marți, 2 decembrie 2008

A fost 1 Decembrie



Da, a fost....si a fost si votul uninominal. Recunosc ca nu am fost la vot si nu pentru ca nu sunt genul, ci pentru ca n-am avut ce sa votez. E pentru prima data cand n-am avut pe cine sa votez si e prima data cand n-am inteles exact mecanismul, si nu sunt singura...in fine, mie nu-mi place politica si nici politicienii....si de ce ar trebui sa-mi placa ceva din sfera politicii cand tocmai termenul de politician este tradus drept o persoana abila, dibace, sireata, care-si foloseste aceste caracteristici ca sa-si atinga scopul personal?
Ei bine, am fost la munte...sambata a nins ca-n povesti, duminica a fost soare, cald si vin fiert :))
Ieri, pe 1 Decembrie ne-am intors acasa, ca asa facem noi, plecam devreme ca sa nu stam in coloana....apropo, sambata seara am vazut o coada pe DN spre Busteni, intinsa pe multi kilometri si nu inteleg cum e posibil... cat de idiot sa fii sa pleci din Bucuresti pe la ora 14-15 spre munte? Sa revin la Ziua Nationala....ne-am intors devreme si am zis sa ne aventuram pe centura capitalei pana la noi acasa...centura care, stupoare, e in lucru si inca bine, s-a marit drumul, s-au mutat garduri, s-au mutat stalpi si inainteaza destul de rapid si sigur. Ce ne-a mirat si mai tare a fost ca se muncea de zor de ziua noastra...oamenii aia nu s-au dus sa se ghiftuiasca prin parcuri dupa parada, ci munceau cu drag si spor. A nu se intelege ca le plang de mila, ca nu e asta. Am ajuns acasa unde iar stupoare, muncitorii erau urcati pe schele si munceau si ei de zor pentru reabilitarea blocului nostru, spargeau geamuri, montau termopane, izolau balcoane. Am sunat un prieten, care ne-a zis ca el munceste, prietena lui la fel....ce dracu? am stat noi o zi in plus la munte? o fi deja marti si noi nu stim? ne-am tampit de tot? Ei bine, nu...nu ne-am ramolit atat de tare incat sa uitam in ce zi suntem, dar se pare ca altii da, au uitat sau au vrut sa uite.
S-au inghesuit romanii la sarmale, fasole la cornet si tuica prin parcuri cica asa, de sarbatoare...s-au calcat in picioare si s-au imbrancit ca doar asta inseamna sa fii roman de ziua ta.
Mi-e scarba sincer de tot ce-a fost in aceasta zi importanta, mi-e sila ca au fost multi oameni, chiar prea multi, care au muncit de ziua lor, mi-e sila ca la televizor au fost iarasi promovati manelistii intr-o asemenea zi, ca scandalurile de mahala au fost in prime-time si asa-zisele vedete porno au fost iarasi pe val.
Mi-e sila ca daca intrebi un tanar ce semnifica ziua de 1 Decembrie, n-o sa stie si tot tu esti vinovat ca ai ceva cu el. Ma intristeaza faptul ca romanii nu sunt mandri de ziua lor, ca tot ce au inteles e ca tre sa se inghesuie pentru fasole la cornet, da...la cornet oameni buni, am ajuns sa serbam ziua nationala cu un cornet de fasole si o posirca si sa ne batem cu pumnii in piept ca asta e mancarea nationala.
Ma intreb cati mai stiu ce semnificatie are aceasta zi, cati stiu ca pe 1 Decembrie Transilvania s-a unit cu Moldova si Tara Romaneasca prin Hotararea Adunarii Nationale de la Alba Iulia? Cati? Cati stiu ca atunci s-a intregit neamul romanesc?
Suntem romani in Romania si daca nu ne mai caracterizeaza cornetul cu seminte, ne defineste cornetul cu fasole.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu