Pagini

joi, 6 noiembrie 2014

Istanbul

Pregatiti-va, pentru ca va fi o postare lunga. O sa gasiti aici sfaturi de calatorie, impresii si recomandari.
Din nou va spun(exact ca in postarea despre Thassos) ca nu veti face pana in Istanbul 8-9 ore, pentru ca factorul surpriza este mereu acolo....In Bulgaria am pierdut o ora printr-o padure cu ceata si cand ne-am apropiat de Istanbul a inceput aglomeratia si haosul...

Deci drumul este lung. Este mai mult decat necesar un sistem GPS. Alimentati cand plecati de acasa sau alimentati imediat cum ajungeti in Bulgaria. Benzina e mai ieftina, undeva peste 5 ron. Nu uitati de vigneta in Bulgaria. Pentru Turcia, nu uitati pasapoartele, si daca nu mergeti cu masina personala, va trebuie imputernicire de la notar ca sa puteti trece, asta daca in masina nu merge cu voi chiar proprietarul masinii. Neaparat sa aveti asigurare la masina, pentru ca turcii va vor cere dovada. Tot in Turcia, va trebui sa platiti autostrada. Nu va panicati, nu cautati ghisee pe autostrada. De cand intrati pe autostrada, sunteti inregistrati si aveti la dispozitie 7 zile sa platiti. Aceasta taxa se numeste HGS, costul minim este de 35 de lire si se plateste la orice posta care la ei se numeste PTT.
Aici veti completa un formular cu datele masinii si ale proprietarului, se plateste si veti primi un colant micut care se lipeste pe geam in mijloc cam pe unde este oglinda. Cand veti intra din nou pe autostrada, la punctele de control vi se vor retrage banii in functie de distantele parcurse si vi se indica si cat rest mai aveti. Totul e computerizat, nu trebuie sa va opriti, nu exista bariere. Acest HGS este un fel de cartela pe care o puteti incarca atunci cand e nevoie, dar nu mai putin de 35 de lire. Pentru dus si intors din Istanbul, va ajunge.
Intrarea in Istanbul se face pe autostrada Edirne-Istanbul. Cam la 40 de kilometri de oras, incepe sa se aglomereze. Turcii conduc putin haotic. Nu prea dau semnal, sau daca dau, se si baga. Atentie mare. Intrarea se face pe 7 benzi care apoi se despart in functie de zonele dorite din oras. Odata intrati in Istanbul, chiar aveti nevoie de GPS. Daca ati crezut ca Bucurestiul e aglomerat, mergeti la Istanbul :)) Noua ne-a luat 2 ore sa ajungem la hotel. Si ceva important, pe timpul zilei pe autostrada la turci nu se merge cu faruri aprinse...se da amenda pentru asta. Cam atat despre drum.

Noi am stat in zona veche a Istanbulului, in partea europeana, in cartierul Fatih, zona Laleli. Va recomand aceasta zona, pentru ca este aproape de metrou si de tramvai, dar si de punctele de vizitat. Tot ce este de vizitat pana in podul Galata se poate face si pe jos, chiar si de catre cei mai putin antrenati. Zona Laleli din cartierul Fatih este cea in care veti gasi Marele Bazar si Moscheea Suleimanye. La 3 statii departare se gasesc Sultanahmet (Moscheea Albastra), Ayasofya, Bazilica Cisterna si Palatul Tokapi.

 (va arat doar putin, ce e mai important, descoperiti singuri)








O calatorie cu tramvaiul costa 4 lire. O lira turceasca inseamna 1,55 ron. In statiile de tramvai se intra doar cu fise sau abonament. Fisele se iau de la aparatele speciale amplasate inainte de intrarea in statii si sunt usor de folosit. Au si traducere in engleza, deci va veti descurca. Asteptati-va la aglomeratie in tramvai si la turci cam neciopliti...adica urca si stau in usa, pe laterale e liber, dar inghesuiala e la usi, daca ati urcat si v-ati departat de usa s-ar putea sa nu mai coborati, pentru ca ei nu va vor face loc...e ceva gen "fiecare pentru el".

Va recomand sa mergeti si in piata Taksim, unde se ajunge cu tramvaiul si apoi cu funicularul. De la Taksim puteti merge pe jos pana la turnul Galata (daca vreti sa-l vizitati, asteptati-va sa gasiti multa lume si o coada pe masura). De acolo se ajunge usor la podul Galata pe care e interesant sa-l parcurgeti pe jos, veti gasi podul plin de pescari, iar sub pod sunt restaurante. Va recomand sandviciul cu macrou si ceapa. Este foarte gustos si costa 6 lire.


Nu vreau sa va dau detalii despre ce veti vedea prin palate sau moschei, fiecare trebuie sa judece singur, eu pot sa va zic ca merita vizitate. In palatul Tokapi, cum intrati si incepeti vizita, pe partea stanga, cred ca a treia sau a patra usa este camera cu arme unde veti vedea sabia lui Stefan cel Mare. Biletul costa 30 de lire si daca vreti sa vizitati si Haremul, inca 15 lire. La moschei trebuie sa va imbracati decent, femeile cu batic neaparat si fara fuste scurte. La fel si barbatii, fara pantaloni scurti. Nu exista taxa de intrare. La Ayasofia biletul este 30 de lire, o coada imensa, dar merge repede(nu va speriati), merita asteptarea. Suleymanie este moscheea lui Suleyman pe care il stiti din serialul mult urmarit, tot aici este si mormantul lui si al sotiei lui, Hurem. Noi n-am avut norocul sa vizitam mormantul, desi era ora de vizita, era inchis.



Despre Marele Bazar...e mult de povestit. Daca sunteti amatori de falsuri, aici e raiul lor. Am cautat sa-mi iau o geanta simpla...nu am gasit, pe toate scria Michael Kors, Chanel, Gucci sau alte minunatii. La fel si la camasile pentru femei, unele aveau inscriptii atat de mari, incat erau odioase. La barbati mai gaseai o camasa cu un logo mic pe piept, puloverele erau decente dar calitatea indoielnica, pur poliester. Deci daca vrei sa vii inapoi in tara si sa te dai bogat, iti iei de acolo tot ce vrei. La fel si la incaltaminte, marci consacrate pe toate drumurile.
Stiti deja ca tocmeala e cuvantul cheie...ce vreau sa va invat insa, in bazar va veti tocmi ca sa ajungeti la un pret decent. Pe strazile laterale insa, sau chiar pe bulevardul principal, veti gasi aceleasi produse cu pretul afisat care este acelasi cu cel pentru care v-ati tocmit sau chiar mai mic. Am gasit suveniruri mai ieftine la magazinele de pe strada, de-a lungul liniei de tramvai, plus ca nu statea nimeni in ceafa mea si nu ma stresa. La fel si la esarfele de kasmir...te tocmesti in bazar ca sa primesti pretul corect, dar pe strada pretul e afisat.

Si inca ceva foarte important. Veti gasi peste tot Turkish Delight, impachetate in cutii frumos colorate si la seturi de cate 6 cutii mici sau trei mari sau in alte forme, unde pretul e unul foarte bun. Pretul e bun pentru ca in cutii exista alta cutie de carton si in interior o punguta mica cu cateva bucatele de rahat si mai mult zahar pudra. Nu va recomand sa va luati asa, noi ne-am luat teapa. Mai bine intrati intr-o cofetarie si va luati ce vreti si cat vreti, si vedeti si cum arata produsele.

Despre bani, noi am plecat din Bucuresti doar cu lei, euro si cardul. Cu cardul am platit hotelul, mentionand ca vreau sa platesc in euro, pentru ca daca plateam in lire turcesti, banca imi lua comision de 2 ori, ca sa realizeze conversia. Cand am iesit prima data la plimbare, am schimbat euro in lire, cu comision 0, gasiti destule case de schimb. Nu va schimbati toti banii o data, ci pe parcurs in functie de nevoi.




In centrul vechi, pe stradutele aglomerate veti gasi oameni agitati, masini multe, carucioare cu marfa, vanzatori de tot felul si multe gunoaie. In prima seara, stateam la o terasa si ma uitam in jur si tot ce am putut spune a fost: ce tiganie. Ei bine, am gresit.


 (vedeti in poze despre ce vorbesc, si asta era straduta din spatele hotelului, nu foarte aglomerata)

De ce sunt ei mai civilizati decat noi? Pai pentru ca in urmatoarea dimineata nu mai era nici macar un muc de tigara pe jos, masina de gunoi vine in fiecare noapte si dimineata, cu toate ca trotuarele sunt curate, toti vanzatorii de la magazine ies si isi mai spala inca o data in fata cu spuma si dau cu matura. E incredibil. Nu asteapta sa vina cineva sa le dea cu matura de la primarie, e treaba lor.






Neaparat, daca tot ati ajuns aici, trebuie sa incercati dulciurile lor, noi am mancat cataif cu alune si a fost foarte bun, nu foarte dulce. Normal, incercati mancarurile lor, pentru cei care prefera oaia, aici e locul perfect. Veti gasi multe taverne, si in majoritatea se serveste si alcool. Berea Efes e nelipsita, la fel si ceaiul. Va veti mira, dar la ei se bea mai mult ceai decat cafea. Veti vedea vanzatorii cum beau ceai toata ziua, in niste paharute speciale, micute dar cu o licoare foarte concentrata. Cred ca asta e cauza agitatiei lor, ceaiul concentrat.

Va recomand sa va plimbati mult pe jos, sa descoperiti si sa va bucurati de lumea noua care vi se destainuie. Veti fi uimiti sa vedeti cum noul si vechiul se impaca foarte bine si nu ma refer doar la oras, la cladiri, ci si la oameni, la cultura.








3 comentarii:

  1. Lunga postarea dar interesanta, nu m-ai pierdut pe drum ca sa zic asa :) Faine si pozele. Zi buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc...sincera sa fiu, putea fi si mai lunga...inca mai am senzatia ca am uitat ceva :))
      La fel si tie, o zi frumoasa!

      Ștergere
  2. Sa va fie de bine :)
    Ahhh...ce m-as intoarce si eu, macar un wekeend

    RăspundețiȘtergere