luni, 25 februarie 2013

Gogosi cu lingura

Sau mai bine zis, cu lingurita.
Acum cateva luni am facut cele mai simple gogosi si aseara am recidivat.
Nu-mi plac retetele greu de facut si nici cele in care aluatul trebuie lasat la crescut, mai ales ca eu vroiam gogosi si nu cozonac sau alte minunatii.
Deci iata o reteta de gogosi foarte simplu de facut si foarte repede de infulecat.

Ingrediente:
 150 gr faina
50 gr unt
125 ml apa
125 ml lapte
un praf sare
zahar vanilinat
1 lingura zahar
coaja de portocala sau esenta
3 oua
ulei

 si chef ...



Preparare:
Puneti pe foc intr-o craticioara sau ibric laptele, apa, untul, zaharul, sarea, zaharul vanilinat. Cand dau in clocot adaugati faina toata si portocala rasa si amestecati bine. Mai tineti pe foc doar putin, pana se incorporeaza faina si incepe sa se dezlipeasca de marginile vasului. Lasati la racit 15 minute. 
Dupa 15 minute adaugati pe rand ouale si amestecati bine dupa fiecare. E important sa lasati sa treaca sfertul de ora ca sa nu aveti surpriza sa faceti aluat cu omleta. Sa nu uit, ca sa se incorporeze ouale cat mai bine, eu am folosit direct mixerul si bine am facut.
Bun, dupa ce aluatul a fost executat, e randul sa le transformati in gogosele.
Intr-un ceaun, puneti un strat generos de ulei si lasati la incins. Ca sa vedeti daca s-a incins bine si e gata de folosire, turnati putina faina si daca sfaraie, e perfect.
Dupa ce s-a incins uleiul, dati la foc mic si adaugati cu lingurita din aluatul de gogosi. Pont: ca sa nu vi se lipeasca degetele de aluat cand il dezlipiti de pe lingurita, inmuiati degetul putin in apa.
Nu puneti multe gogosi deodata in ceaun, lasati-le loc sa creasca si intorceti-le des pe toate partile ca sa se prajeasca bine. Cand sunt gata, le scoateti pe un servetel ca sa absoarba uleiul in exces. Eu am presarat zahar pudra si nuca de cocos pe deasupra, dar pot fi unse si cu crema de ciocolata. Nu vor iesi foarte multe, depinde cat de mari le vreti, mie mi-au iesit in jur de 30 mai micute.
Sunt foarte bune si urmatoarea zi, chiar mai bune dupa gustul meu, pentru ca eu le prefer reci.


                            Si in timp ce eu faceam gogosi, copiii mei se harjoneau, se alergau si se iubeau.







10 comentarii:

  1. Vazand ultima poza sunt eu INVIDIOASA! Sa-ti traiasca prichindeii:)
    Ma duc azi acasa si fac si eu, ploua si afara ploua si la mine in gura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Il mananc pe ala micu', pe post de gogoasa :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ala micu si nazdravan mi-a facut febra 39 asta noapte, cum se intampla de obicei cand sunt doar eu acasa cu copiii si Stefan e de garda...

      Ștergere
    2. Sanatate multa. E sezonul...
      De abia astept vara, ca m-am saturat de virusuri si boli

      Ștergere
  3. 1. Am privit c-un zâmbet până la urechi fotografia copiilor. Să vă trăiscă și să trăiți și
    voi bucuroși pe lângă ei.

    2. Aluatul prezentat este aluat de choux a la creme, poate că știi. Dacă în loc să-l prăjești pui biluțele de aluat în cuptor ies niște gogoșele goale pe dinăuntru pe care poți să le umpli fie ca aperitiv fie ca desert.

    Toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumim pt urari si le intoarcem cu drag
    Da, stiu reteta de choix, doar ca la respectiva nu pun lapte, pun unt mai mult si ouale se adauga batute inainte...oricum sunt minunate in ambele variante

    Te invidiez (si pe tine) pt inaripatele care fac uoa peste tot prin curte...visez si eu la gainute

    RăspundețiȘtergere