marți, 22 mai 2012

Crema de protectie solara

Sezonul expunerilor dese la soare tocmai a inceput. Fie ca mergem la mare, munte sau pur si simplu stam in curte sau facem o plimbare, crema de protectie solara nu trebuie sa ne lipseasca. Si mai ales nu trebuie sa lipseasca protectia pentru copiii nostri, pentru ca vrem sa procedam cum e mai bine pentru ei si sa-i protejam corect. Eu una m-am gandit mereu ca aceste creme de protectie solara pentru copii, in afara de gradul diferit de protectie SPF, ar trebui sa fie cam la fel...Se pare ca americanii au facut un studiu despre siguranta cremelor solare si raportul acestui studiu este alarmant chiar si in cazul cremelor asa-zise "naturale". Iata cateva concluzii preluate de la ei, dupa aparitia raportului SKIN DEEP pentru 2012, cateva lucruri la care vom fi mai atenti atunci cand cumparam creme solare, mai ales pentru copii:



Oxibenzona: aceasta substanta s-a dovedit ca intra in piele si cauzeaza alergii, iritatii ale pielii, ochilor, o data cu expunerea la soare, deci in loc sa ne protejeze, ne face mai mult rau. Dar alergia este raul cel mai mic, ea poate provoca disfunctii hormonale, prin dereglarea glandelor endocrine, modificari la nivel celular si chiar cancer. Pe o scara de risc, de la 0 la 10, oxibenzona este pe locul 9. Cei care au facut cercetarea, au gasit aceasta substanta in 65 de produse solare pentru copii. Detalii aici.

Vitamina A:  este buna pentru organismul nostru, dar atunci cand ea se gaseste in alimentatia noastra, sau in cremele pe care le folosim noaptea sau cand nu ne expunem la soare. Se stie ca este un anti-oxidant care incetineste imbatranirea, dar nu in contact cu soarele. Am citit despre asta, si m-am ingrozit...provoaca leziuni puternice si cancer, al carui efect il accelereaza, studiile au demonstrat-o din plin. Cand cumparati creme solare, rujuri cu protectie solara, lotiuni de corp sau creme de zi, nu va uitati pe lista de ingrediente doar dupa vitamina A, uitati-va si dupa "retinol palmitate" sau "retinoic acid". Acestea sunt alte substante care in combinatie cu vitamina A, provoaca dezastre pielii si sanatatii voastre. Detalii aici.

Spray-urile solare: Multi parinti, inclusiv noi, folosim creme solare sub forma de spray, pentru ca sunt mai usor de folosit, si mai rapid de aplicat, mai ales la copiii mici. Se pare ca tocmai asta e problema, e mult mai usor sa omiti un loc, si sa-l lasi neprotejat, plus ca exista riscul inhalarii substantelor pulverizate si sa cauzezi alte probleme. Se pare ca in curand, pe produsele de genul acesta, va exista o avertizare specifica.

Aveti grija la ingrediente si cantitati: atunci cand cautam creme solare pentru copii, ne asteptam sa fie diferite de cele pentru adulti, dar asta nu se intampla mereu. Se pare ca exista creme pentru copii impachetate special dar care au aceleasi ingrediente cu cele ale adultilor. Ambalajul e singura diferenta. Faceti comparatia inainte sa cumparati.

Promisiuni care nu pot fi tinute: multe creme solare promit ca sunt rezistente la apa sau ca blocheaza total razele soarelui pe piele, dar se pare ca nu e chiar asa. S-a demonstrat ca oricat de multa crema solara iti aplici, nu vei fi total protejat si ca tot vei suferi unele arsuri. Se pare ca aceste promisiuni ale producatorilor de creme solare, vor fi scoase de pe ambalaje abia la sfarsitul anului 2012, deci vara asta inca mai putem fi pacaliti.

Am vazut ca expunerea la soare nu mai e asa de distractiva acum, parintii nostri stateau de dimineata pana noaptea pe coclauri si nu le era frica de soare, timpul a trecut, soarele s-a schimbat si rezistenta noastra la fel.
Retineti, nu exista expunere la soare sigura, orice am face. Singurul lucru care ne sta in putere este sa nu ne expunem in orele de varf, mai ales copilasii, sa cautam crema solara care sa ni se potriveasca si care sa contina cat mai putine substante periculoase, sa purtam neaparat ochelari de soare si noi dar si copiii si, stiu ca ce va voi spune nu o sa va placa, dar stati cat mai imbracati atunci cand e soare.
La final, intrati pe acest link care sintetizeaza tot ce v-am scris eu aici.


Un comentariu:

  1. Eu am reusit, acum cativa ani, sa fac alergie la mare, alergie ce a rezultat din combinatia soare+crema.
    Si ce alergie, s-a lasat cu dus la urgenta si hidrocortizon
    Eu nu sunt prietena cu soarele, pentru ca am o piele alba ca branza.
    De aceea ma expun minim, cat mai imbracata, de se uita toti ciudat la mine.
    Chiar si imbracata si sub umbrela, am reusit sa fac alergie.
    Nu prea mai e de gluma cu soarele asta

    RăspundețiȘtergere