luni, 3 martie 2014

Supa crema de linte (de post)

Am intrat in post. Nu-l prea tinem, dar fara sa vrem mai evitam folosirea de carne, oua sau lactate in mancare. Si ce mancare gustoasa iese....
Sotul meu a insistat sa-i fac supa crema de linte, pentru ca lintea a intrat in casa noastra nu de foarte mult timp, dar ne-am imprietenit cu ea datorita gustului apropiat de cel al fasolei si datorita timpului redus de fierbere. Un alt plus mai este si faptul ca lintea este foarte bine tolerata de catre copii, chiar si de cei cu varsta sub un an.
Pentru cei care nu stiu, lintea nu se tine la inmuiat, doar se spala, nu se fierbe ore intregi si cel mai important, nu baloneaza si nu provoaca gaze :)). Pe lângă conținutul ridicat de fibre și de proteine, lintea mai are în componența sa fier, calciu, vitamina B, carbohidrați, fosfor, magneziu, acid folic, grăsimi în cantitate foarte mică si nu conține colesterol.
Dar sa trecem la treaba. La cantitatile pe care vi le prezint, vor iesi cam 5 portii maricele(data viitoare gatesc dublu ca e prea buna si deja se termina). Aveti nevoie de:



- un vas generos care sa nu permita lipirea alimentelor, eu am folosit un wok
- un blender
- 1 ceapa marisoara
- 2 morcovi potriviti
- 1 telina nu foarte mare
- 8 catei de usturoi
- 4 linguri de ulei de floarea soarelui sau de masline
- 250 grame de linte rosie
- 1 litru si jumatate de apa
- 1 lamaie mare
- 1 lingurita sare sau mai multa, dupa gust
- patrunjel 5 fire
- chimen
- boia
- coriandru
- menta uscata si pisata 

Cantitatile de legume nu sunt fixe, mie imi place sa pun atat cat stiu ca se potriveste, de aceea nu voi spune 150 de grame de morcovi sau 200 de telina. In bucatarie improvizezi.
Sa incepem:
Legumele se taie marunt, morcovul, ceapa, telina si doar 4 catei de usturoi. Se pun la calit in cele 4 linguri de ulei. Se lasa cam 10 minute, cat sa se inmoaie.


Dupa cele 10 minute, se adauga lintea spalata si 1 litru de apa si se lasa la fiert la foc mare. Cand a dat in clocot, stim ca mai are fix 20 de minute. Daca aveti capac pe masura, puteti sa-i puneti.

 













 Dupa cele 20 de minute, lintea a fiert, s-a umflat si a absorbit aproape toata apa. E timpul sa adaugati o jumatate de lamaie bucati dar fara coaja, patrunjelul, lingurita de sare si ultimii 4 catei de usturoi. Mai lasati pe foc inca 10 minute.

Dupa acest timp, se scoate din wok si se pune intr-un vas unde putem sa blenduim in voie. Dupa ce facem pasta, mutam din nou in wok si adaugam ultima jumatate de litru de apa. Stoarcem peste zeama de la lamaia ramasa, punem un varf de chimen pisat si o lingurita de boia dulce sau iute, dupa plac.
Cand da in clocot e timpul sa oprim focul.
La final, cand am oprit focul, adaugam coriandrul pisat putin si amestecam bine. Credeti-ma, coriandrul este cel care da gustul deosebit si sa-i zicem "original".
Se serveste cu putina menta pisata presarata in farfurie, chiar inainte sa o consumati.
Nu e complicat de facut, e sanatoasa, de post, gustoasa si condimentele sunt cele care ii dau acea nota putin exotica dar nu pretentioasa sau greu de acceptat.
Pofta buna!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu