Trebuie sa recunosc ca atunci cand decid sa abordez un subiect, dau o cautare pe google ca sa vad unde si cine a mai scris despre subiect. Asta pentru ca nu vreau sa fiu penibila si sa ma prefac a fi o buna manuitoare a scriiturii. Normal ca asa am facut si acum si mirare - sau nu prea - toate articolele sunt copiate unul de la altul...probabil ca s-a gasit cineva la un moment dat sa traduca un articol, si restul au copiat ca la scoala. Macar daca schimbau ordinea sau o virgula. Asta asa, ca o paranteza...
De aproape 3 ani, de cand suntem parinti, incercam sa facem o treaba cat mai buna. Nu ne iese mereu, pentru ca nu ne-am nascut invatati, pregatiti sau scoliti pe undeva. Am facut greseli, am spus lucruri care nu erau tocmai potrivite sau am avut impresia ca e mic copilul si uita repede sau nu-l afecteaza. Gresit.
Copiii sunt fragili, emotivi, sensibili si in formare. Tot ce le spunem azi, oricat de micuti ar fi, ii poate afecta pentru toata viata. Am inteles asta acum, urmarind reactiile fetitei mele.
Va scriu aici o lista cu lucrurile pe care ar trebui sa le evitati cat mai mult in viitor atunci cand este vorba despre sufletelul firav al copilului vostru. Lucruri pe care nu ar trebui sa le spuneti sau pe care ar trebui sa le formulati altfel:
Nu acum, mai tarziu. De fiecare data cand spal vasele sau am alta treaba, fi'mea vine la mine si ma roaga sa mergem la ea in camera sa ne jucam. Au fost momente in care i-am raspuns exact asa "nu acum, mai tarziu, acum am treaba, nu vezi?". E adevarat ca nu ii raspundeam raspicat sau pe un ton enervat, dar ea tot dezamagita era si tot insista pentru ca nu primise ceea ce vroia. Mi-am dat seama ca gresesc, si acum cand vine sa ma roage sa ne jucam, ii spun calm "acum mami are treaba, dar imediat cum termina aici vine si se joaca cu tine, da?" Si copilul meu se linisteste, asteapta, se joaca cu altceva sau mai vine si ma intreaba daca am terminat. Important e ca atunci cand chiar nu mai aveti de facut nimic, sa va tineti de cuvant si sa va jucati putin si cu puiul vostru. Va avea incredere in mami pentru ca a facut exact ce a zis si in felul acesta i-ati dat si un bun exemplu.
Nu. Acesta este cuvantul pe care copilul meu l-a auzit prea des. Si sigur o sa-l mai auda, dar de cele mai multe ori sub alta forma. In loc de nu, am putea sa aducem o formulare, sa-i zicem pozitiva atunci cand dorim sa ne corectam copiii. In loc de " nu mai bea apa asa de repede" putem spune "bea apa mai incet, te rog" sau "mergi mai incet" in loc de "nu mai alerga" sau "vorbeste mai incet" in loc de "nu mai tipa". Eu inca sunt in perioada de proba cand e vorba despre acest cuvintel scurt...invat sa-l evit pe cat posibil.
O sa faci asta, pentru ca asa zic eu. Hmmmm...am folosit doar o singura data propozitia asta atunci cand Ana ma innebunise ca nu vroia sa manance, si mi-a parut rau imediat. Copilul trebuie lasat, chiar daca e mic, sa ia singur decizii. Pana la urma noi putem sa-l indrumam, nu sa-l obligam. Deci afara din vocabular cu expresia asta.
Nu avem bani pentru....Of...stiu ca se intampla des, traim in tara asta, lucrurile nu sunt roz. Atunci cand incercam sa o convingem pe Ana sa foloseasca olita, Stefan i-a zis ca nu mai avem bani de pampers. Mi-a stat inima cand am auzit. Explicatia este ca in copilarie am avut tot ce trebuia, dar niciodata extravagante...ca majoritatea de altfel, ca astea erau vremurile. Cu toate ca parintii mei niciodata nu mi-au zis ca nu avem bani pentru ceva, eu vedeam si stiam situatia. Din aceasta cauza va sfatuiesc sa nu spuneti copilului ca nu aveti bani, sau ca nu va permiteti sa platiti anumite lucruri. Incercati sa ii explicati ca lucrurile vor fi rezolvate de catre mami si tati si ca nu are de ce sa se ingrijoreze.
Mami/Tati are mereu dreptate. Serios? Copiii tai trebuie sa stie ca nu esti un om perfect, ca si tu poti gresi, nu trebuie sa inteleaga ca tot ce face mami/tati e bine. Cand vor mai creste si isi vor da seama ca nu e asa, va scadea increderea lor in parinti.
Stai sa vezi ce o sa-ti faca tati cand o sa-i spun. Pe asta n-am folosit-o pentru ca nu a fost cazul si va sfatuiesc sa nu o folositi daca nu vreti sa va subminati autoritatea in fata copiilor. Nu asteptati sa vina celalalt parinte acasa pentru a rezolva conflictele. Daca totusi trebuie sa stie si partenerul despre greseala copilului, nu il amenintati ca il dati de gol, ci lasati-va copilul sa hotarasca momentul destainuirii. Si apoi, nu vreti sa ii fie frica de celalalt parinte, nu?
Daca esti cuminte, iti cumpar o jucarie (sau iti dau ceva bun). Stiu ca e greu cateodata sa va linistiti copiii, stiu ca e frustrant cand nu va ascula, am patit-o si noi. Dar promisiunile de genul asta trebuie sa inceteze la un moment dat. Deja dupa 3 ani trebuie sa fie rarite, nu cred ca vreti sa cumparati de fiecare data o fapta buna sau chiar cumintenia copilului. Eu inca o mai ademenesc pe fi'mea cu bombonele atunci cand nu ne mai intelegem deloc. Dar sunt pe drumul cel bun...o fac din ce in ce mai rar.
Esti un copil rau. Oricum baba frumoasa si copil cuminte nu prea s-au vazut. Folosind aceste cuvinte ii dati de inteles ca el e rau, nu comportamentul lui. Cand va intelege ce este rau si ce este bun, va avea o impresie gresita despre el ca om, pentru ca asa i-ai zis tu de cand era mic.
"Daca ma iubesti, nu faci asta" sau "Nu face asta.Vrei sa planga mami?" Cand Ana avea 11 luni am fost in spital cu ea, si in camera mai era o mamica cu fetita ei. Copila era foarte cumintica dar cam plangacioasa. Mi-am explicat insa imediat de ce. La fiecare lucru pe care mama si-l dorea de la copil, ii spunea "Vrei sa o faci pe mami sa planga?" si chiar mima plansul. Atunci copilul se uita speriat si chiar incepea sa planga. Va dati seama cata vinovatie se stransese in mintea copilasului.
Daca mai faci asta odata.....si aici urmeaza amenintarea. Nu vei face decat sa bagi frica in copil, pe termen scurt oricum e ineficienta. Eficient ar fi sa-i spuneti asa: "Daca alegi sa faci asta, inseamna ca tot tu alegi sa nu te mai uiti la desene". In felul acesta copilul stie ca faptele sale au urmari care il afecteaza si asupra carora are singur controlul. Decizia ii apartine. Daca totusi nu va asculta, nu treceti cu vederea.
Bravo sau Ce copil cuminte esti. Nu e nimic rau sa spuneti aceste lucruri copilului vostru, doar sa nu devina obisnuinta si sa il felicitati pentru absolut tot ce face bine. Le puteti inlocui cu "e un lucru bun ca ti-ai dat seama singur" sau "ai facut foarte bine". Cu timpul, copilul isi da oricum singur seama ca nu poate fi chiar atat de bun mereu, si o sa vrea sa va demonstreze asta. Asa ca mai bine il incurajati in loc sa-l felicitati de fiecare data.
Si ca sa mai si glumim .... nu-i spuneti niciodata copilului vostru " Nu degeaba semeni cu unchiul tau. Dar sa nu-i zici lui tati ca am spus asta :))"
Nu cred ca este vreun parinte care sa nu simta, cel putin o data, frustrarea ca nu-si poate potoli/struni copilul.
RăspundețiȘtergereSa nu uitam totusi ca este copil si nu papusa. Deci darul lui nu este sa stea cuminte, ca intr-o vitrina.
Eu ma regasesc in multe din abordarile tale, le-am facut/zis atunci cand ma apucase disperarea ca nu se potoleste si rau am facut.
Am si tipat la el...am reusit sa-l sperii. Sa-ti spun cat am plans eu dupa si cate mustrari de constiinta am avut?
M-am dus la el, mi-am recunoscut greseala, i-am zis ca am procedat gresit si ca voi incerca sa nu mai tip si el m-a imbratisat. Asta spune multe
Copilasii mici sunt curiosi si foarte multe din faptele lor le fac din curiozitate. Acel NU pronuntat de noi nu prea ii impresioneaza pe ei, sincer :))
Si eu am tipat la Ana si chiar a mai primit si palme la fund...recunosc. Dar de anul trecut, am hotarat sa nu-i mai dau nici palma respectiva, acum plang eu de nervi. Acum incercam sa discutam, pentru ca intelege mai mult decat credem noi. Pt ca fi'mea e super activa si face exact ce ii spui ca nu are voie, cuvantul NU l-a auzit mult prea des, e cuvant de baza la noi in casa. Din cauza asta incerc sa schimb putin lucrurile.
RăspundețiȘtergere