vineri, 10 octombrie 2014

Thassos

Nu, nu e o postare care sa ridice in slavi insula greceasca atat de mult vizitata de romani. Pe de alta parte, nu e o postare care sa ridice in slavi litoralul romanesc...nu ar fi posibil asa ceva....O sa va spun doar cum am vazut eu aceasta insula, pe care daca nu o vizitam poate credeam ca este o mare minunatie pe care o voi regreta etern....
Nu va povestesc despre drumul pana acolo - se lauda prea multi ca ajung in 8 ore sau mai putin...mananca rahat...daca esti un sofer responsabil care mai ai si niste copii in masina, o sa faci mai mult, plus ca in Bulgaria te poti trezi oricand ca dai de drumuri inchise sau deviate si atunci...?
Deci drumul pana acolo e destul de lung dar cand ajungi la Keramoti si intri cu masina pe bac deja te simti mai bine. Plimbarea cu bacul dureaza cam 30 de minute si este una placuta si relaxanta. In fine, cand ajungi pe insula nu iti mai ramane de facut decat sa-ti cauti localitatea unde esti cazat. Nu e greu, pe bac primesti o harta a insulei si pe insula sunt destule indicatoare care sa te indrume spre locatia mult visata. Prima impresie dupa ce am plecat de pe bac si am inceput sa mergem pe soseaua care inconjoara insula a fost una placuta datorita vegetatiei luxuriante, si putin dezamagitoare pentru ca am vazut plaje inguste spre foarte inguste si pietroase. O sa vedeti o insula in care maslinul e frate cu pinul, gardurile vii sunt formate din arbori de leandru (la ei leandrul e copac), palmieri multi iar prin curtile oamenilor veti vedea in loc de meri, rodii.

Un alt plus al insulei ar fi privelistea. E destul de neobisnuit pentru noi sa stai pe plaja si sa vezi in departare muntii...nu foarte inalti, dar ei exista.
Insula Thassos este formata din mai multe sate si are doua porturi: Limenas si Prinos. In mod normal toata lumea ia bacul care te lasa in Limeans, pentru ca drumul este mai scurt. Asa am facut si noi, cu toate ca ne-am cazat in Prinos. Nu pot sa va spun prea multe despre restul insulei, cu toate ca am facut un tur al ei, dar despre Prinos va pot spune ca nu m-a impresionat prea tare. Este o asezare-port micuta si nu prea animata. Sunt cateva restaurante, de fapt taverne in port, cateva magazine si cateva locuri de plaja. Am avut noroc cu plaja, cred ca e singurul mare plus al locatiei, am fost pe plaja hotelului Artemis care este lata si lunga, amenajata cu un loc de joaca pentru copii si cu spatiu destul intre sezlonguri. Am vazut pe restul insulei plajele private ale hotelurilor si am fost dezamagita. Sezlongurile erau asezate unul langa altul, efectiv nu aveai cum sa te bronzezi pentru ca erau inghesuite, tocmai pentru ca plaja este foarte mica si proprietarii incearca sa profite din plin de acest lucru.
Mi-au placut privelistile de pe insula, atunci cand am facut un tur al ei, dar unde imaginea este impresionanta, nu prea ai cum sa faci plaja, sau accesul este foarte greoi si iti cam taie pofta de bronzat cand trebuie sa faci off-road pana la plaja. De aceea noi am cautat o locatie aproape de plaja, linistita, ca pentru relaxare. Pentru o familie cu copii, Prinos este ok, nu e galagie, plaja e spatioasa si nu sunt pietre care sa te deranjeze, e o plaja cu mult nisip, in apa sunt la inceput pietre dar nu colturoase (pentru cei sensibili se rezolva cu papucii speciali de apa), apa este foarteeee sarata, limpede si inotul este o placere.
Preturile la taverne nu sunt cele mai ieftine, dar suntem pe o insula turistica. Un mare minus ar fi faptul ca insula nu este atat de ingrijita precum ma asteptam...nu am vazut statiuni foarte ingrijite, nu va asteptati la lux sau la chestii foarte deosebite. Veti intalni statiuni mai mici sau mai mari care va vor impresiona doar datorita vegetatiei exotice.
Sunt sigura ca multa lume ma va contrazice, dar nu uitati ca noi am fost in Thassos cu copiii si stingerea se dadea devreme.
 Totusi, daca sunteti pe insula, e important sa va faceti timp pentru vizitat cat mai multe locatii, cat mai multe statiuni, si va recomand ca in una dintre zile sa mergeti sa vizitati portul Limenas de la un capat la altul. Este foarte diferit de Prinos, este mult mai mare si mai animat, va puteti plimba pe debarcader unde veti intalni pescari care isi curata pestele abia pescuit direct pe barca, va puteti plimba pe strada lor principala plina cu magazine pentru suveniruri si multe altele si aveti de unde alege un restaurant unde sa luati masa si sa va odihniti putin.
Ca o concluzie, pe mine nu m-a impresionat insula, drumul este lung si nu merita, preturile sunt destul de mari si la cazare dar si pentru mancare, nu este ceva deosebit de impresionant. Este totusi o experienta si o locatie pe care daca nu o vizitezi, ramai cu impresia ca ai pierdut cine stie ce, mai ales ca majoritatea romanilor care vin in vacanta aici nu vin pentru prima data (nu prea inteleg de ce), si am vazut ca ai nostri ii fac o reclama....
Oricum, vorba aia: ca sa nu mori prost, merita sa incerci o data. A doua oara, nu cred ca mai fac acest drum, dar poate ca intr-adevar eu sunt foarte greu de impresionat (asa zice sotul meu) si sigur ca nu am vazut si vizitat tot ce se putea, mai ales ca insula e destul de mare si timpul este redus cand iti planifici o vacanta.
Repet, ca sa nu regreti ca nu ai fost acolo si nu ai trait tu aceasta experienta, merita...mai ales ca insula este mult supraapreciata de romani, ceea ce iti trezeste un oarecare interes si te indruma sa faci acest drum. In viitorul apropiat insa, nu cred ca piciorusele acestor romani vor mai calca pe acolo. Sau poate daca vom fi mai multi...ca unde-s multi, totul pare mai frumos :))

PS: nu am vorbit de cazare, tocmai pentru ca este un alt minus al lor si veti zice ca am eu ceva cu insula asta.



2 comentarii: