sâmbătă, 1 decembrie 2012

Singurul fotograf al Unirii

Samoila Marza, asa se numea si era un fost militar, revenit acasa din razboi cu doar 4 zile inaintea Unirii. El a mers pe bicicleta 11 km din satul lui natal Galtiu, judetul Alba, pana in Alba Iulia. Si-a carat echipamentul pe bicicleta atatia kilometri, dar ajuns in cladirea Unirii, nu a avut acces in Sala Unirii deoarece nu avea permis de acces pentru presa. Din pacate, nici altcineva nu avea, pentru ca fotograful oficial angajat nu a ajuns la eveniment. Din Sala Unirii nu exista poze, singurele instantanee sunt cele facute de Samoila Marza multimii adunate, 3 la numar si inca 2 poze cu tribunele oficiale.
 Samoilă Mârza a reuşit, de-a lungul timpului, să mai imortalizeze evenimente istorice importante, precum vizita Regelui Ferdinand I din anul 1919 de la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni, încoronarea Regelui Ferdinand I cu Regina Maria, în 22 octombrie 1922, la Alba Iulia, sau în 1928 - manifestările organizate la Alba Iulia pentru a marca împlinirea a zece ani de la Marea Unire.


Ultimii ani ai vietii si-i traieste in saracie, si e nevoit sa vanda aparatul cu care a facut pozele Unirii. În pofida importanţei istorice a muncii sale, fotograful Samoilă Mârza a trăit mereu aproape de sărăcie, dovadă fiind şi faptul că timp de aproape 60 de ani a folosit acelaşi aparat foto vechi, cu care imortalizase evenimentele de la 1 Decembrie 1918. Ultimul său album "Marea Adunare de la Alba Iulia în chipuri" l-a dăruit fostului dictator Nicolae Ceauşescu, în 1966, în timpul vizitei acestuia la Alba Iulia.
Cei care se hotărăsc să caute în cimitirul municipal din Alba Iulia mormântul lui Samoilă Mârza trebuie să aibă multă răbdare şi timp, deoarece acesta nu iese cu nimic în evidenţă, nu e marcat şi nici îngrijit.
Pe micul monument funerar de la căpătâiul marelui fotograf se pot vedea una dintre celebrele fotografii ale acestuia din 1 Decembrie 1918 şi urmele somaţiei lipite de administratorii cimitirului, prin care anunţau exhumarea pentru neplata taxei de concesiune. Mormantul a fost totusi salvat de istorici.
 Fotografiile lui Samoilă Mârza au ajuns celebre, însă de "fotograful Unirii" nu stie nimeni, poate doar istoricii...si acum si voi.

4 comentarii:

  1. Bravo!
    Pentru tematica, pentru abordare, pentru personaj
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc, ideea nu e una tocmai singulara, dimineata am vazut pe Realitatea (parca) o stire despre Samoila Marza si mi s-am parut foarte interesanta...am lasat tot, m-am documentat, m-a fascinat si am dat de stire mai departe :))

    RăspundețiȘtergere