Pagini

vineri, 21 decembrie 2012

Legenda Bradului de Craciun

 Despre aparitia bradului de Craciun, exista multe legende, multe variante, unele parca dezlipite din Biblie, altele ceva mai apropiate de vremurile noastre. Dar eu vreau sa va prezint una dintre cele mai frumoase variante, cea romaneasca:

Aceasta legenda populara romaneasca povesteste ca "demult, tare demult, cand picioarele sfinte ale Domnului Iisus mai paseau pe acest pamant, s-a iscat din senin o furtuna, cum nu se mai pomenise. Grindina era cat oul de porumbel, vantul smulgea pietrele din loc, iar cerul se intunecase ca la venirea noptii, macar ca era miez de zi.

 

Iisus Hristos si Sfantul Petru tocmai se aflau atunci pe drum, la marginea unei paduri si au cerut adapost copacilor, care insa se ascundeau, care mai de care mai zgribuliti si mai infricosati. Mandrii stejari si fagi nu au vrut sa-i primeasca la adapostul lor, pentru ca abia isi puteau pazi frunzisul bogat de urgia cerurilor - unde sa-i mai adaposteasca si pe cei doi calatori? Merii si perii au spus ca trebuie sa-si apere fructele, salciile si plopii s-au facut ca nu-i baga in seama si au tacut.

 

luni, 17 decembrie 2012

Lasagna de casa

O sa va prezint reteta noastra favorita de Lasagna, preluata dintr-o carte de retete italienesti, destul de simplu de facut si foarte gustoasa.
O sa va dau cantitatile pentru 8-10 portii, depinde cat de mari le taiati. Noua, care suntem 4 oameni, 2 mari si 2 mici, ne ajunge 3-4 zile.
Tava pe care o folosesc este destul de mare, dreptunghiulara, avand latimea de 20 cm si lungimea de 33.









Ingrediente:
1 kg carne tocata porc. Daca preferati, amestecati vita cu porc.
2 cepe maricele
2 morcovi potriviti
1/2 telina radacina
foi lasagna din acelea care nu se fierb inainte
1 catel usturoi
1/2 pahar vin rosu
2 cutii rosii cuburi
2 foi dafin
2 cuisoare
busuioc
scortisoara
sare
piper 
parmezan ras
putin cascaval
unt
ulei
Sos bechamel adica: 50 gr unt, 50 gr faina, 500 ml lapte, nucsoara

Nu va speriati de lista lunga de ingrediente. Nu e cazul.

duminică, 9 decembrie 2012

La Vot


- Ana, tu cu cine votezi?
- Cu voi, parintii mei!


joi, 6 decembrie 2012

Gasca lui Scooby Doo

Pentru ca am avut parte de o minivacanta de 1 Decembrie, am fost la Bran si bineinteles ca am fost si in centru, in bazar. Acolo, Ana a avut voie sa-si aleaga o singura jucarie, ca de obicei.
A pus imediat ochii pe setul cu figurine Scooby Doo, si asta a fost. Am facut o alegere foarte buna, pentru ca in ziua respectiva nici nu am mai stiut ca avem 2 copii. Ana a fost atat de cuminte si s-a jucat atat de frumos cu gasca lui Scooby Doo, incat uitam ca e in casa. Asa a fost si urmatoarea zi. La capitolul "cum sa impart jucariile cu fratele meu" a fost ceva mai dificil. Rares abia daca a atins jucariile ei, a fost un razboi total.
Despre calitate, nu am sa va zic decat atat : chinezarie pura, destul de rezistenta, oricum nu e pentru cei foarte pretentiosi, pentru ca are ceva defecte de vopsea, dar pe copii nu pare sa-i deranjeze.

Va recomand gasca lui Scooby Doo, sau mai corect zis, Ana v-o recomanda in totalitate.




miercuri, 5 decembrie 2012

Planse de colorat cu Mos Craciun

Se apropie, asa ca nu mai e nevoie de explicatii. Pentru copilasii care iubesc desenul pe hartie si nu pe pereti....iata ce v-am pregatit:

 


sâmbătă, 1 decembrie 2012

Singurul fotograf al Unirii

Samoila Marza, asa se numea si era un fost militar, revenit acasa din razboi cu doar 4 zile inaintea Unirii. El a mers pe bicicleta 11 km din satul lui natal Galtiu, judetul Alba, pana in Alba Iulia. Si-a carat echipamentul pe bicicleta atatia kilometri, dar ajuns in cladirea Unirii, nu a avut acces in Sala Unirii deoarece nu avea permis de acces pentru presa. Din pacate, nici altcineva nu avea, pentru ca fotograful oficial angajat nu a ajuns la eveniment. Din Sala Unirii nu exista poze, singurele instantanee sunt cele facute de Samoila Marza multimii adunate, 3 la numar si inca 2 poze cu tribunele oficiale.
 Samoilă Mârza a reuşit, de-a lungul timpului, să mai imortalizeze evenimente istorice importante, precum vizita Regelui Ferdinand I din anul 1919 de la Alba Iulia, Abrud şi Câmpeni, încoronarea Regelui Ferdinand I cu Regina Maria, în 22 octombrie 1922, la Alba Iulia, sau în 1928 - manifestările organizate la Alba Iulia pentru a marca împlinirea a zece ani de la Marea Unire.