Pagini

joi, 31 mai 2012

Scarile de la metrou

                   Nu, nu e vorba dspre scarile rulante de la metrou care sunt mereu defecte spre enervarea si iritarea majoritatii populatiei iubitoare de transport subteran. E vorba despre celelalte scari...da, ati citit bine, celelalte scari, pentru ca exista si alte scari la metrou inafara de cele rulante. Cum? nu stiati? exista cele fixe pe care trebuie sa le urcati cu piciorusele voastre mereu obosite si pentru care se cere ceva efort.
   
         Cand circulam cu metroul, adica zilnic, urcam scarile fixe, oricat de multe ar fi fost, nu ma inghesuiam pe cele rulante ca toti obositii orasului, care culmea, se mai si uitau la mine de parca eram cazuta de undeva, de parca ei erau destepti si eu
eram vreo taranca care vazusem pentru prima data niste scari miscatoare. Nu vorbesc aici despre oamenii in varsta sau cei bolnavi
....vorbesc despre tineri, copii de liceu sau oameni maturi dar in putere, toti ca turma la inghesuiala pe rulante...nu mai zic in metrou cum alearga la propriu sa ocupe un loc pe scaun, cu toate ca langa se afla vreun batran mai incet la pas sau vreo femeie insarcinata. Cum am ajuns in halul asta?

marți, 29 mai 2012

Conjugarea corecta a verbului "a crea"

M-am saturat sa citesc presa sau bloguri agramate. Oameni buni, vreau sa va ajut sa invatati sa scrieti. Daca in vorbirea libera, astfel de greseli nu au cum sa fie depistate, atunci cand scriem avem totusi o obligatie. Obligatia de a respecta limba romana.
Nu-mi mai aduc aminte exact cand am invatat conjugarea verbelor, probabil undeva prin clasa a 5-a , dar imi amintesc perfect cum doamna profesoara de limba romana ne-a explicat foarte usor cum se conjuga verbul controversat "a crea"....deci a crea nu a creea sau a creia. Am avut o profesoara extraordinara pe care am iubit-o si la care ma gandesc si acum cu placere si respect. Dar sa ne intoarcem la crearea de explicatii. Dragilor, daca sunteti in impas si nu stiti exact cum sa folositi acest verb, va dau un indiciu: verbul a crea se conjuga la fel cu verbul a lucra. Adica se face o analogie, radacina verbului a lucra esta lucr iar a lui a crea este cre. Daca retineti asta, totul e mai usor, pentru ca tot ce se adauga radacinii lucr la diferite timpuri si persoane, se adauga si radacinii cre. Exemplu:

luni, 28 mai 2012

Despre isteria nationala

                           Nu stiu de unde sa incep...In ultimii ani, in aceasta tara, s-a creat asa o moda din a scoate periodic cate o stire care aduce dupa sine isterie nationala. Sa ne amintim de gripa aviara, porcina, isteria vaccinarilor in masa si acum nebunia cu capusele si boala Lyme. Nu stiu cum se face, dar cand cineva moare sau se imbolnaveste, si mai este si persoana publica neaparat, toata turma fuga-fuga ia atitudine si masuri ca sa nu pateasca la fel.
                          Cand a aparut gripa aviara, nu stiu cum se face dar vanzarile la carnea de porc erau in scadere de ceva vreme, dupa aviara, toata lumea l-a papat pe porc cu mai multa pofta, ca doar era carne din categoria sanatoasa tun.

marți, 22 mai 2012

Crema de protectie solara

Sezonul expunerilor dese la soare tocmai a inceput. Fie ca mergem la mare, munte sau pur si simplu stam in curte sau facem o plimbare, crema de protectie solara nu trebuie sa ne lipseasca. Si mai ales nu trebuie sa lipseasca protectia pentru copiii nostri, pentru ca vrem sa procedam cum e mai bine pentru ei si sa-i protejam corect. Eu una m-am gandit mereu ca aceste creme de protectie solara pentru copii, in afara de gradul diferit de protectie SPF, ar trebui sa fie cam la fel...Se pare ca americanii au facut un studiu despre siguranta cremelor solare si raportul acestui studiu este alarmant chiar si in cazul cremelor asa-zise "naturale". Iata cateva concluzii preluate de la ei, dupa aparitia raportului SKIN DEEP pentru 2012, cateva lucruri la care vom fi mai atenti atunci cand cumparam creme solare, mai ales pentru copii:

sâmbătă, 19 mai 2012

Despre bere si shaorma

                        Am auzit de curand despre noul proiect inaintat de Ministerul Sanatatii, si anume taxa pe bere si fast-food, zice-se din marea grija a alesilor pentru sanatatea si supletea poporului roman. Parerea mea, daca intereseaza pe cineva, este ca ai nostri nu mai stiu pe ce sa ne ia banii, ca sa nu mai zic ca o noua taxa propusa in campanie electorala este o mutare gresita total...bautorii de bere si shaormarii au fost pierduti din start.
                        Si apoi, sincer, daca tot intereseaza atat de tare starea de sanatate a romanilor, Ministerul Sanatatii ar trebui sa aloce bani spitalelor, nu sa le bage in faliment, ca sa spuna mai apoi ca proasta manageriere a dus la desfiintare. O parte din spitalele din Bucuresti sunt finantate de primarie - si o duc bine, cealalta parte, finantate de Ministerul Sanatatii - sunt pe duca, pana si spirtul sau vata sunt un lux.
                       Dar sa revenim la subiect:

joi, 10 mai 2012

Lucruri pe care am jurat ca nu le vom face ca parinti

Atunci cand nu aveam copii, eram cei mai mari cunoscatori. Ne uitam la alti parinti sau copii, vedeam situatii diferite si spuneam ca nu...noi nu vom face niciodata asta, sau copilul nostru niciodata nu va ajunge in halul asta. Dar iata cum lucrurile se schimba, anii trec si sa zicem ca devenim mai intelepti. Adica recunoastem ca am gresit, ca lucrurile stau cu totul altfel atunci cand ai proprii copii si ca sunt momente cand tu, marele critic al altor parinti, esti coplesit si depasit de anumite situatii. Pe scurt, treci peste tot ce ai gandit sau ti-ai jurat ca nu vei face ca parinte, ca doar esti un simplu om, si e normal sa mai si gresesti.
Iata ce ne juram ca nu vom face ca parinti...inainte de a sti cu ce se mananca aceasta meserie:

miercuri, 9 mai 2012

Masuta educativa

Prima data cand copiii mei s-au ridicat singuri in picioare, au facut-o sprijiniti  de aceasta masuta de joaca. Pe langa ea a facut Ana primii pasi. Astazi, Rares s-a ridicat singurel in picioare, tot jucandu-se la masuta. Am cumparat-o de mult, cand fi'mea avea vreo 9-10 luni, si cred ca am facut una dintre cele mai bune achizitii pentru copiii nostri. Nu a costat tocmai putin, dar pentru ca au folosit-o ambii copii, s-a amortizat investitia pe deplin. Masuta este o jucarie educationala, canta, spune alfabetul, culorile, imita instrumente muzicale, are luminite si un design placut si foarte colorat.  Picioarele se pot scoate foarte usor, asta daca aveti un copil mai nazdravan care vrea sa se urce cat mai sus. In curand fi'miu o sa se invarta in jurul ei, si mai tarziu se va desprinde si va face primii pasi singurel...ca doar asa a facut si sora lui mai mare. O recomand in totalitate.



Trecem vreodata peste pierderea unei sarcini?

                      
                              Ne-am dorit intotdeauna 2 copii. Eu pentru ca mai am o sora, Stefan pentru ca e singur la parinti. Si avem 2 copii sanatosi si frumosi. Dar am avut 3 sarcini.
                            Cand am aflat ca sunt insarcinata prima data, cu Ana, am plans, am fost uimiti, fericiti si putin bulversati. Stateam pe canapea si ne uitam unul la altul si nu ne venea sa credem, era exact ce ne-am dorit. Cand am aflat ca sunt insarcinata cu Rares, am fost speriati, am simtit o frica pe care putini o pot intelege. Ne-am bucurat, dar am intrat si in panica. De ce asa o diferenta? Pentru ca pierdusem o sarcina in urma cu nici o luna jumatate. Din nou nu ne venea sa credem, dar din alte motive.

sâmbătă, 5 mai 2012

Ceaiul de soc si sucul de grapefruit

                   Pe la sfarsitul lunii martie, va spuneam ca incep o cura de slabire. Atunci aveam 70 de kilograme. Acum am 67. Dar nu e de ajuns, eu nu vad o diferenta semnificativa.
                  Acum 2 zile, m-am intalnit cu o vecina, mama a unui baietel superb de 2 anisori si 3 luni, pe care nu o mai vazusem de asta toamna. Si uimire, era mult, mult mai slaba, adica vizibil schimbata. Nici inainte nu era grasa dar acum era slaba, ce sa zic, arata altfel. Bineinteles ca am intrebat-o cum a reusit si mi-a zis ca a fost la nutritionist care i-a dat niste sfaturi.

vineri, 4 mai 2012

Ziua de curatenie 12 mai 2012

               Desi ultimele 2 editii s-au organizat in luna septembrie, iata ca anul acesta iesim la curatenia nationala in mai, ca doar de aia i se zice curatenie de primavara, nu?
              Pentru cine nu stie, ziua de curatenie nationala eate organizata la nivel profesionist de echipa Let's Do It, Romania!
              Pana acum nu am participat activ la campania lor, adica nu am facut-o inscrisi pe listele lor de voluntari, dar am facut-o individual, pe langa casa noastra. Poate ca unii vor spune ca noi vorbim aici de reciclare, conservarea resurselor si implicare in acestea, dar nu ne-am implicat mai intens intr-o simpla curatenie. Ei bine, pentru toate, exista o explicatie. In primul an cand au organizat aceasta campanie, Ana avea o luna, deci nu se punea problema sa mergem organizat cam pe nicaieri. Dar am facut curatenie in jurul blocului, atat cat am putut. Anul trecut, la a 2-a editie, tot in septembrie, fi'mea avea 1 an si 1 luna, si eu eram din nou insarcinata, e adevarat, nu cu Rares, dar asta e o alta poveste. Imi aduc aminte ca a fost o zi senina, noi am iesit si am facut luna in jurul curtii. Si am ajuns anul acesta, la a 3-a editie, cand Ana stie ce inseamna aceasta zi, dar Rares e micut, asa ca vom iesi din nou in jurul casei si ne vom ocupa de infrumusetarea imprejurimilor.
                 Anul viitor insa, copiii vor fi destul de mari pentru a putea merge cu amandoi, si cred ca le va prinde bine. Va fi un bun mod de a le face educatie, nu doar prin vorbe. Oricum, eu cred ca ar trebui organizate mai multe campanii de genul acesta pe parcursul unui singur an. Poate afla mai multa lume despre acest proiect, si poate se trezeste ceva mai mult interes pentru lucrurile astea, care aduc satisfactie la sfarsitul zilei.
                Cei care vor mai multe detalii despre aceasta campanie, pot intra pe siteul Let's Do It, Romania!. Aici vor afla povestea campaniei, idei, proiecte si modul de organizare.

miercuri, 2 mai 2012

Basme minunate pentru copii ?!

                        Copiii mei au multe carti cu povesti. Asa ca pot spune ca am citit carti frumos ilustrate si foarte inspirate, educative, povesti care raman peste ani si care aduc bucurie copilariei. Dar am dat si peste o carte, probabil doar una din multele existente, care m-a infiorat pe mine, omul adult.
                       A primit Ana o carte de povesti numita foarte frumos "Basme minunate pentru copii, inainte de culcare".  Ce intelege un parinte cand vede o asemenea denumire pe o coperta de carte pentru copil? Ca a gasit cadoul perfect. Aaaa, cartea este scrisa de Charles Perrault. Dar la autor revin imediat.
                       Sa va dau un exemplu de poveste minunata de adormit copiii din aceasta carticica. Nu stiu daca ati auzit de Barba Albastra. Ei bine eu nu, pana acum...dar de cand am citit in cartea asta, m-am gandit si noaptea la el.