marți, 24 iulie 2012

Bran, casa lui Dracula

Nu e un secret ca mergem des la Bran... As vrea sa va vorbesc despre frumusetile locurilor, despre cat de multi turisti sunt tot timpul anului pe acolo sau despre cat de frumos e Branul...ei bine despre turisti numai de bine, despre peisaj nu am ce sa va spun, stiti si voi ca e superb, iar despre frumusetea Branului ca localitate, am de zis, dar nu de bine.

Habar nu am cine e primar, oricum un incompetent...
Branul nu are niste trotuare pe care sa poti sa mergi, nu mai zic sa te plimbi cu copiii mici in carucior...la un moment dat s-au cheltuit o gramada de bani pentru amenajarea trotuarelor cu niste dale care arata cam asa: dale-gaura-lipsa-pauza...oricum daca vrei sa intri sau sa iesi de pe o strada secundara, trebuie sa o iei usor de tot cu masina ca sa nu o rupi in gropi...pentru ca soc...Branul e orasel de munte unde ploua si se scurge apa...apa face santuri daca nu are un canal prin care sa se scurga, santurile creeaza gropi.
         Vrei sa mergi in Bran in zilele de weekend ca tot romanul?  Si mai vrei sa te si plimbi sau sa vizitezi castelul Bran? Grabeste-te sa prinzi un loc de parcare ...pacare scumpa si mica pentru fluxul de turisti din zona, asezata in jurul parculetului din centru...Daca nu prinzi loc acolo, cauti prin vecini si poate ai noroc sa parchezi in fata curtilor localnicilor...si asa centrul Branului e o ingramadeala de masini parcate haotic.
        Ai parcat si vrei sa mergi in bazar...trebuie sa traversezi...treceri de pietoni exista, sunt 2, dar sa nu ai pretentia sa fie semnalizate civilizat, nu...pentru ca o amarata de vopsea costa, mai ales in cetatea lui Dracula...mai bine esti atent pe pielea ta, e periculos si pentru pietoni dar si pentru soferi...luati-o incet.
       Parculetul, ca tot am vorbit de el, arata jalnic...dar mai bine oricum decat acum cativa ani. Sa nu aveti pretentia sa va plimbati pe alei asfaltate, ce? pietrisul nu va mai place? ce?ati indraznit sa veniti cu copilul mic in carucior? problema voastra...Exista totusi un loc de joaca pentru copii...are 2 topogane si 2 leagane pentru copii mai mari...vechi, neingrijite, ca iarasi costa vopseaua si intretinerea...nu mai zic ca daca se da copilul pe topogan, cade direct in praf si radacini de copaci, ca nu s-a obosit nimeni sa puna acolo nisip sau o mocheta speciala pentru locuri de joaca...dar avem terasa in parc cu basii dati la maxim, exact ce lipsea locului.
       Sa vorbim despre bazar...mergi sa cumperi cateva nimicuri ca sa le faci cadou, sa stie toata lumea ca ai fost in vizita la Dracula...hmmm, greu cand majoritatea produselor sunt niste idiotenii achizitionate din Dragonul Rosu. Putine sunt produsele traditionale sau facute de mana...prea putine.
       Despre castel in sine, ce sa va spun? de cand a fost preluat de regalitate si modificat interiorul, arata ceva mai bine, mult mai interesant decat inainte si se pot vizita mai multe incaperi. Am fost acum 1 an jumate, deci nu stiu ce s-a mai facut intre timp...e de vizitat macar o data in viata. Biletul de intrare, ultima data era 25 de lei...
       Partea buna e ca in functie de sezon poti sa-ti achizitionezi produse locale ca branza, lapte, acum o saptamana erau la vanzare visinele, mai poti sa-ti iei miere, carne afumata, tot felul de delicatese pentru noi, astia de ne facem cumparaturile doar din supermarket.
      Aaaa, si in centrul centrului,  in curba este cuptorul de kurtos unde poti cere de exemplu ca pe kurtosul cu nuca, sa-ti puna si ceva scortisoara, sa-ti faca o combinatie. La noi a mers de fiecare data aici, in alte locuri am fost refuzati.
     Oricum, daca vreti sa fugiti de canicula, la Bran se poate respira cat de cat normal, nu cred ca te poti plictisi pentru ca poti sa pleci de aici spre alte locuri frumoase prin apropiere si daca vreti sa va distrati copiii, aveti multe posibilitati.
     Multumim lui Bram Stocker, pentru faptul ca avem atat de multi turisti straini, ca doar asa mai supravietuieste acest orasel de munte. Oricum, daca stati mai mult pe acolo, veti simti prezenta lui Dracula in zona, mai ales in noptile cu furtuna.




Un comentariu:

  1. Mare adevar ai grait.
    Si noi eram mari fani ai zonei, dar e atat de greu cand vezi atat de multa nepasare

    RăspundețiȘtergere