Incep ceva nou. O sa scriu despre PFA, PFI si alte asocieri ale persoanelor fizice. In special despre PFA-uri.
Sa o luam de la inceput. Sotul meu e medic si a fost obligat sa-si deschida un PFI (medicii au PFI adica persoana fizica individuala), restul au PFA, intreprindere familiala sau individuala. Deci clinicile medicale particulare nu te mai angajeaza cu contract de munca, pentru a se scuti de a mai plati angajatului toate taxele potrivit legislatiei, adica sanatatea, pensia, somajul si impozitul pe venit. Daca vrei sa te angajezi, trebuie sa fii persoana fizica individuala. In acelasi timp, poti sa ai si contract de munca cu o firma, nu are legatura cu PFI-ul, doar ca se schimba obligatiile pe care le ai atunci cand ai activitate in paralel, ca PFI dar si ca angajat cu contract de munca.
Vreau sa va explic, sper pe intelesul tuturor, cat si cum se plateste sanatatea in functie de calitatea platitorului si in special de ce probleme va veti lovi atunci cand veti avea nevoie de ajutorul statului roman si mai ales cand veti interactiona cu angajatii acestui stat.
In primul rand, nu vorbesc doar pentru ca am citit eu pe internet niste chestii. Am facut un curs de Contabilitate de PFA/II/IF, am diploma recunoscuta de Min Muncii, dar cel mai important, va voi povesti ce ni se intampla in realitate, cu ce probleme ne confruntam, toate la cald.
Astazi va povestesc despre Contributia la asigurarile sociale de sanatate, adica CASS:
Cand ai contracte cu diferite firme doar ca PFI, obligatiile la sanatate se rezuma la 5,5% din incasari, din venitul net. Daca in 2013 ai realizat un anumit venit net, vei plati sanatatea in 2014, dupa ce statul iti calculeaza cat ai de platit, 5,5% din venitul net. Platile pentru CASS sunt deductubile integral. Dar asta nu inseamna ca vei plati sanatatea o singura data pe an, la calcularea sumei, ci vei plati trimestrial o suma fixa calculata in functie de salariul minim pe economie. Pana la 30 iunie 2014, acest salariu minim a fost de 850 de lei, de la 1 iulie el a crescut la 900 de lei. Asta inseamna, ca la un salariu minim, sanatatea pe trimestru va fi platita de catre un PFI cu suma de 141 de lei, dupa 1 iulie 2014, creste la 150 de lei. Repet, asta daca aveti venit doar pe PFI. In cazul in care totusi veniturile sunt mai mari pe luna decat salariul minim, sumele se regleaza dupa ce depuneti Declaratia 200, declaratie depusa pana pe 25 mai a anului viitor. O sa mai revenim la asta.
Cand aveti contract pe PFI dar si un contract de munca in paralel, nu veti mai plati aceste sume trimestrial, pentru ca si angajatorul plateste sanatatea pentru voi, in functie de salariul din cartea de munca. Atunci, veti plati pentru PFI trimestrial o suma modica, in functie de ce venituri preconizati voi ca veti realiza anul acesta. Aceste sume pe care le veti plati se numesc plati anticipate. Acum incep problemele. Atunci cand va angajati cu carte de munca undeva, trebuie sa mergeti la ANAF-ul de care apartineti pentru a depune o adeverinta de la angajator unde se precizeaza data inceperii activitatii. De la acea data intrati pe sistemul de plata anticipat. Insa, nu se accepta fractii de luna. Adica, daca aveti contract de munca cu data inceperii pe 15 iulie, tot veti plati sanatatea integral pe PFI pentru acea luna, pentru ca statul nu calculeaza la zile, ci la luna. In acelasi mod, cand incheiati un contract pentru care aveti carte de munca, iar faceti un drum pana la ANAF, pentru a declara acest lucru, si pentru a intra din nou cu plata CASS-ului doar pe PFI. Din nou nu conteaza ziua, veti plati integral toata luna.
Problema care poate aparea: daca firma la care ati avut contract de munca, a intrat in insolventa pe perioada in care ai fost angajat in acea firma, din pacate va trebui sa-ti platesti sanatatea ca si cum nu ai avea contract de munca, deci vei plati ca PFI, 5,5% din salariul minim pe economie. De ce asta? Pentru ca firma in insolventa stopeaza toate platile catre stat din momentul declararii insolventei si voi riscati sa nu mai fiti asigurati la sanatate pe acea perioada. O sa spuneti, "ei, si ce?". Nu e chiar asa. In cazul in care, peste vreo 2 ani aveti o problema si va veti interna in spital, pentru ca aveti PFI, va trebui sa mergeti la casa de asigurari de sanatate de care apartineti, ca sa vi se elibereze o adeverinta de asigurat. Acolo vi se vor cere dovezile platii CASS-ului. Si atunci, pentru ca traim in Romania, ANAF-ul, unde platiti CASS-ul nu trimite la Casa de asigurari de sanatate nicio dovada a platilor efectuate de voi....asta inseamna ca va trebui sa mergeti la Casa de as de sanatate cu toate chitantele care dovedesc plata sanatatii, dar si cu foaia de lichidare de la toate firmele cu care ati avut contract de munca in aceasta perioada. De asta e important sa va platiti sanatatea chiar si cand firma intra in insolventa, pentru ca pe foaia de lichidare scrie statutul firmei si la suma unde e trecut salariul vostru din momentul incheierii contractului, veti vedea niste liniute, pentru ca se considera ca in insolventa, firma nu plateste nici macar salriile, ce sa mai vorbim despre restul de obligatii conform legii.
Daca nu aveti dovezile platii CASS-ului, nici la voi si nici pe acasa, veti merge la ANAF pentru eliberarea unor copii si pentru a va plati toate restantele, plus penalizari, daca e cazul. Sa zicem ca ati platit tot, mergeti iar la Casa de asig de sanatate cu aceste dovezi de plata si cu foile de la angajatorii avuti in trecut, si le depuneti. Peste cateva zile, va veti ridica adeverinta de asigurat la sanatate, de care aveti nevoie la iesirea din spital. Normal ca altcineva se va ocupa de drumuri, pentru ca e evident ca nu aveti cum, fiind spitalizat. Asta e alta problema...cineva din familie poate face asta sau, cred ca si contabilul, daca aveti asa ceva. De obicei PFI/PFA-ul nu are contabil, pentru ca intr-adevar contabilitatea in acest caz e una minima.
Ideea e ca, oriunde veti merge pe la institutiile statului, veti gasi angajati frustrati, furiosi, care va vor privi cu superoritate si care aproape se vor rasti la voi pentru ca ii deranjati. Asta e tara noastra. Si cel mai revoltator este faptul ca in secolul internetului, in loc sa ti se elibereze adeverinta de asigurat la un click distanta, trebuie sa faci 100 de drumuri de la ANAF la Casa de asigurari, ca sa le actualizati voi datele.
In mod normal trebuia sa spun ce vreau, o adeverinta de asigurat, angajata statului sa faca un click si sa elibereze adeverinta daca totul era ok. Pai nuuuuu....du-te tu si strange datele, adu-le, eu le bag in sistem si sa ne suni saptamana viitoare ca sa ti se spuna cand sa vii dupa adeverinta. Ghiciti ce....niciodata nu raspunde nimeni la Casa de asigurari.
V-am zis ca e la cald...am patit-o si de asta v-am dat atatea detalii.
PS: dragi alesi, parlamentari, prim-ministru....va umiliti cetatenii, pe aceia care platesc fara sa comenteze, care sunt la zi cu tot ce inseamna taxe. Ne umiliti fara sa stiti de fapt ca asta este realitatea...sunteti depasiti si habar nu aveti ce se intampla in institutiile voastre. Ma intreb cat platesc la sanatate manelistii si toti ai lor.
Multumim pentru articol. Care mai este situatia acum la sfarsit de 2017?
RăspundețiȘtergereBuna..nu stiu inca ce va fi...noi asteptam inca sa ne vina cotizatia la sanatate pe ultimii 5 ani...ca de atata timp nu au fost in stare sa calculeze si sa ajunga la zi
Ștergere