marți, 6 august 2013

Tort cu iaurt

Sau Cheesecake cu iaurt. Eu l-am folosit in weekend pe post de tort.
Weekendul trecut ne-am sarbatorit copiii. Sunt nascuti la distanta de aproape o luna, asa ca petrecerea este comuna, acum cand sunt micuti. Mai tarziu vor hotara singuri. A fost multa lume, prietenii lor mici si prietenii nostri mari. Si pentru ca anul acesta am vrut ceva putin mai altfel, nu am mai stat la bucatarie decat pentru a prepara torturile. Pentru mancare, am apelat la o firma de catering si bine am facut.
Dar acum sa va povestesc despre tort. Anul trecut am mancat pentru prima data acest desert, facut de o prietena. Mi-am amintit de el cu cateva zile inainte de petrecere si am hotarat sa imi incerc si eu norocul cu el, dar si abilitatile. Mi se parea complicat, cand de fapt e cel mai simplu de realizat si printre cele mai delicioase si racoritoare torturi pe care le-am mancat pana acum. Eu am facut 2 torturi, dar va dau ingredientele doar pentru unul singur....deci:

Ingrediente:
400 gr biscuiti digestivi sau integrali(eu mai folosesc si Belvita cu cereale si lapte)
150 gr unt
500 gr iaurt mai gras
300 ml frisca indulcita
15 gr gelatina granule
6 linguri zahar pudra
Pentru ornat, lasati-va imaginatia si gusturile libere. Eu am folosit dulceata de afine facuta in casa.

Pachetul de biscuiti se faramiteaza fin si se amesteca cu untul topit.

Aveti nevoie de o tava speciala pentru tort cu inelul detasabil. Eu am folosit o tava cu diametrul de 26 de cm.
Fundul tavii de tort se acopera inainte cu hartie de copt si inelul tavii se inchide peste aceasta. Se taie surplusul de hartie. Dupa ce s-a amestecat bine si s-a incorporat untul, se aseaza biscuitii cu unt in tava speciala pentru tort. Cu o lingura se apasa bine blatul pana cand se uniformizeaza, ca in poza. Se da la frigider.

In continuare, gelatina granule se pune in 150 de ml de apa si se lasa 10 minute, exact cum scrie pe indicatiile de pe ambalaj. Nu uitati ca aveti nevoie de 15 gr de gelatina granule. Puteti folosi si gelatina in foi, dar atunci respectati cantitatile si modul de preparare.
Dupa cele 10 minute, puneti gelatina cu apa pe foc si amestecati continuu, ca sa se dizolve toata. Nu asteptati sa fiarba, ci doar sa fie putin calduta. Lasati-o la racit cam 2-3 minute.
Intre timp, iaurtul se bate cu zaharul pudra. Iaurtul trebuie sa fie la temperatura camerei.
Frisca se bate si ea pana cand nu mai cade din castron si trebuie sa fie rece, abia scoasa din frigider.
Cand au trecut cele 3 minute de racire a gelatinei, acesta se amesteca cu iaurtul, apoi se incorporeaza frisca batuta. Se amesteca bine.

Crema formata se toarna peste blatul scos de la frigider si se intinde bine cu lingura.

Se lasa la rece cel putin 3 ore daca va grabiti, dar cel mai bine ar fi o noapte. Eu l-am lasat 24 de ore la frigider inainte de a-l scoate si orna.
Cand il bagati la frigider, acoperiti-l cu hartie de copt in prima ora. Dupa o ora sau doua, inlocuiti hartia cu folie de aluminiu, pana la ornare.
 Cand il scoateti de la frigider si vreti sa-l ornati, inmuiati in apa un betisor de frigaruie sau un cutit si desprindeti marginile tortului de inelul tavii de tort. Dupa ce l-ati scos, il puteti orna cum vreti voi.


Eu am folosit gem de afine, dar se poate folosi orice gem preferati, fructe de padure proaspete, sau chiar ciocolata. Lasati-va imaginatia sa zburde si papilele sa danseze.


Noi l-am savurat cu mare placere, a fost racoros, usor, delicios si potrivit pentru copii. A devenit preferatul nostru cu siguranta.


Enjoy !


3 comentarii:

  1. O sa-l incerc si eu musai!
    Sa-ti traiasca piticii si sa se faca mari mari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa va traiasca, fericiti si sanatosi!
    Nu pot sa nu remarc tunsoarea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim...iti intoarcem urarile cu drag....Tunsoarea, e mult mai wow decat in poza asta...inegala, funky, retro ...orice ca sa nu mai tin parul prins in coada tot timpul

      Ștergere