Ieri am avut pofta de clatite, adica toata familia a votat pentru....si problema... nu aveam nici macar un ou in casa. Am cautat imediat o reteta de clatite fara ou pe google si va spun sincer ca nu am gasit. Adica, am cautat clatite fara ou, am gasit automat doar clatite de post, dar eu nu voiam de post, pentru ca intentionam sa folosesc mult lapte. Si am cautat, si am cautat si degeaba. Asa ca a trebuit sa improvizez, nu ca ar fi foarte greu, dar iata reteta aici, reteta care s-a dovedit a fi excelenta:
500 ml lapte
15 linguri faina
un varf de sare
o lingura zahar rasa
esenta rom
razatura de lamaie/esenta de lamaie
scortisoara
ulei pentru uns tigaia
Mai intai punem jumatate din cantitatea de lapte intr-un castron si adaugam 10 linguri de faina. Adaugam zaharul, sarea, esentele si scortisoara dupa gust. Amestecam bine cu mixerul. Dupa ce am amestecat bine, adaugam si restul de faina si laptele si continuam sa amestecam pana ce aluatul are consistenta de frisca lichida.
Acum trebuie sa adaug ceva, si anume ca depinde de voi cum vreti sa fie clatitele, adica mai groase sau mai subtiri, deci cantitatea de lapte poate varia. La fel, faina poate da consistenta diferita clatitelor, pentru ca exista faina mai umeda sau mai uscata, depinde de firma producatoare si de tipul ei. Eu am folosit faina tip 650.
Intre timp, incingem o tigaie, de preferat una de care nu se lipeste nimic. Uleiul, ca sa nu fie in exces, il folosim astfel: intr-un pahar punem 3 linguri de ulei si cu un servetel inmuiem in ulei si apoi ungem tigaia. E de ajuns atat.
Cu polonicul turnam aluatul si manuim tigaia astfel incat sa se intinda pe toata suprafata, apoi intoarcem foaia cand e gata. Daca tigaia e incinsa bine, nu va va lua mult timp, iar focul trebuie sa fie potrivit, nici prea mare, nici prea mic. Depinde si de flacara de la aragaz.
Cand foaia e gata, o ungeti cu ce vreti voi. La aceasta cantitate va vor iesi cam 9 clatite marisoare.
Noi am facut ieri dar si in aceasta dimineata, la cerere. Ca oricum, ieri eu si Stefan n-am prins nici macar una intreaga.
Pofta buna!
Cine m-a pus sa intru azi aici...
RăspundețiȘtergereSunt moarta dupa ele, cred ca as manca un tir fara sa ma satur.
O sa incerc si eu zilele astea, sa vad cum sunt fara ou :)
Sunt foarte bune, iar scortisoara le da o aroma...parca simt ca se apropie sarbatorile :))
RăspundețiȘtergerePe bune ?? ASA AROMA ???? de savoare.....
Ștergeream sa incerc si eu
RăspundețiȘtergeresunt foarte gustoase,le-am facut azi dimineata.
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-au placut
ȘtergereAm avut exact acceasi problema si m-ai salvat! Venisem cu o pofta de clatite de nedescris si am descoperit duminica seara ca nu am ou. Nici nu credeam ca se poate, si au iesit delicioase!
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ti-am fost de ajutor...noi suntem mari fani clatite si de cand mi-a reusit reteta asta fara ou, nu am mai facut niciodata altfel...
Ștergereincerca si fara lapte!!!!
ȘtergereFix cea CE cautam!!!
RăspundețiȘtergereincearca si fara faina si eventual fara tigaie...frateee ce clatite mai sunt alea si fara din aia si fara din ailalta...fara ou ok dar si fara lapte mi se pare prea mult deja...ma rog..or fi si din cei care utilizeaza apa..dar asa mai bine se numesc lipii super subtiri si cu asta basta in nici un caz clatite :D
RăspundețiȘtergereNu te mai supara, era doar o sugestie faza cu laptele lipsa...poate ca cine a comentat tinea post si cauta solutii :))
ȘtergereMie nu mi-au ieșit. Le-am pus si ou dar s-au prins. Tot reteta clasica e cea mai buna.
ȘtergereMi se intampla si mie la prima clatita cateodata si atunci mai adaug faina in compozitie...depinde mult si de tigaie, intensitatea focului si calitatea ingredientelor...
ȘtergereAm sa incerc chiar acum dar am mai auzit de aceasta retetea...
RăspundețiȘtergereDaca ai mai auzit, inseamna ca e buna :)) Eu am facut din nou aseara si ai mei au fost din nou super-incantati. Am incercat odata si cu ou si nu mi-a placut la fel de mult.
Ștergerese pot face clatite fara lapte ??
RăspundețiȘtergerese pot face clatite fara lapte ?? imi dati si mie o reteta va rog :)
RăspundețiȘtergereDa, dar clatitele fara lapte au ou.
Ștergere1 ou
10 linguri faina
600 ml apa minerala
3 linguri ulei
1 praf de sare
Se sparge oul intr-un vas adanc, se pun deasupra 2 linguri de faina, apoi se subtiaza aluatul cu apa minerala, adaugata putin cate putin.
Se mai adauga faina, se subtiaza din nou cu apa minerala si se continua pana cand se termina apa minerala si faina. Se adauga un praf de sare, apoi se lasa aluatul la rece, minim 15 minute. Dupa aceasta perioada, se unge tigaia cu ulei si se fac clatitele exact ca cele normale.
Pofta buna !
Se mai poate folosi si lapte de soia in loc de lapte de vaca, pentru cei care au intoleranta la lactoza
ȘtergereDracu m-a pus sa fac si eu la fel numai ca s-a lipit de tavan. Eu eram obisnuit sa le intorc din tigaie iata ca nu am reusit. In final am renuntat definitiv sa mai fac clatite.
RăspundețiȘtergere:)) Eu nu le arunc niciodata din tigaie....le intorc cu o spatula. Oricum, daca respecti reteta nu se va lipi de tigaie, se dezlipeste foarte usor....Poate mai incerci, ca e pacat, sunt delicioase...spor
Ștergerese poate folosi si apa
RăspundețiȘtergere?
Sincer cred ca ar iesi prea fade si tari....eu prefer laptele
ȘtergereMama m-a pus sa fac niste clatite :)) si nu am avut oua,multumesc mult !
RăspundețiȘtergereDe acum o sa te puna sa faci clatite mult mai des :))
ȘtergereSunt excelente cu apa minerala! ''Anonimule'' mai intai incearca si-apoi judeca! Sau daca tie-ti place o clatita cu 1000kcal (cu lapte, oua etc) e treaba ta dar nu judeca!
RăspundețiȘtergereCu siguranta o sa incerc si cu apa minerala, merg pe incredere :))
ȘtergereChiar sunt foarte bune...mulțumesc de rețetă😘😘
RăspundețiȘtergereAcum ma pun si eu sa fac.
RăspundețiȘtergereAm facut aseara aceste clatite si imi pare rau..... ca nu am facut mai multe!!! :)) Am zis ca fac de proba si am injumatatit cantitatile, dar atat de bune au fost incat cum le faceam, asa le mancam :))) Multumesc pentru reteta, esti minunata!
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru apreciere si ....la mai multe si mai bune! Pupici
Ștergeredar daca nu am esenta de rom?
RăspundețiȘtergereBuna...daca nu ai, nu pui...poti sa inlocuiesti si cu es de vanilie sau cu razatura de portocala sau lamaie...cum preferi
Ștergereincercati si bere in locde aapa minerala,excelente ,va promit
RăspundețiȘtergereClar...ar fi ceva inedit :))
Ștergerefoarte bune, mi au iesit si mie!
RăspundețiȘtergerept ca nu am avut esenta de rom , eu personal am pus de vanilie, delicoase
RăspundețiȘtergereAm facut aseara, pot spune ca, DOAMNEEEEE...am ajuns la spital cu toata familia in frunte cu bunica mea care a facut atac de cord..a mancat pana a chemat tataia salvarea, acum suntem bine...Foarte bune
RăspundețiȘtergereEram rezervata, dar chiar au iesit!
RăspundețiȘtergereVoi încerca si eu sa fac astăzi!
RăspundețiȘtergereSuper bune
RăspundețiȘtergereIncerc
RăspundețiȘtergere