duminică, 16 iunie 2013

Circul Foamei

Va aduceti aminte de planurile marete pe care tovarasul le avea cu populatia oraselor? Va aduceti aminte de acele cladiri cupole imense construite strategic la intersectiile mari din Capitala, cate una in fiecare sector, care semanau exact cu cupolele de circ?
Ei bine, pentru cei care sunt mai tineri si nu stiu, ele se numeau neoficial Circurile Foamei, si ar fi fost un mod ideal de a tine populatia sub control, un fel de "va mai dau 100 de lei". Numele oficial era însă de Complex Agroalimentar. Aici trebuiau să funcționeze piete publice și o imensă sala de mese, un fel de supermarket imaginat de conducătorii regimului socialist pentru a centraliza distribuția de alimente, intr-o perioada in care alimentele lipseau aproape in intregime, pentru ca tot ce se producea, era exportat, pentru ca Romania sa-si plateasca datoriile externe.

S-au construit mai multe, dar au fost finalizate doar doua, cel din Pantelimon, la Piata Delfinului, si unul care era parte din Magazinul Unirea. Restul, au ramas in paragina, pentru ca in scurt timp, produsele comercializate in cele 2 Circuri se terminau subit, si ramaneau aceleasi cozi imense cu care romanul era deja familiarizat. Asa ca insuccesul acestor cladiri, a fost garantat.
Eu nu despre acele colosuri din beton am vrut sa va povestesc, ci despre visele devenite realitate...post-mortem.
Care a fost planul initial? Ca populatia sa se stranga in aceste cladiri, sa cheltuie cat mai mult, sa manance de cele mai multe ori prost, si  sa-si petreaca timpul liber. I se pare cuiva ca acele vise nu s-au implinit?
Ce s-a construit la Unirea? Ce credeti ca au fost inainte Liberty Mall, Plaza Mall, Mall Vitan sau City Mall? Sa va mai dau indicii? Cred ca nu e nevoie.
Deci visul a devenit realitate, chiar a depasit asteptarile, pentru ca modelul a prins si s-a inmultit. Acum, cred ca nu exista oras mare, care sa nu aiba cel putin un "circ al foamei".
De aceea, de fiecare data cand intru intr-un Mall sau intr-un supermarket, cand vad mii de oameni, agitatie, goana dupa reduceri si oferte, dar mai ales cand mananc acolo, imi apare un zambet in coltul gurii, deoarece stiu ca visul cuiva s-a implinit.
Maine merg la Circ....stiti voi despre ce fel de circ vorbesc.2 comentarii:

  1. te uiti la TV la politichie???...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma intereseaza politica lor, ma intereseaza a mea. Si nu are legatura cu politica...doar ca exact cum am spus mai sus, de fiecare data cand vad mii de oameni in mall sau supermarket ma gandesc la visele implinite ale altora.

    RăspundețiȘtergere