luni, 17 decembrie 2012

Lasagna de casa

O sa va prezint reteta noastra favorita de Lasagna, preluata dintr-o carte de retete italienesti, destul de simplu de facut si foarte gustoasa.
O sa va dau cantitatile pentru 8-10 portii, depinde cat de mari le taiati. Noua, care suntem 4 oameni, 2 mari si 2 mici, ne ajunge 3-4 zile.
Tava pe care o folosesc este destul de mare, dreptunghiulara, avand latimea de 20 cm si lungimea de 33.









Ingrediente:
1 kg carne tocata porc. Daca preferati, amestecati vita cu porc.
2 cepe maricele
2 morcovi potriviti
1/2 telina radacina
foi lasagna din acelea care nu se fierb inainte
1 catel usturoi
1/2 pahar vin rosu
2 cutii rosii cuburi
2 foi dafin
2 cuisoare
busuioc
scortisoara
sare
piper 
parmezan ras
putin cascaval
unt
ulei
Sos bechamel adica: 50 gr unt, 50 gr faina, 500 ml lapte, nucsoara

Nu va speriati de lista lunga de ingrediente. Nu e cazul.



Mod de preparare: ceapa, morcovul, telina si usturoiul se spala si se toaca. Intr-o tigaie mai mare si inalta se pune ulei la incins si se adauga legumele tocate. Se lasa pana cand se inmoaie, dar nu isi schimba culoarea. Se adauga toata carnea si se amesteca. Cand si-a schimbat culoarea, se toarna vinul si se lasa sa fiarba pana scade. Dupa ce scade, se adauga condimentele si rosiile cuburi si se amesteca bine. Se acopera si se lasa la fiert la foc mic aproximativ 40 de minute.
Intre timp, se face sosul bechamel: Untul se topeste la foc mic si cu ajutorul unei linguri de lemn, se incorporeaza faina. Laptele se incaleste putin si se amesteca bine cu untul si faina. Se amesteca pana incepe sa se ingroase. De cand apar primele bule, se mai tine pe foc, amestecand mereu, inca 10 minute. La sfarsit se adauga nucsoara dupa gust.
Dupa ce a fiert sosul de carne, se amesteca totul cu sosul bechamel si apoi pregatim tava astfel:
o ungem putin cu ulei, turnam putin din sosul de carne cu bechamel si intindem pe suprafata tavii. Peste se pune un strat de foi de lasagna care se presara cu parmezan ras si cu bucatele de cascaval. Mai punem un strat de foi, peste care asezam sosul din carne amestecat cu sosul bechamel. Se alterneaza astfel ingredientele, terminand cu sosul de carne si bechamel.
Se presara parmezan din belsug pe toata suprafata si la sfarsit, fulgi de unt. Se pune in cuptorul preincalzit, cam 40 de minute, la 180 de grade.

Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu