marți, 30 decembrie 2014

Varsatul de vant (varicela) la copii

Gradinita....locul unde copiii se joaca, invata, socializeaza si capata boli. Si cum noi avem 2 copii, daca Ana a luat o boala, cu siguranta o va lua si Rares. Asa a fost si acum.
La aproximativ 3 saptamani dupa ce a intrat in contact cu unul sau mai multi copii de la gradinita care purtau boala si nu stiau (sau stiau), ne-am trezit cu bubite. Deja fusesem anuntati ca au mai fost si alti copii bolnavi, asa ca nu ne-am speriat.
Specialistii spun ca inainte de aparitia bubelor, copilul face febra...Ana nu a facut febra, nu a fost obosita, nu a dat semne de boala...doar ne-am trezit dintr-o data cu bube pe frunte, tample, spatele gatului. Dimineata nu avea nimic, la ora 13 deja facuse cateva bubite si aparitia a fost fulgeratoare, unele bube au fost mici, altele mari si direct cu lichid. A avut si in spatele urechilor, in cap si chiar in palma. Totusi, a fost o forma usoara fara complicatii. Cele mai multe s-au localizat pe spate.

Sa va spun acum si ceva despre boala. Copilul care a contactat boala, o va face efectiv dupa aproximativ 3 saptamani, depinde de sistemul imunitar. Daca imunitatea este scazuta, bubitele pot aparea mai repede, dupa 10 zile chiar. Dar majoritatea o fac la 3 saptamani, poate mai putin cu 2-3 zile. Problema este ca un copil cu varicela nu va sti ca are boala decat dupa aparitia bubitelor, dar va fi contagios cu 48 de ore inainte de bubite si inca cateva zile pana la formarea crustelor pe toate bubele. Poate face febra inainte dar si dupa manifestarea bolii, dar nu foarte mare.
Tratamentul este unul simplu, bubitele se vor unge cu mixtura mentolata ca sa calmeze mancarimile, se vor administra medicamentele normale impotriva febrei, pe scurt se va trata ca o raceala, cu diferenta ca seara trebuie dat copilului un antihistaminic, cum ar fi Aerius.
Pe toata perioada bubelor, nu se vor face dusuri copilului, cu atat mai putin bai lungi, ci se va spala doar pe maini, in jurul ochilor pentru a se evita conjunctivita si in zonele intime, dar la fel, cu grija. Nu se sterge copilul, ci se tamponeaza cu un prosop moale.
Trebuie explicat copilului ca nu are voie sa se scarpine. Nu va intelege mare lucru daca e mic, deci va trebui supravegheat mai mult. Se va aplica mixtura mentolata ori de cate ori credeti ca e nevoie, mai ales daca s-a sters intre timp.
Multi parinti nu-si scot copiii afara pentru ca asa stiu de la parinti si bunici. Mediul exterior nu afecteaza boala, interdictia de izolare fiind impusa datorita faptului ca persoana bolnava este foarte contagioasa...dar si asta e discutabil. Nu sunt sanse 100% ca cei care au intrat in contact cu bolnavul inainte de aparitia bubitelor, sa si faca varicela. Si va zic asta pentru ca Ana s-a vazut cu copii inainte cu o zi sa ii apara bubele si respectivii copii nu au facut boala nici pana acum si au trecut mai mult de 3 saptamani. Cu fratele ei insa nu a fost la fel, si e perfect normal asa. Rares a facut primele bubite dupa 17 zile, cu o zi inainte a facut febra dar nu mai mare de 38 de grade si a fost mai somnoros. Normal ca in aceasta perioada l-am tinut izolat pentru ca stiam ca poate fi contagios dar a iesit afara la joaca ca in zilele normale, insa fara sa primim si alti copii la noi.
Cu toate ca Rares a avut simptome de boala ca stare de somnolenta, febra, si lipsa poftei de mancare, boala s-a manifestat prin cateva bubite izolate care dupa 7 zile abia se mai vad. Unele au foat mai mari, poate pe spate sau burta, dar majoritatea au fost micute. Cine se uita acum la el nici nu stie ca are varicela. Probabil a avut o imunitate ridicata sau poate ca baietii fac forme mai usoare.
Oricum, daca aveti copii mici, nu va feriti de aceasta boala ca de ceva extraordinar de grav, pentru ca e mai bine sa faca varicela cand sunt mici decat atunci cand sunt adolescenti sau si mai grav, adulti. Si ca adult, suporti foarte greu boala si simptomele nu sunt usoare...cine a facut varicela dupa 20 de ani, stie despre ce vorbesc :))



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu