miercuri, 14 martie 2012

20 de lucruri pe care sa nu le spui unei proaspete mamici

Cu totii avem prin preajma proaspete mamici. Le-am vazut poate de la inceputul sarcinii, le cunoastem parcursul, ne-am dat cu parerea, unii mai dragut, altii mai putin, au nascut si acum au minunatii de bebelusi acasa. Daca ati inteles din postul trecut ce nu ar trebui sa spuneti unei femei insarcinate, iata cateva lucruri pentru cei care nu se pot abtine si au mereu sfaturi si pareri despre si pentru proaspetele mamici.
Lista este inspirata din viata mea, din experienta de proaspata mamica de 2 ori, dar si din a altor mamici.



1. Ce, inca mai porti blugii pentru gravide?
Proaspetele mamici depun eforturi ca sa-si revina la forma initiala, sunt constiente ca nu arata fenomenal, credeti-ma ca sunt complexate in primele saptamani dupa nastere, si de aceea nu avem nevoie de comentarii de genul asta, mai ales de la slabanoage.
2. Arati cam... obosita.
Merci, abia am nascut, si nu se poate zice ca am adus copilul acasa si m-am culcat.
3. Alaptezi in public?
Asta e o intrebare urmata de strambaturi. Ei bine da, alaptez in public. Imi aduc aminte ca dupa ce am nascut-o pe Ana, o apuca foamea exact cand eram in parc si da, imi hraneam copilul. Acum sincer, sani vedeti la televizor si prin ziare in fiecare zi, ce e asa de ciudat sa-ti alaptezi copilul asa cum e lasat de la natura?
4. Nu te supara ca te intreb, dar esti gravida din nou?
Wow, intrebarea asta chiar mi-a fost adresata direct, e adevarat de catre un barbat care nu prea a pus si ceva logica in gandirea lui. Fi'miu avea exact 2 luni, deci ce sanse erau? Raspunsul meu a venit putin in gluma: Eu abia am nascut, dar scuza ta care e?
5. Cand il faceti pe urmatorul?
Pai, mai intai sa-mi dea voie doctorul sa fac sex. Nu intrebati asa ceva in primele saptamani de dupa nastere, poate nici in urmatoarele luni. Sa lasam sa se vindece operatiile, taieturile si toate cele, si vom hotari noi cand suntem pregatiti.
6. Eu nu mi-am facut epidurala. 
Parere urmata de un aer de superioritate. Foarte bine pentru tine, dar cum eu am nascut prima data fara si a doua oara cu epidurala, pot sa spun ca bebelusii mei s-au nascut la fel de sanatosi si atata timp cat se poate reduce durerea, de ce sa ne chinuim? Nu sunt mai mama daca am nascut fara anestezie, sincer.
7. Pe vremea mea, nu se mai facea atata tam-tam, se nastea si pe camp si totul era bine.
Pardon, pe vremea ta rata mortalitatii infantile era foarte mare si multi copii se nasteau cu deficiente majore.
8. Pacat ca ai facut cezariana.
Chestia asta nu am auzit-o legata de mine, dar este des intalnita la alte mamici.
De ce, mai exact? Copilul s-a nascut perfect sanatos, si pana la urma e vorba de o alegere personala.
9. Voi chiar v-ati dorit si al doi-lea copil?
Ce se asteapta sa raspund la asta: Nu, chiar ma gandeam sa-l dau pe Rares inapoi!
10. Eu nu as avea curajul sa dorm in pat cu bebelusul meu. E prea periculos.
Pai nu dormi, tu te cunosti cel mai bine. Nici eu nu am dormit cu copiii in pimele saptamani, dar cand a fost nevoie, am facut-o si credeti-ma, chiar daca dormeam, tot eram constienta ca micutul e acolo.
11. Al meu cand era la varsta asta nu plangea atat.
Nu spuneti asta daca nu vreti sa o vedeti si pe mama plangand.
12. Aaa, pai al meu dormea toata noaptea la varsta asta.
Pe asta am comis-o si eu doar atunci cand am fost intrebata. E adevarat, la inceput copiii mei au fost niste somnorosi, dar credeti-ma ca acum imi platesc pacatele.
13. Te intorci asa de repede la serviciu? sau Cum, nu te intorci la serviciu?
In zilele noastre tocmai asta e frumusetea miscarii feministe, toate femeile pot hotari ce e mai bine pentru ele si familia lor.
14. Ce baietel dragut...
De fapt e fetita, si mai e si imbracata cu roz, si are si cercei...
15. Lasa copilul sa planga, asa isi face plamani puternici.
Sincer, nu prea pot sa-l las sa planga, imi place sa-mi tin copilul in brate si sa stiu ce il doare, si cred ca si lui ii place la mami in bratica.
16. Pune-i copilului niste sosete
Cand o sa consider ca are nevoie, o sa-i pun. Nu stiu cum se face ca mi se spunea chestia asta exact cand erau peste 30 de grade afara.
17. De ce plange? Sigur il doare ceva
Asta ma enerva mereu...mai ales ca bebelusii plang de cele mai multe ori fara motiv, doar ca sa atraga atentia...nu trebuie sa fie bolnav ca sa planga.
18. I-ai dat copilului sa manance?
Hmmm...sa vedem, nuuuu, cred ca saptamana asta am uitat.
19. Cum, inca nu vorbeste? merge singur, face la olita, etc
Fiecare copil e diferit, fiecare se dezvolta in felul lui, asa ca atata timp cat noi depunem toate eforturile ca bebelul sa se dezvolte sanatos, nu e cazul sa va dati cu parerea.
20. E...interesant numele copilului
Am auzit nume din cele mai variate, si simple romanesti, si mai americane, si ciudate, dar atata timp cat nu e copilul tau, abtine-te.

Trebuie sa recunosc, la inceput am folosit si eu cateva sfaturi de genul asta. Acum incerc sa ma abtin si sa-mi vad de treaba mea si de copiii mei. Dar daca in mod constant sunteti gura sparta, ar trebui sa tineti cont de ceea ce am scris mai sus si data viitoare, fiti ceva mai rezervati si deci mai intelepti.



4 comentarii:

  1. Ai reusit sa-mi schimbi ziua cu aceasta postare :))
    Foarte adevarat, fiecare subpunct.
    Daca nasti natural, mvai da de ce sa te chinui. Daca apelezi la cezariana, mvai nu esti destul de femeie...
    Cum o dai tot e rau pentru cei ce nu au de facut decat sa-ti comenteze existenta

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-a placut, chiar vroiam sa aiba un anumit impact postarea, si de ce nu, chiar sa aduca un zambet.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte dragut, desi m-am trezit mai tarziu cu lectura si desi ne "cunoastem" indirect, Doamne, gandim la fel ... super, imi place si chiar m-am delectat citind ;). Eu sunt o tipa miniona, Stefan iti poate confirma statura mea, mai ca te impiedici de mine pe strada ... ei bine, si intreaga sarcina toata lumea, crede-ma, ma intreba cand mi-am programat cezariana ... gizz, cat am urat intrebarea asta si cat mi-am dorit sa nasc natural, poate din ambitie sau din teama de operatie/taietura/recuperare mai greoaie, ceva de genul .... mda, si dupa ce am nascut natural, toti aceia ce nu credeau treaba asta posibila, vai, dar cat de curajoasa am putut fi ... asa ca, este foarte adevarat, cum o dai, se gasesc mereu variante de raspuns.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine ai venit la noi pe blog :)) Exact cum am zis, si eu am avut problema cu nasterea naturala, se strambau toti cand auzeau, mai ales barbatii. Iar femeile ma intrebau de ce vreau sa ma chinui atat? Ce nu stiau ele e ca dupa ce am nascut, la vreo 3 ore eu imi alaptam copilul, pe cand ele aveau de stat 12 ore la terapie fara sa se miste, sa mamnance sau sa-si vada copilul. Si exact ca si tine, mi-a fost mai frica de taietura si semne ramase.

      Ștergere