miercuri, 11 aprilie 2012

Cum alegem numele copiilor nostri

                               
    In momentul in care luati decizia sa dati viata unui copil, pe langa grija pe care mama trebuie sa si-o acorde pe toata perioada sarcinii, controale, ecografii si analize, ca viitori parinti aveti de luat si o alta decizie la fel de importanta, decizie care va avea un mare impact pentru copilasul din burtica: numele sau. Tineti cont ca ceea ce voi veti hotari va avea o mare importanta pentru viitorul om, fie ca e baiat sau fata, numele il va purta pentru toata viata - in certificatul de nastere, in cartea de identitate, in catalogul de la scoala - si de aceea sunt convinsa ca unii parinti se simt usor stresati si au temerea ca nu vor alege numele perfect.
                                   Trebuie sa recunosc ca si noi am avut mari probleme in alegerea numelui pentru copiii nostri, mai ales la Ana , pentru ca eram bulversati, nedecisi si vroiam neaparat un nume romanesc traditional. Am avut totusi o baza, ne-am decis ca pe fata sa o cheme orice ar fi si Elena, si exact cu 2 zile inainte sa nasc ne-am decis la Ana-Elena. La baiat numele de baza a fost Andrei pentru ca ne-a placut, iar Rares a venit pur si simplu ca o idee si a ramas asa, decizia a fost luata.
                               
                                   Am tinut insa cont de anumite lucruri atunci cand am hotarat numele copiilor si va dau si voua cateva idei care poate va vor fi folositoare:


                                 1. Potrivirea cu numele de familie. Pe noi ne cheama Marinescu, deci cum ar fi sunat daca pe baiat l-am fi numit Alexandru Florentin Marinescu? Nume prea lung, parca nu are o curgere lina. Cand numele de familie este scurt, prenumele este indicat sa fie putin mai lung sau invers
.
                                2. Unicitatea. Este foarte adevarat ca nici Ana-Elena, nici Rares-Andrei nu sunt nume unice, noi am optat pentru nume de sfinti, traditionale. Unii ar spune ca sunt plictisitoare, dar pentru noi inseamna altceva. A fost alegerea noastra. Copiii nostri nu vor iesi in evidenta cu numele. Sunt alti parinti insa, care isi numesc copiii dupa zeitati romane, grecesti sau dupa cat de exotic suna. Ideea e ca trebuie sa insemne ceva pentru voi, sa nu regretati dupa ce l-ati trecut in certificatul de nastere.

                               3. Sentimentalismul. Este foarte adevarat ca puteti sa va numiti copiii dupa anumite personaje favorite, actori, solisti, personalitati publice, dar aveti grija ca numele sa se potriveasca cu al vostru. La fel, puteti sa va numiti copiii dupa alti membri ai familiei pe care ii indragiti sau dupa numele unui prieten foarte drag.

                              4. Semnificatia numelui. De exemplu, unii dintre voi se pot inspira in alegerea numelui din diferite culturi si pot tine cont de insemnatatea acestuia in cultura respectiva. De exemplu, Alexandru este un nume din cultura greaca care semnifica "protector al oamenilor", Aisha este un nume de origine araba  si inseamna "viata" iar Sofia este un nume de origine greaca si inseamna "cea care stapaneste binele".

                             5. Diminutivele. Incercati sa nu va numiti copiii cu nume ale caror diminutive pot starni rasul, sau care pot atrage dupa sine porecle. Stiti ca atunci cand sunt mici - si nu numai - copiii pot fi rautaciosi, sau nu va numiti copiii deja cu un nume de alint, adica Mihaita sau Floricica. Inchipuiti-va cum va suna cand va fi adult, apelativul Domnule Mihaita.

                            6. Evitarea alaturarilor penibile. De exemplu, caz real povestit de o fosta doamna profesoara, care a avut la Bac un elev pe care il chema in buletin Partu Lica...cum suna? ca dupa o betie...

                           7. Ziua de nastere. Daca aveti un copil nascut in preaja unei sarbatori mari, puteti sa-i puneti nume de sfant, se zice ca aduce noroc si sincer s-ar putea sa va mai scoata din incurcatura.

                          Oricum v-ati numi copiii, e important sa aiba o insemnatate speciala pentru voi ca familie.

9 comentarii:

  1. Partu Lica?
    Wow
    Cat am mai ras
    Clar betie
    In cazul nostru a fost mai simplu.
    Prenumele este oarecum prestabilit in cazul primului nascut de sex masculin. Deh, regula familiei...
    Numai ca aceasta regula a cam lovit in orgoliul meu de viitoare mama. M-am incapatanat, m-am revoltat si am decis cu majoritate simpla :)) ca bebe sa poarte 2 nume hahaha
    In prima instanta nu prea le-a picat bine, dar s-au obisnuit.
    Ironia face ca eu sa-l strig fix cu acel nume prestabilit :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am vrut 2 nume pt copii pt ca eu am avut doar 1 si sor'mea 2...deci iti dai seama, eram in inferioritate din start :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Am auzit doar cu nume compuse, adica Lisa-Marie Florentina sau Miruna Ana-Maria...in genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Fetita mea are trei prenume : Louisa Bianca Stefania

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Felicitari, este un nume frumos si are o curgere lina, adica nu ti se incurca limba cand il pronunti. Sa fie sanatoasa si norocoasa!

      Ștergere
  5. cert este ca nu am vazut nici un englez sa puna numele copilului ion sau vasile..dar am intalnit multe basini romanesti care si au numit copiii jack...james...rebeca...pt mine nimic mai grotesc si mai urat...cum ar suna numele copilului tau rotaru james?? sau tamplaru jackie...sincer cred ca numele pur dacice sunt inaltatoare..Mara, Ileana, Ion, Geea...etc..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate...din pacate multora le lipseste simtul penibilului dar si educatia sanatoasa

      Ștergere
  6. Ador câteva nume de copii de proveniență dacică cum ar fi: Sabin,Codruţa,Brandușa,Cosmin,Lăcrămioara Ilinca,Ileana,Codruț.

    RăspundețiȘtergere