joi, 19 aprilie 2012

De ce ne dorim al doilea copil?

               Imi aduc aminte, ca fiind insarcinata cu Rares in ultimul trimestru, am mers la cumparaturi cu Ana. La iesirea din magazin, mi s-a facut pofta de gogosi si m-am dus sa iau...vanzatoarea de la chiosc imi spune zambind: cred ca e foarte cuminte fetita de aveti curaj sa il faceti si pe al doilea. Nu puteam sa stau si sa ii explic ca nu are nicio legatura cumintenia Anei sau mai bine zis lipsa ei, in decizia de a mai face un copilas. Dar care sunt oare motivele adevarate pentru care decidem sa o luam de la capat? M-am gandit putin inainte de a scrie acest post la motivele noastre, ce ne-a facut pe noi sa ne marim atat de repede familia, am mai intrebat, m-am documentat si acum va prezint o micuta lista:



 Ca sa nu fie singur la parinti. Pur si simplu, cea mai intalnita, banala as putea zice, simpla explicatie este aceasta, ca sa nu fie copilul singur. Poate ca unul dintre parinti, sau ambii nu au avut frati si isi dau seama cel mai bine cat de important e acest lucru pentru familia lor.

 Ca sa aiba cu cine sa se joace. Sa creasca impreuna. Sa fie cei mai buni prieteni. Noi ne-am gandit la asta...asteptam momentul cand fi'mea se va juca cu fratele mai mic si nu o sa mai traga de mami si tati toata ziua.

 Ca sa aiba un sprijin. Un frate/sora, ar trebui sa fie un sprijin odata cu trecerea timpului...si de ce nu, sa fie doi atunci cand nu vor mai fi parintii.

 Ca sa nu se simta privati, frustrati ca nu au un frate sau o sora. Copiii care nu au frati se ataseaza de anumite obiecte, jucarii sau animale pe care le numesc fratii lor. Sau au frati imaginari.

Pentru ca educatia se face mai usor cand sunt 2. E destul de greu sa iti inveti copilul ce inseamna valorile adevarate, respectul, prietenia, competitia, rezolvarea conflictelor sau ce inseamna munca in echipa. Dar cand sunt doi, este mai usor, ei sunt exemplul direct.

Pentru ca iubim copiii...este si acesta un motiv, e adevarat ca pana la copiii mei nu prea am avut copilasi prin preajma, dar acum nu cred ca exista iubire mai mare.

Banii. Da, banii sunt un motiv destul de serios atunci cand te gandesti la al doi-lea copil. Voi stiti cel mai bine. Noi nu prea ne-am gandit la asta, am zis ca unde creste unul, mai creste si al doilea si cam asa e.

Pentru ca deja avem experienta.  Si e adevarat, am trecut de prima sarcina, de primele scutece, de colici, de alaptare si deja ne-am obisnuit cu noptile dormite partial, deci stim deja ce urmeaza, stim la ce ne inhamam.

                   Stiu ca parintii isi pun adesea intrebarea daca vor putea sa-l iubeasca pe al doi-lea copil la fel de mult ca pe primul, ei bine credeti-ma ca iubirea parintilor e infinita. Nu va subestimati. Important e sa ii aratati copilului mai mare ca este iubit la fel de mult si sa-i acordati cat de multa atentie puteti.



5 comentarii:

  1. E o placere sa-ti citesc destainuirile, in unele ma regasesc, iar unele ma pun pe ganduri. E adevarat ca eu mai vreau un copil din cauza ca sunt singura la parinti, dar la noi este alt motiv pentru care nu facem pasul, spatiul. Nu avem destul spatiu pentru 2 copii. Si de aceea mai asteptam. Am trecut de problema cu banii caci am zis si noi unde creste unul va creste si al doilea. Asa cum se descurca alti parinti cu 2 asa ne vom descurca si noi, mai ales ca ne crestem copilul fara ajutorul unei bone sau al vreunui bunic. Deci mai adaug la lista ta problema spatiului. E adevarat ca sunt familii care au multi copii, traiesc in locuinte inghesuite si sunt fericiti, dar le este si foarte greu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca facem o lista cu motivele pentru care sa nu facen al doi-lea copil, o sa fie mult mai lunga..e adevarat, trebuie sa va mariti nu doar familia, ci mai intai casa...dar eu cred ca fiecare lucru are un scop si ca nimic nu e intamplator. O sa se intample si asta exact la momentul potrivit, o sa vezi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum cateva saptamani am considerat ca e timpul pentru un nou membru. E un pic mai complicat din cauza unor probleme de sanatate, dar cu ajutorul lui Dzeu, sper si eu sa intru in "clubul mamelor cu mai multi pui".
    E tare aiurea sa nu ai frati sau surori.

    RăspundețiȘtergere
  4. Spor la treaba :)) Daca voi va doriti, o sa va ajute si Dzeu...oricum va trebuie ceva rabdare, sa nu va suparati daca nu va iese din prima...trebuie muuuulta munca :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Partea cu munca asidua...off, tare greu :))

    RăspundețiȘtergere