banana
-iaurt
-apa, suc, sau ceai

Am ajuns la spital la 7:30.
Copilul nu are voie sa bea sau sa manance nimic in dimineata respectiva
- imediat copilul se cantareste, un parinte ii face foaia de internare.
-merge apoi la recoltat sange pentru analize urgente
-dupa luat sange, se merge la anestezist. Acesta vede copilul, intreaba despre alergii sau alte afectiuni
-se intoarce in rezerva si parintele semneaza foile prin care isi da acordul pentru operatie
-cu jumatate de ora inainte de operatie, o asistenta vine si ii da copilului un siropel; acesta este preanestezia; copilul va fi tinut in pat, pentru ca va ameti; va vorbi coerent, dar nu va avea putere sa faca altceva; cand asistenta vine sa ia copilul la operatie, acesta nu riposteaza; asta era problema mea principala cand nu stiam pasii; credeam ca pur si simplu ti se ia copilul din brate si dus la operatie( bine ca exista preanestezia, ca altfel iesea un scandal monstru).
-Ana a intrat in operatie la 9:20 si peste o ora era adusa in rezerva
Ingrijirea dupa operatie:
-cand a fost adusa in salon, era semi-adormita si plangea.
- i s-a facut un calmant si a adormit imediat.
-nu va speriati, copilul sforaie, horcaie si s-ar putea sa-i curga putina saliva cu sange; neaparat sa aveti servetele umede si uscate la voi
-la trezire, copilul va plange si va fi speriat; faceti tot ce puteti ca sa-l linistiti
-trebuie deja sa inceapa sa bea apa, cat mai multa; initial va refuza, treptat insa trebuie convins; tot acum trebuie sa ii dati nurofen; aveti grija sa-l aveti cu voi, pentru ca in spital nu au si e foarte important, chiar ajuta enorm
-dupa ce bea prima apa, s-ar putea sa vomite; nu intrati in panica, e normal; daca nu-si revine, i se va da un medicament si se va rezolva (Ana nu a vomitat dar stiu de la o alta prietena)
-de aici incolo, asistentele nu prea mai au ce sa faca, doar daca puiul refuza lichidele si atunci are nevoie de perfuzie; am avut noroc ca Ana a baut cat de cat si nu a fost cazul.
-in cele 6 ore cat copilul este tinut in spital dupa oreratie, va dormi in reprize, va plange la fiecare trezire si va fi foarte irascibil; rabdare si intelegere
-daca ii e foame, dati-i putina banana; nu va manca mult, poate cateva guri daca aveti noroc; nu insistati
-intre timp trebuie sa bea lichide multe, apa, sucuri pentru copii, ceai; de preferat sucul, pentru ca tuturor le place si asa va fi mai usor de convins
-inainte de externare, va va chema doctorul pentru indicatii.
-ne-am externat la ora 16 
Iata cateva sfaturi post operatie:
-lichide multe, de orice fel (fara lichide acidulate)
-nurofen, panadol, novocalmin in caz de febra
-poate sufla nasul cu putere in aceeasi zi
-nurofen obligatoriu pentru urmatoarele 2 zile, de 3 ori pe zi
-de mancare ii puteti da copilului tot ce doreste, tot ce suporta
-nu are voie sa iasa afara 3 zile, apoi treptat
-nu are voie la scoala sau gradinita o saptamana
-nu are voie sa intre in contact cu alti copii, ca sa nu ia raceli
-nu are voie mancare fierbinte sau rece (inghetata). Noi i-am dat inghetata topita si a fost ok

In prima saptamana dupa operatie, copilul a slabit pentru ca nu prea a mancat. A baut multe lichide, in principal sucuri. A facut febra cam 5 zile, dar nu mare, in jur de 38 de grade.
Dimineata se trezea plangand pentru ca o durea gatul. A fost plangacioasa toata saptamana si a inceput sa profite de suferinta ei....trebuie sa va inarmati cu rabdare.
Treptat a fost mai bine, a inceput sa manance si sa bea mai mult. In primele zile a dormit cu mine, ca sa-i verific temperatura. Cel mai important, nu mai sforaie si doarme toata noaptea.

Nu pot sa spun ca decizia de a o opera m-a incantat prea mult, dar pentru ea era necesara. Sper ca in viitor sa nu o afecteze negativ...

Se zice ca operatia de genul asta nu se face inainte de pubertate. Ei bine, va zic sigur ca mai tarziu e de 100 de ori mai greu pentru pacient si refacerea e mult mai greoaie si traumatizanta. Copiii se refac uimitor de repede, asta e marele avantaj. Si daca ajunge copilul la pubertate, poate lua "o gura de gaz" si gata :))

Sper sa nu aveti nevoie de sfaturile mele, dar daca este totusi cazul, sper ca v-am fost de ajutor.

Sanatate multa!





46 de comentarii:

  1. Na, ca m-am speriat un pic
    Si Alex are probleme in sfera ORL, iar in primavara a primit indicatia de scoatere a polipilor.
    Nu am facut inca operatia, iar acum...sper din tot sufletul sa nu mai avem nevoie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Operatia de polipi e mult mai usoara, Ana nu s-a plans nici o secunda de dureri de nas dupa operatie. Cu gatul insa e alta poveste...
      Sanatate multa

      Ștergere
  2. Un singur amendament as avea de facut, referitor la sucuri, sunt interzise sucurile acidulate, restul indicatiilor sunt grozave, iar etapele sunt descrise perfect! Noi am aprimit recomandare de la medic sa mancam inghetata, si nu topita ci ,,bocna'', am cumparat de la Mc si a mancat zilnic cate doua, una dimineata, una seara! E a patra zi dyupa operatie si suntem mai bine! Noi nu am facut febra, dar am baut lichide :) Sanatate multa tuturor! De precizat pentru mamicile care nu stiu, este faptul ca dupa anestezie generala copilul tremura! E traumatizant si pentru parinte cand isi vedecopilul hircaind, curgandu-i sange din nas si tremurand... Cu rabdare si muuult sprijin moral , afectiv, copilul isi revine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asa e, ai dreptate, fara sucuri acidulate...nu am precizat asta din obisnuinta, pentru ca ai mei nu beau nimic acidulat...Multa sanatate, la noi a trecut deja mult de la operatie, abia isi mai aduce aminte ca a fost.

      Ștergere
    2. Nu stiu unde vi sau dat aceste recomandari ,total gresit si este interzisa administrarea de IBRUPOFEN pe o perioada de 7pana la 21 zile de la operatie (deoarece ibrupofen dupa o interventie chirugicala poate provoca sangerari masive sau chiar hemoragie) iar recomandarile sunt mult mai ample si mai stricte...

      Ștergere
    3. Draga anonimule, IBUPROFEN poate cauza hemoragie si persoanelor care nu au suferit interventii chirurgicale. Orice medicament are reactii adverse dar care nu se aplica tuturor celor care il folosesc. Acum eu nu stiu ce fel de pregatire medicala ai, dar eu am incredere in recomandarile domnului doctor care ne-a operat copilul.
      Multa sanatate

      Ștergere
    4. Saptamana viitoare imi voi opera copilul la Budimex de polipi si amigdale.Am vazut ca pt polipi trebuie sa avem in jur de 500 lei dar pentru amandoua?

      Ștergere
    5. De ce simtiti nevoia sa dati bani dupa operatie? Eu am fost la grig alexandrescu si n am dat niciodata nimic...

      Ștergere
    6. numai in Romania se poate auzi asa ceva...sa dai bani...adevarul e ca chiar trebuie sa dai.altfel te lasa sa mori..DOAMNE FERESTE...eu mi-am operat ieri baietelul de 3 anisori la polipi,acum e bn,pt mn a fost foarte greu pentru ca a reactionat urat dupa anestezie si pentru ca a avut niste polipi extrem de mari ia curs fff mult sange din nas si gurita.Imi pare bn ca l-am operat aici in Germania pt ca am avut incredere in Medici,si aici nu se uita urat la tn daca nu mergi cu PLASA.adevarul asta e.

      Ștergere
  3. In prima săptămana dupa operatie a mai sforait sau tusit? Noi avem 2 zile si nu vad nici o ameliorare in acest sens! Febra si durere de gât avem si noi! Multumesc!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Ioana,
      Da, a mai sforait cateva zile si m-am ingrijorat putin, eu ma asteptam la minuni dupa operatie, dar efectele sunt vizibile dupa o saptamana cel putin.
      Multa sanatate

      Ștergere
  4. As avea si eu o intrebare: fetita mea de 7 ani a fost operata de polipi la acelasi spital (budimex) si s-a comportat super ok dupa: nu febra, a mancat bine inca de la spital dar seara I s-a infundat nasul complet. Am folosit picaturi rinofug caci asa scria pe recomandarile medicului la externare si nasul s-a desfundat si a putut dormi. Problema este ca in continuare nasul I se infunda regulat si fara picaturi nu poate respira deloc pe nas. Este a 4 -a zi de la operatie si inca avem aceeasi problema... O fi normal? Am sunat si la spital si mi-au zis sa schimb picaturile cu biorinil. In rest copilul e ok, vioi, mananca bine, se joaca...Plus ca scuipa niste flegme galbui cu firiosare de sange...A mai patit cineva asa? Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      Eu nu as putea sa-ti spun prea multe pentru ca nu am avut problema asta cu nasul. Noua ne-a spus Dl Doctor ca poate sufla nasul cu putere, fara probleme...dar nu a fost cazul. Poate altcineva stie mai multe si te poate ajuta mai cu folos.
      Multa sanatate!

      Ștergere
  5. Nu faceti greseala sa lasati copii cu polipi! Eu am 1, 84 m si 50 kg! Mai ales ca orice infectie in gat este mult prea dureroasa chiar si la 19 ani.... Momentan sufar cu amigdalele, iar somnu si alimentatia au disparut din viata mea, din momentul infectari. Deoarece polipi'mi sunt supra ponderali oxigenarea se face doar pe gura ceea ce usuca mucoasa naturala a traheei!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Ionela am si eu un baietel de 5 anisori cu aceeasi problema si ni s-a recomandat operatia.Noi suntem din pitesti dar am vrea sa-l operam la marie curie in Bucuresti,la ce medic ai fost ca sa-mi fac si eu o programare?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, noi am operat-o la seful sectiei ORL de LA Marie Curie, Prof Gheorghe Dan Cristian. Daca imi spui unde, iti pot da nr de tel in privat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara betelul meu a fost operat eri 12-03-2014 si am stat o zi in spital azi am esit si vreau sa intreb din gurita lui vine un miros puternic neplacut e normal asa ceva

      Ștergere
    2. Buna,
      Da, e normal, va mai dura cateva zile, a inghitit sange si cam de acolo vine mirosul. Trece repede...
      Multa sanatate!

      Ștergere
  8. Buna seara, as dori si eu sa stiu daca este normal dupa operatia de polipi de pe data de 12.03.2014,la doua seri sa inceapa tusea noaptea..nu foarte tare..as dori un.raspuns va rog mult!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,
    si fi'mea a mai tusit, sforait si a scos sunete ciudate, dar au trecut repede, deci e normal sa se intample. Daca tusea se agraveaza totusi, cel mai bine sunati doctorul.
    Multa sanatate

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna dimineata,
    Cate zile tine durerea de gat dupa operatia de polipi si reducere a amigdalelor? Avem trei nopti cand ne trezim noaptea cu dureri acute. ( trei nopti de la operatie)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Nu stiu sincer ce sa-ti spun exact, pentru ca pe fiica mea nu a durut-o noaptea, nu se trezea plangand, dar inainte de culcare ii dadeam Nurofen. Dimineata era mai nasol, cand se trezea, se trezea in plans. A durat pana in 4-5 zile.
      Sanatate multa si recuperare rapida!

      Ștergere
  11. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ma puteti ajuta si pe mine? Cam cat se da la Budimex pt operatia de polipi? Urmeaza sa operez fetita in iunie si avem emotii mari

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E normal sa aveti emotii...cat despre banuti, nu stiu ce sa zic, in mod normal nu costa nimic...personalul a fost grijuliu si fara sa sarim cu banii inainte

      Ștergere
  13. Buna ziua,ma puteti ajuta ?Suntem din Braila si trebuie sa operez baietelul de 5 ani la Budimex.Stiti cumva cam cat se da pentru operatia de amigdale?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, eu mi-am operat baietelul de 2 ani si 7 luni pe 20 mai 2014.si am dat 300 dr si 150 anestezistul.

      Ștergere
  14. Multumim pentru toate informatiile pretioase pe care mi le-ati dat.Miercuri avem si noi programare la consult si operatie,la acelasi medic,si avem mari emotii.V-au externat in aceeasi zi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua...da ne-am externat in aceeasi zi. Dupa operatie se sta cu copilul cam 6 ore in spital...depinde de evolutie. Multa sanatate!

      Ștergere
    2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
    3. Multumim,speram sa fie bine!

      Ștergere
    4. Si eu am operat fetita de 7ani de polipi si nu au fost probleme,dupa a 5a zi se desfunda nasul bine.

      Ștergere
  15. Buna ziua. Am operat fetita( 5 ani) de polipi si amigdale in data de 11 iunie. Ne-a luat dimineata devreme, a durat in jur de 20min si inca 20 min au tinut-o acolo. Mi-au adus-o la salon. Trezirea urata din anestezie a durat cam 30min, timp in care s-a zbatut, a plans. Va recomanda sa stea cu capul intr-o parte ca sa iasa din secretii. Pana la urma am tinut-o in brate ca sa se liniteasca. A cerut sa sufle nasul. Nu va speriati iese sange din gurita un pic din nas dar se opreste la un mom dat. Dupa aia a dormitat toata ziua. I-au pus perfuzii pt hidratare, calmante, antivomitiv si antibiotic. A vomat sangele care l-a inghitit. A acuzat dureri, a refuzat sa bea sau sa manance. Nu te lasa sa pleci daca totusi nu bea macar un pahar de apa si un iaurt simplu. Suntem in a patra zi de la operatie.In prima noapte i s-a infundat nasul si am pus Rinonef-T, in rest nu a horcait nu a scos secretii.I-am dat nurofen dimineata si seara. Acuza dureri la mancare si nu prea mananca, in rest nu a facut temperatura nu a avut hemoragii.
    Am dat 300lei la dr, 100lei anestezistului si 50lei asistentei care a stat de ea toata ziua. Mai sunt vreo 2 asistente din blocul operator care iau contact cu copilul, cea care vine sa-i dea siropelul dinaintea operatiei si asistenta care o preia la blocul oeprator. Sunt foarte blande si amabile. Fetita mi-a povestit ca dupa ce a luat-o de la noi din brate doamna a pus-o pe o masa si i-a pus o mascuta pe fata cu miros de banana si capsuni. Apoi nu mai stie nimic. Branula i-o pune dupa ce o adoarme.
    Noi am facut analizele de sange inainte de operatie in alta zi. Recomand treaba asta ca scutiti copilul de un stres in plus.
    Daca mai pot ajuta cu info, cu mare drag.
    Sanatate multa si rabdare maxima parintilor

    RăspundețiȘtergere
  16. Bună ziua, sunt de un real ajutor toate informațiile postate de voi. Maine este și fiul meu programat la Marie Curie pentru operația de polipi și laringoscopie. Cu ajutorul vostru știu cam la ce sa ma aștept după operație. O sa revin și eu după operație cu amănunte pt a fi de folos și altor mămici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna...ma bucur ca ti-am fost de ajutor si asteptam completari cand ai timp. Multa sanatate baiatului!

      Ștergere
  17. Operație de polipi- dr Rizescu Manuela -Marie Curie
    Buna,
    Am ajuns azi dimineață la ora 07:00 la spital și ne-am dus la asistenta șefa unde ni s-au făcut foile de internare și i-au luat sânge băiețelului pt analize apoi ne-a condus în salon. E minunat ca în salon au tv și ii tine pe copii linistiti.Pe la ora 9:00 ne-am dus la dr anestezist și a întrebat de alergii sau alte afecțiuni.După puțin timp a venit o asistenta și ia dat un siropel care l-a molesit(preanesteziai-care efectul de ai face pe copii sa sughite:)). După aproximativ 30 min a venit asistenta sa-l ia în blocul operator.La vreo 20 min l-a adus înapoi în salon plângând și horcaind. E greu pt părinte sa vadă copilul asa dar trebuie multă răbdare și încercați sa -l liniștiți cât mai mult (o mămică din salon n-a reușit sa- l liniștească și a urlat copilul vreo ora și apoi a început sa verse cu sânge și sa-i curgă sânge pe nas). După vreo 15 min s-a mai liniștit a băut putina apa și a adormit. Trebuie sa bea măcar putina apa sau lichide la vreo 10-30 min după ce-l aduce în salon și la vreo 2 ore sa mănânce o banana sau 1 iaurt. După vreo ora jumate de somn s-a trezit bine, a mai băut putina apa și ușor ușor a început sa-si revină complet și sa se joace.La ora 14:30 ne-a spus o asistenta sa ne ducem la dna dr pt fisa de externare și pt ultimele recomandari.Acum suntem în drum spre casa și băiețelul doarme:) Pentru alte detalii va stau la dispozitie

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Recuperare rapida copilului si rabdare parintilor!

      Ștergere
    2. Buna ziua,
      As vrea si eu nr.d-lui.dr.Gheorghe. As vrea sa merg cu fetita la el pt un consult, poate si operatie.
      Daca poate sa ma ajute cineva, astept un raspuns pe mail : cristina.dinca85@yahoo.com.
      Multumesc.

      Ștergere
  18. Buna seara,am o fetita de 2ani si o luna,am fost azi la ORL si a zis ca treb scoase amigdalele ptr ca ea de la varsta de 4luni face amigdalita pultacee in fiecare luna i-au facut exudatu faringian de 3ori nu a iesit nimic si analize de sange a iesit bine!ma puteti ajuta cu un sfat?la varsta asta frageda daca s-a mai facut operatii se genu si cum a de curs?mie mi cam frica sa nu pateasca ceva

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, nu stiu ce sa zic, cred ca se poate face operatia, daca medicul asa a zis, inseamna ca e ok. Oricum, cu cat e mai mica, cu atat nu isi va aduce aminte despre operatie si nu va ramane cu traume sau frica de doctor. Repet, daca doctorul a zis ca se face, atunci asa este. Noi cand am operat-o pe fata noastra, erau si copii mai mici la operatie. Multa sanatate.

      Ștergere
  19. Buna seara, ieri I-am facut baietelului nostru de aproape 7 luni operatie de adenotripsie, care presupune zdrobirea polipilor, asa se face copiilor sub 1 an la Cluj- Napoca. Sunt foarte stresata ca sforaie si horcane mai rau ca inainte, mai si tuseste si stranuta. Oare este normal sa se intample asa? cate zile tine? multumesc

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna seara am si eu fetita de 5ani si 11luni operata de polipi la domnul profesor dr Codrut Sarafoleanu! Operatia a decurs bn doar ca seara i s a infundat foarte tare nasul abia putea vb ... I au dat cu ser fiziologic si s a desfundat a fost ok in ziua operatiei si a doua zi dar din a treia a inceput febra si noaptea respira foarte greu..... Ramane fara aer si are si amigdalele cu pete albe pe ele..... E normal

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna,multumesc tuturor pentru sfaturile date din experientele voastre cu pitici, si noi săptămână aceasta ..noi la Arad ne operăm. Am prins încredere și curaj ca totul va fi bine si nu-mi mai este atât de frica,maine merg cu piticul de 4 ani la analize si dupa amiaza ne vedem cu dl doctor pentru programare,sper ca va fi săptămână aceasta ca nu mai putem sa respirăm deloc face apnee de somn, deci sper ca această operație de polipi si amigdale.
    Sanatate tuturor piticilor si va multumesc pentru incurajari.

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna seara mamici din experienta voastră ce medic recomandați din spitalul
    Marie Curie intre domnul Borangiu sau doamna Rizescu,trebuie sa imi operez fetita de 6 ani de polibi !Va multumesc

    RăspundețiȘtergere
  23. Are voie sa sufle nasul la doua zile de la operatie ?

    RăspundețiȘtergere